Σε μια νέα αλλά συγκρατημένη αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την συναντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μάλιστα στο πλαίσιο συνεργασίας που οραματίζεται με την Τουρκία για το μέλλον, το οποίο στηρίζεται σε τρεις άξονες:
- στον πολιτικό διάλογο, υπό την καθοδήγηση των υπουργών εξωτερικών
- στα μέτρα οικοδόμησης και εμπιστοσύνης
- στη δυτική ατζέντα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι το κλίμα της συνάντησης «υποδηλώνει τη διάθεση και των δύο ηγεσιών να επαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, είπε ότι «σύντομα αναμένεται να υπάρχουν θετικά νέα για το πώς η Ουάσινγκτον θα ενισχύσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, στο πλαίσιο της Συμμαχίας». Όσο για το θέμα των F-16 στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «εμάς, την Ελλάδα, μας αφορά μόνο έμμεσα το θέμα».
Σε ερώτηση αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι είναι προς όφελος και της Ελλάδας να υπάρχουν καλές σχέσεις με την Άγκυρα και μίλησε για «στροφή» στην πολιτική της Τουρκίας.
«Αυτό που μας απασχολούσε πάντα, ήταν να μην χρησιμοποιούνται ΝΑΤΟϊκά όπλα εναντίον μας», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα, κάθε χώρα έχει δικαίωμα να φροντίζει για την άμυνά της».
Μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου και η τουρκική προεδρία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση μετά το πέρας της συνάντησης.
Συγκεκριμένα, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν συγκεκριμένα βήματα ώστε «το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια», συμφωνώντας ότι η επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.
Μητσοτάκης και Ερντογάν αναθέτουν τον συντονισμό της κοινής συνεδρίασης στους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Γεραπετρίτη και της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν. Η επιλογή των προσώπων δεν είναι τυχαία καθώς και οι δύο υπουργοί είναι άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης των δύο ηγετών.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είναι στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, που κλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια να αναλάβει δύσκολες αποστολές, ενώ ο Χακάν Φιντάν ήταν στο πλευρό του κ. Ερντογάν, ο οποίος από το 2010 έως το 2013, του ανέθεσε τη διοίκηση των μυστικών υπηρεσιών.
Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας.
Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια.
Για το σκοπό αυτό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αξιοποιήσουν τη θετική δυναμική και να ενεργοποιήσουν πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών το επόμενο διάστημα. Συμφώνησαν το η επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο. Επιπλέον, ανέθεσαν στους δύο Υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγήσουν τη διαδικασία και να αναφέρουν την πρόοδο.
Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι προσβλέπουν σε συχνότερες επαφές σε όλα τα επίπεδα, για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και των συνθηκών που θα οδηγήσουν στη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας – Ελλάδας.
Μητσοτάκης: Σε τρεις άξονες η συνεργασία με την Τουρκία
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να απαντήσει σε 3 ερωτήματα για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
«Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει σε 3 ερωτήματα για τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας ότι οι δίαυλοι εποκοινωνίας Ελλάδας - Τουρκίας «θα λειτουργήσουν υπέρ των συμφερόντων της Ελλάδας μόνο αν πραγματοποιούνται στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής για δέσμευση της Τουρκίας σε συγκροτημένο διάλογο, με προοπτική την Χάγη και σαφείς τις ελληνικές κόκκινες γραμμές»
Ειδικότερα, η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει τα εξής: «Δεν εκπλήσσει κανέναν ότι ο κ. Μητσοτάκης αφού για χρόνια εκμεταλλεύθηκε τυχοδιωκτικά τα ελληνοτουρκικά για να πλήξει την Αξιωματική Αντιπολίτευση, με την κατηγορία ότι αποτελεί «εθνική εξαίρεση» για την οποία «ο πατριωτισμός αποτελεί ξένη λέξη», προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι θα θέσει θέμα Θράκης στον κ. Ερντογάν, σήμερα που βρίσκεται στο εξωτερικό, κάνει στροφή 180 μοιρών. Ξεχνά την εμπρηστική, προεκλογικής χρήσεως, ρητορική του και φοράει το κοστούμι της μετριοπάθειας και της διπλωματίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, δεν πρόκειται να τον ακολουθήσει στον δρόμο της εργαλειοποίησης και εκμετάλλευσης ευαίσθητων εθνικών θεμάτων για ψηφοθηρικούς και μικροκομματικούς λόγους.
Η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο και η απόφαση για ενεργοποίηση διαύλων επικοινωνίας με τη γείτονα αποτελούν θετικές εξελίξεις τις οποίες στηρίζουμε. Θα λειτουργήσουν υπέρ των συμφερόντων της Ελλάδας μόνο αν πραγματοποιούνται στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής για δέσμευση της Τουρκίας σε συγκροτημένο διάλογο, με προοπτική την Χάγη και σαφείς τις ελληνικές κόκκινες γραμμές. Αλλιώς η Τουρκία θα αξιοποιήσει τη συνάντηση για να προβάλλει διεθνώς τη χρήσιμη για τα δικά της συμφέροντα εικόνα διαλλακτικότητας και μετριοπάθειας, ώσπου να επανέλθει στην ένταση μόλις εξασφαλίσει αυτά που διεκδικεί.
Στο πλαίσιο αυτό, και πέρα από τους διθυραμβικούς τόνους των φιλικών της ΜΜΕ, αναμένουμε από την Κυβέρνηση ενημέρωση για τα αποτελέσματα τόσο της συνάντησης όσο και της Συνόδου καθώς και απαντήσεις σε 3 συγκεκριμένα ερωτήματα:
1. Για ποιον λόγο ο κ Μητσοτάκης αλλάζει την πάγια θέση της χώρας και αναφέρεται στην νομική διαφορά μας με την Τουρκία για υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ, ως «γεωπολιτική»;
2. Διεκδικεί η ελληνική Κυβέρνηση ευθέως από την Αμερικανική, προϋποθέσεις για την πώληση F16 στην Τουρκία ή εναποθέτει τις ελπίδες της αποκλειστικά στις καθόλα σημαντικές προσπάθειες στο Κογκρέσο; Έθεσε το θέμα ο κ. Μητσοτάκης στον Αμερικανό Πρόεδρο ή εξακολουθεί να περιορίζεται στο δόγμα του πιστού και δεδομένου συμμάχου;
3. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε πρωτοβουλία για επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Θα θέσει ο κ. Μητσοτάκης τη θετική ατζέντα και τις προϋποθέσεις της Ελλάδας σε αυτό το πλαίσιο;»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου