Τα παιχνίδια στους G7 και την ΕΕ με τα πλαφόν και η αντίδραση της Μόσχας. Ο χειρότερος εφιάλτης της Ευρώπης γίνεται πραγματικότητα.
Μετά από αρκετές εβδομάδες έντασης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, το Κρεμλίνο και η Gazprom διακόπτουν την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η απρόβλεπτη διαμάχη, στην οποία και οι δύο πλευρές αναπτύσσουν μη συμβατικά όπλα οικονομικού πολέμου, δείχνει τον βαθμό στον οποίο ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πλέον επεκταθεί σε νέο έδαφος.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δοκιμάζει την πραγματική προθυμία της Ευρώπης να δει τα... φώτα της να σβήνουν για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της Ουκρανίας.
Η Gazprom, ο ρωσικός κρατικός προμηθευτής μονοπωλίου φυσικού αερίου, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας συντήρησης ανακαλύφθηκε διαρροή πετρελαίου στους κύριους αεριοστρόβιλους στους συμπιεστές, στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, ο οποίος μεταφέρει αέριο από τη Σιβηρία στη βόρεια Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Η Gazprom είπε ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί για να διορθωθεί η βλάβη δεν μπορεί να καθοριστεί, έπειτα και από άλλες ασυνήθιστα παρατεταμένες διακοπές συντήρησης.
Η ρωσική ανακοίνωση –που θεωρείται στη Δύση ως ένα κομμάτι διαφανούς εκβιασμού– ήρθε λίγες ώρες αφότου οι υπουργοί Οικονομικών της G7 προχώρησαν στην υιοθέτηση ενός σχεδίου, το οποίο σκιαγραφήθηκε για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ στη σύνοδο των ηγετών της G7 τον Ιούνιο και το οποίο προβλέπει να τεθεί ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου. Ο στόχος είναι να εισαχθεί το ανώτατο όριο από τον Δεκέμβριο, στερώντας από τον Πούτιν τους πόρους που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο μετά τον χειμώνα. Μέχρι τώρα, η Gazprom είχε «χτυπήσει» το σημείο της φθίνουσας ευρωπαϊκής ζήτησης για ρωσική ενέργεια, χωρίς να οδηγήσει σε πτώση των εσόδων, λόγω της αύξησης των παγκόσμιων τιμών ενέργειας.
Πείστηκε και η Γερμανία
Η είδηση στην ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της G7 ήταν ότι οι ΗΠΑ κατάφεραν να πείσουν τη Γερμανία να εξετάσει το εν λόγω σχέδιο σοβαρά, καθώς προηγουμένως ήταν η μόνη χώρα που εμφάνιζε αμφιβολίες για την επιτυχία του σχεδίου αυτού.
Μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση των ηγετών της G7 τον Ιούνιο, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ μετέβησαν στο Λονδίνο για να μιλήσουν με το υπουργείο Οικονομικών για το πώς θα λειτουργούσε η ιδέα. Το Λονδίνο, το κέντρο της ναυτιλιακής ασφαλιστικής βιομηχανίας, είναι απαραίτητο για να πετύχει το σχέδιο. Ουσιαστικά, απαιτεί από τους αναδόχους ναυτιλίας να μην παρέχουν ασφάλιση σε κανένα δεξαμενόπλοιο που σχεδιάζει να πουλήσει το πετρέλαιο πάνω από ένα ανώτατο όριο τιμής που έχει ορίσει η G7.
Το σχέδιο αποτελεί ένα τολμηρό κομμάτι παρέμβασης στην αγορά και ενέχει αρκετά εγγενή ελαττώματα. Οι ασφαλιστές ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν την τιμή του πετρελαίου σε κάθε πλοίο που έχουν ασφαλίσει.
Για να λειτουργήσει το σχέδιο, μπορεί να χρειαστεί η συμμετοχή ουδέτερων χωρών εισαγωγής πετρελαίου, όπως η Ινδία, διαφορετικά η Ρωσία θα βρει απλώς νέες αγορές για το πετρέλαιο της. Ιδιαίτερα η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία θα δεχόταν μεγάλο πλήγμα.
Παρά τις εργασίες από την G7, δεν έχει συμφωνηθεί καμία τιμή-στόχος και οι αντιδράσει από τον ασφαλιστικό κλάδο του Λονδίνου δεν είναι ενθουσιώδεις. Αλλά το σχέδιο έχει τώρα την ενθουσιώδη επιδοκιμασία του Βρετανού καγκελαρίου, Nadhim Zahawi, και της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen. Αλλά παραμένει ένας μακροπρόθεσμος στόχος σε ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο.
Ασταμάτητος ο Πούτιν
Αντίθετα, ο Πούτιν έχει ήδη ισχυρούς καταστροφικούς μοχλούς στη διάθεσή του. Έχει περικόψει τις προμήθειες μόλις στο 20% του κανονικού επιπέδου στο Nord Stream 1, συμβάλλοντας στην τεράστια άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου. Το ερώτημα είναι αν σκοπεύει να συνεχίσει να παίζει με την Ευρώπη απειλώντας περιστασιακά ότι θα μειώσει τις προμήθειες ή αντ'αυτού θα προχωρήσει στην πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου.
Υπάρχει ο κίνδυνος να αποτύχει, ιδίως εάν οι ισχυροί Ρώσοι βιομήχανοι φυσικού αερίου πιστέψουν ότι θέτει σε κίνδυνο τη βιομηχανία τους. Υπάρχει ένα επιχείρημα ότι εάν σκοπεύει να βλάψει σοβαρά τη γερμανική βιομηχανία, πρέπει να χτυπήσει τώρα.
Η Γερμανία ισχυρίζεται ότι προηγείται του σχεδίου στις προσπάθειές της να καλύψει τα αποθέματα στο 80% της χωρητικότητας. Ωστόσο, Γερμανοί βιομήχανοι και πολιτικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι διακοπές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μπλακ άουτ και πιθανές μαζικές απολύσεις.
Μέσα στην ΕΕ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Πούτιν χειραγωγούσε τις προμήθειες φυσικού αερίου εδώ και μήνες, όπως τόσες πολλές χώρες προειδοποίησαν τη Γερμανία.
Ο Έρικ Μάμερ, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Η ανακοίνωση της Gazprom σήμερα (σ.σ. χθες) το απόγευμα για το κλείσιμο του Nord Stream 1 με λανθασμένα προσχήματα είναι άλλη μια αντιπαράθεση της αναξιοπιστίας της Ρωσίας ως προμηθευτή», προσθέτοντας ότι «είναι επίσης απόδειξη του κυνισμού της Ρωσίας».
Δεν ανατέθηκε επισκευαστικό έργο στη Siemens Energy για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1
Στη Siemens Energy δεν έχουν ανατεθεί εργασίες συντήρησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία, μετά από μία ανακοίνωση της ρωσικής Gazprom, ότι δεν ήταν διαθέσιμη να παρέχει τεχνική υποστήριξη για τον αναφερόμενο αγωγό.
“Ανεξάρτητα από αυτό, έχουμε τονίσει αρκετές φορές ότι υπάρχουν αρκετές πρόσθετες τουρμπίνες διαθέσιμες στον σταθμό συμπίεσης Πορτόβαγια, προκειμένου να λειτουργεί ο αγωγός Nord Stream 1” δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Siemens Energy.
Γερμανία: Εγγυημένη επί του παρόντος, η κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο
Η κατάσταση εφοδιασμού της Γερμανίας με φυσικό αέριο είναι επί του παρόντος εγγυημένη, αλλά κρίσιμη, ενώ περαιτέρω επιδείνωσή της δεν μπορεί να αποκλειστεί, ανακοίνωσε ο διαχειριστής του ενεργειακού δικτύου της χώρας, μετά την κίνηση της ρωσικής Gazprom να παρατείνει μία διακοπή λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.
Η Ρωσία δεν τήρησε μία προθεσμία που εξέπνευσε σήμερα, αναφορικά με την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου μέσω του αναφερόμενου αγωγού, ανακοινώνοντας ότι εντόπισε μία διαρροή λαδιού σε μία τουρμπίνα, στη διάρκεια εργασιών τεχνικής συντήρησης.
“Οι ισχυρισμοί της ρωσικής πλευράς για ελαττώματα, δεν έχουν τεχνική αιτίαση για τη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού,” ανέφερε ο διαχειριστής στην ημερήσια αναφορά του σχετικά με την κατάσταση του φυσικού αερίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου