O ενεργειακός πόλεμος από τη Ρωσία μέσω της Gazprom βαθαίνει την κρίση στην Ευρώπη. Το ένα μετά το άλλα τα μηνύματα που φτάνουν προεξοφλούν έναν δύσκολο χειμώνα στην Ευρώπη.
Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 60%, ενώ την ίδια ώρα το κόστος ρεύματος στην Ευρώπη «έσπασε» το φράγμα των 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Ο φόβος για ύφεση στην Ευρώπη πλέον είναι πιο ορατός παρά ποτέ με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εξετάζουν μέτρα για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις που έχει στις οικονομίες το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.
Οι απειλές από τη Gazprom για το φυσικό αέριο
Η Gazprom απειλεί ανοιχτά με αύξηση στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου στο «αστρονομικό» ποσοστό του 60%, ξεπερνώντας τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα τον χειμώνα. Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές φυσικού αερίου και η παραγωγή της κρατικής εταιρείας συνεχίζουν να μειώνονται εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων.
«Οι ευρωπαϊκές τιμές spot έχουν φθάσει τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, εάν παραμείνει η τάση αυτή, οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα», προειδοποιεί η Gazprom.
Η τιμή χονδρικής στη ολλανδική αγορά spot έφθασε την άνοιξη στα 335 ευρώ ανά μεγαβάτ/ώρα (MWh), σε ιστορικό υψηλό. Εκτοτε έπεσε στα 226 ευρώ ανά MWh σήμερα, αλλά παραμένει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο, όταν βρισκόταν στα 46 ευρώ ανά MWh.
Το Κίεβο έκλεισε έναν από τους εξαγωγικούς δρόμους της Gazprom προς την Ευρώπη, ενώ η Gazprom μείωσε την ροή στο 20% της δυναμικότητας του αγωγού Nord Stream 1 προς την Γερμανία με την πρόφαση διένεξης σχετικά με τον εξοπλισμό.
Οι εξαγωγές της Gazprom μειώθηκαν κατά 36,2% στα 78,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανάμεσα στη 1η Ιανουαρίου και τις 15 Αυγούστου και η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 13,2% στα 274,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σχέση με το επίπεδο της ίδιας περιόδου πέρυσι, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρωσικής κρατικής εταιρείας.
Η παραγωγή της Gazprom ήταν μειωμένη κατά 32,2% τον Αύγουστο, έναντι 35,8% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, δηλώνει ο Evgeniy Suvorov, οικονομολόγος στη CentroCreditBank, στο κανάλι του MMI στο Telegram, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά 59% έναντι 58,4% τον περασμένο μήνα.
Ε.Ε: Όχι σε εξαίρεση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο
Και ενώ οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους για να μειώσουν τις υπέρογκες αυξήσεις που έρχονται, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε το γερμανικό αίτημα για απαλλαγή της «εισφοράς φυσικού αερίου» από τον γενικό ΦΠΑ.
«Δεν υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης σε αυτό το είδος φόρου», δήλωσε σχετικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει από την ΕΕ να μην ισχύει ο γενικός ΦΠΑ στην προσαύξηση κατά 2,419 σεντ/κιλοβατώρα, προκειμένου να μετριαστεί η νέα επιβάρυνση των καταναλωτών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ιστοσελίδας Check24, για ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων με κατανάλωση 20.000 kWh, αυτό, εφόσον δεν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση, σημαίνει επιπλέον κόστος 570 ευρώ/ετησίως.
Η ΕΕ πάντως δήλωσε ότι θέλει να βρει μια λύση από κοινού με το Βερολίνο ώστε ο τελικός πελάτης να έχει αντίστοιχη ελάφρυνση. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είχε επίσης διαβεβαιώσει ότι, αν η ΕΕ δεν δεχόταν την εξαίρεση, οι καταναλωτές θα αποζημιώνονταν με άλλους τρόπους.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Πάνω από τα 500 ευρώ η μεγαβατώρα
Την ίδια ώρα, καταγράφεται ότι μόλις μέσα σε δύο μήνες εκτινάχθηκε οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε νέο επίπεδο ρεκόρ στο European Exchange AG.
Σύμφωνα με το Bloomberg, στη Γερμανία το βασικό συμβόλαιο ενός έτους (που λειτουργεί ως συμβόλαιο αναφοράς για όλη την ήπειρο) ενισχύθηκε σήμερα έως και 3,7% στα 477,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η τιμή είναι έξι φορές υψηλότερη σε σχέση με πέρσι έχοντας διπλασιαστεί μόνο το τελευταίο δίμηνο.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, υπάρχει διάχυτη ανησυχία στην αγορά για το εάν οι περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης θα μπορέσουν να παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια ενόψει του χειμώνα.
Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας επιβαρύνουν τους οικιακούς λογαριασμούς και το κόστος των πάντων, από την παρασκευή τροφίμων μέχρι τη θέρμανση. Και η τιμή της ενέργειας κατ’ επέκταση εκτοξεύει στα ύψη τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο οποίος καλπάζει πλέον με διψήφια ποσοστά.
Αυξημένη κατά 2,419 σεντς θα είναι η κιλοβατώρα από την 1η Οκτωβρίου για οικιακούς και επαγγελματικούς πελάτες, λόγω της λεγόμενης «εισφοράς φυσικού αερίου», ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά πρόκειται να διπλασιαστεί σχεδόν στις αρχές Οκτωβρίου λόγω της αύξησης του κόστους χονδρικής. Η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου για τον μήνα εκείνο, έχει επταπλασιαστεί σε περίπου 591 στερλίνες ανά μεγαβατώρα σύμφωνα με το Intercontinental Exchange AG.
Το συμβόλαιο αναφοράς του φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ έχει επίσης δει την τιμή του να υπερδιπλάσιαζεται από τον Ιούνιο. Σήμερα η τιμή του ανήλθε έως και τα 230 ευρώ, τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου, για να περιοριστούν στη συνέχεια τα κέρδη με την τιμή στα 220,11 ευρώ. Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο έκανε επίσης άλμα 6,8%.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν μέτρα για το πώς να αμβλύνουν τις επιπτώσεις που έχει στις οικονομίες το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.
Στη Γαλλία, το κράτος σχεδιάζει να εθνικοποιήσει πλήρως την Electricite de France SA, την εταιρεία πυρηνικής ενέργειας που τώρα αγωνίζεται να διατηρήσει τις εγκαταστάσεις της σε λειτουργία υπό συνθήκες καύσωνα.
Η Ελλάδα επιστρέφει στον λιγνίτη
Η ΔΕΗ ετοιμάζεται να θέσει σε πλήρη λειτουργία έξι από τις επτά μονάδες λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα, τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τον Ανέστη Κεφαλά, επικεφαλής της ΔΕΗ στην υπό κατασκευή μονάδα της Πτολεμαΐδας, τις επόμενες ημέρες «θα δοκιμαστούν τα συστήματα φόρτωσης και μεταφοράς του καυσίμου προς τους μύλους και το λέβητα της μονάδας ενώ στην συνέχεια θα δοκιμαστούν τα συστήματα ανάφλεξης του καυσίμου».
Οι ποσότητες λιγνίτη στην αυλή του Σταθμού όσο πλησιάζουμε προς τον Σεπτέμβριο θα αυξηθούν μιας και προς τα μέσα του επόμενου μήνα θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η νέα μονάδα. Ο κ. Κεφαλάς, τόνισε, ότι «όλα προχωρούν με βάση τον προγραμματισμό που θέλει τον Δεκέμβριο η μονάδα να τεθεί σε εμπορική λειτουργία».
https://www.ieidiseis.gr/energeia/159090/o-poytin-kai-i-gazprom-proetoimazoun-vary-rosiko-xeimona-gia-oli-tin-evropi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου