Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Επιμένει ο κορωνοϊός, πιέζεται το ΕΣΥ - Απομακρύνεται η άρση του lockdown, «κλειδώνει» νέα παράταση έως τη νέα χρονιά...

Μικρή πτώση στα κρούσματα, παραμένει το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο. Φόβοι των υγειονομικών του ΕΣΥ «για ηφαίστειο που μπορεί να σκάσει». «Κλειδώνει» έως της νέα χρονιά η παράταση του lockdown.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί σε ειδικούς και κυβέρνηση η βραδύτατη αποκλιμάκωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Παρόλο που άρχισε να φαίνεται μια σταδιακή μικρή μείωση στα κρούσματα, οι αριθμοί των θανάτων και των διασωληνωμένων παραμένουν στα ύψη, αναβάλλοντας την άρση της καραντίνας και την άμεση επιστροφή στην κανονικότητα.

Αλλωστε, όταν ο Δεκέμβριος παρελάμβανε την επιδημιολογικά φορτισμένη σκυτάλη από τον Νοέμβριο, τα δεδομένα ήδη έδειχναν ότι η χώρα εισέρχεται σε έναν ακόμα κρίσιμο μήνα. Εντούτοις, η ελπίδα της έναρξης των εμβολιασμών από το νέο έτος δίνει μια νότα αισιοδοξίας στη σκληρή περίοδο που διανύουμε.

Αμείλικτοι οι αριθμοί

Οι αριθμοί που αποτυπώνουν την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας εξηγούν την αιτία που το lockdown έλαβε εκ νέου παράταση έως τις 14 Δεκεμβρίου, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς παρά την ελαφρά μείωση που παρατηρείται η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη.

Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.383 νέα κρούσματα και 98 νέους θανάτους, ενώ ύστερα από αρκετές μέρες ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έπεσε κάτω από το «ψυχολογικό όριο» των 600 (594).

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Νοεμβρίου, την ημέρα που επιβλήθηκε η εθνική καραντίνα, τα ημερήσια κρούσματα που ανακοινώθηκαν έφταναν τα 2.556, 207 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι και 34 άνθρωποι είχαν χάσει εντός ενός 24ώρου τη μάχη για τη ζωή τους.

Στις 21 Νοεμβρίου – δηλαδή δύο εβδομάδες μετά το lockdown – τα ημερήσια κρούσματα ξεπερνούσαν τα 2.300, οι διασωληνωμένοι είχαν σκαρφαλώσει στους 522 και οι ημερήσιοι θάνατοι στους 108.

Στις 4 Δεκεμβρίου – έναν μήνα σχεδόν μετά τη νέα περίοδο του «Μένουμε Σπίτι» – τα ημερήσια κρούσματα μειώθηκαν στα 1.667 (όταν μόλις δύο ημέρες πριν ξεπερνούσαν τα 2.000), ο αριθμός των διασωληνωμένων είχε φτάσει τους 612 και οι ανθρώπινες απώλειες παρέμεναν καθημερινά σε υψηλά επίπεδα (98).

Είναι γεγονός ότι οι επιστήμονες προειδοποιούσαν στα μέσα του περασμένου μήνα πως θα μεσολαβούσαν τουλάχιστον δύο εβδομάδες έως ότου αποτυπωθεί στους δείκτες η αποκλιμάκωση. Και διευκρίνιζαν ότι θα χρειαζόταν περαιτέρω υπομονή, ώστε να πάρει ανάσες το πρωτόγνωρα επιβαρυμένο ΕΣΥ, καθώς η εκθετική αύξηση σε νοσηλείες και θανάτους επιβράδυνε την πορεία της σχετικής καμπύλης.

Παρόλα αυτά, είναι εμφανές ότι οι περιορισμοί που είναι σε ισχύ εδώ και έναν μήνα δεν απέδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μαίνεται ο «πόλεμος» σε νοσοκομεία και ΜΕΘ

Εν τω μεταξύ, το ασφυκτικά πιεσμένο σύστημα υγείας παραμένει στο επίκεντρο ανησυχίας των επιστημόνων, δεδομένου ότι στο κρίσιμο αυτό πεδίο η ύφεση που καταγράφεται γίνεται επίσης με ιδιαίτερα χαμηλούς ρυθμούς.

Οι εισαγωγές ασθενών παραμένουν υψηλές, κατά μέσο όρο 360 την ημέρα, ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ είναι 84% πανελλαδικά και ειδικότερα στην Αττική 79% και στη Θεσσαλονίκη 94%.

Τα δεδομένα αυτά είναι άλλωστε και η αιτία που οι υγειονομικοί στο ΕΣΥ βρίσκονται μονίμως σε μια συνθήκη αγωνίας, αντιμετωπίζοντας το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο σαν ένα ηφαίστειο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει ισχυρότερο σεισμό.

Η εύθραυστη ισορροπία «φρενάρει» την άρση του lockdown

«Σε γενικές γραμμές και με κάποιες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του lockdown, δεν έχουμε διαπιστώσει, τουλάχιστον προς το παρόν, αλλαγές στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύουμε. Και αυτό μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η διασπορά στην κοινότητα παραμένει ενεργή. Συνεπακόλουθα και με βάση τα παραπάνω εκτιμούμε ότι στην πρώτη ενθάρρυνση περαιτέρω διασποράς η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε στο «Βήμα» ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και υπεύθυνος της Μονάδας COVID του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Γιάννης Καλομενίδης.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την περασμένη Κυριακή η εφημερία έκλεισε με την κλινική να εμφανίζει πληρότητα που άγγιζε το 100%. Ωστόσο την εβδομάδα που ακολούθησε εκτός από τα εξιτήρια δρομολογήθηκε και η μετακίνηση ασθενών στη Παμμακάριστο και στο «Αμαλία Φλέμινγκ» για αποθεραπεία, ώστε το νοσηλευτικό ίδρυμα να προετοιμαστεί για την επόμενη εφημερία με κενά κρεβάτια.

Η εμπειρική «διάγνωση» της εξέλιξης της επιδημίας από τους γιατρούς του ΕΣΥ δεν διαφέρει από τα στοιχεία που συλλέγουν οι επιδημιολόγοι, με αποτέλεσμα να μοιράζονται τους ίδιους προβληματισμούς. «Ενώ παρατηρείται μια πτωτική τάση – σχεδόν σε όλους τους νομούς της χώρας – το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο επιβραδύνει σημαντικά τον ρυθμό μείωσης» υπογραμμίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής.

Και διευκρινίζει: «Οταν αναφερόμαστε στο βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, εννοούμε τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων που συνεχίζουν να διασπείρουν τον ιό. Γι’ αυτό και το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας μάς ανησυχεί, επενδύοντας σε προσεκτικά και σταθερά βήματα».

Υπό το πρίσμα αυτό και χαρτογραφώντας τα «ασφαλή νερά» εν μέσω της πανδημικής τρικυμίας, μετά τη σταδιακή επανεκκίνηση του εμπορικού κλάδου από τα καταστήματα εποχικών ειδών, αναμένεται να ακολουθήσει (εκτός από τα κομμωτήρια) το λιανεμπόριο, με έμφαση στα μικρά καταστήματα, καθώς όπως έχει αποδειχθεί η λειτουργία τους δεν ευνοεί τις μεταδόσεις στην κοινότητα.

Υπό τον φόβο ενός... λάθους που θα αναζωπύρωνε τον Rt (που σημειωτέον πλέον βρίσκεται κάτω από το 1 σε Αττική και Θεσσαλονίκη), οι αποφάσεις λαμβάνονται σε ένα «μουδιασμένο» κλίμα που προλογίζει ότι το άνοιγμα θα είναι εξίσου αργόσυρτο όπως και η αποκλιμάκωση.

Ετσι εξηγείται ότι στον «πάγο» βρίσκεται και το ξεκλείδωμα των αιθουσών των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων. Αρκετοί είναι οι επιστήμονες που εισηγούνται να παραμείνουν κλειστές οι σχολικές αίθουσες έως το 2021, παρ’ όλα αυτά δεν λείπουν και οι ισχυρές αντιρρήσεις.

Ετσι, η δύσκολη αυτή «εξίσωση» θα επιχειρηθεί να λυθεί την εβδομάδα που έρχεται, με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου να διαβεβαιώνει ότι τις επόμενες ημέρες θα επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων «το ενδεχόμενο άνοιγμά τους στις 14 του μηνός με βάση τα νέα δεδομένα».

Γώγος: Αποκλιμάκωση στο δεύτερο 15ήμερο του Δεκεμβρίου

Την ελπίδα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου να μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε με μεγάλη προσοχή κάποια από τα περιοριστικά μέτρα εξέφρασε μιλώντας στην εφημερίδα «Νεολόγος» ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών – Λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως είπε: «Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν επιπέδωση αλλά και μια μικρή ύφεση της επιδημιολογικής καμπύλης πανελλαδικά, παράλληλαόμως το σύστημα υγείας εξακολουθεί να πιέζεται πολύ και θα χρειαστούν μία έως δύο εβδομάδες, ελπίζω, για να δούμε βελτίωση και στις παραμέτρους της νοσηλείας, διασωλήνωσης και θανάτων».

«Ελπίζω μετά το δεύτερο 15ήμερο του Δεκεμβρίου να μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε με μεγάλη προσοχή κάποια από τα περιοριστικά μέτρα. Μέλημα είναι η εξισορρόπηση των αναγκών της κοινωνίας και οικονομίας με την ασφαλέστερη υγειονομική διαχείριση», συμπλήρωσε.

Μόσιαλος: Όσο περισσότερο ανοίξουμε πριν τις γιορτές τόσο μεγαλύτερο το κλείσιμο μετά

«Όσο πιο πολύ πάμε για άνοιγμα τώρα πριν τις γιορτές, τόσο πιο πολύ μεγάλο κλείσιμο θα υπάρχει αμέσως μετά τις γιορτές» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για τον νέο κορωνοϊό.

«Είμαστε σε μια καμπή, βλέπουμε μια σχετική σταθεροποίηση των δεδομένων δεν βλέπουμε όμως μια ραγδαία πτώση σε εισαγωγές σε νοσοκομεία, σε ΜΕΘ και αριθμό θανάτων κι αυτό είναι που μας προβληματίζει περισσότερο. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο παραπάνω για να δούμε αυτή την κάμψη», πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος και εξήγησε ότι  συνήθως πρώτα παρατηρούμε την μείωση των εισαγωγών σε νοσοκομεία με την πτώση του αριθμού εισαγωγών ΜΕΘ και των θανάτων να έπονται.

«Aν αυτά τα στοιχεία δεν τα δούμε να βελτιώνονται μετά από τις επόμενες δύο εβδομάδες προφανώς θα μιλάμε για μια σχετική σταθεροποίηση αλλά δεν θα υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία, όσον αφορά ένα ενδεχόμενο «άνοιγμα» της χώρας», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Σαρηγιάννης: Στα 770 κρούσματα στο τέλος του έτους

Τον αριθμό των κρουσμάτων ανά εβδομάδα μέχρι το τέλος του έτους παρουσίασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και ειδικός σε μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως τόνισε στις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν υποχωρήσει στα 900 κρούσματα. Επισημαίνει δε ότι η πτώση των κρουσμάτων είναι αργή και το άνοιγμα της αγοράς, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, είναι πρόωρο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Σαρηγιάννη που παρουσίασε στον ΣΚΑΪ, στις 8 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα έχουν διαμορφωθεί στα 1.475 κρούσματα ανά ημέρα.

Στις 15 Δεκεμβρίου η χώρα θα μετρά 1.100 κρούσματα.

Στις 22 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα έχουν υποχωρήσει περίπου στα 900 και στο τέλος του χρόνου στα 770 κρούσματα.

«Τα κρούσματα δε συνάδουν με τον στόχο που είχε θέσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας που ήταν τα 500 κρούσματα για να ανοίξει η αγορά. Οι προσομοιώσεις μας δείχνουν ότι αν ανοίξουν τα καταστήματα και δεν τηρηθούν τα μέτρα, 15-20 μέρες μετά θα δούμε μια αναζωπύρωση. Επομένως οποιοδήποτε άνοιγμα θα είναι πρόωρο», υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης.

 

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου