Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας..., "Μηχανισμός Αποτροπής Εμπλοκών", ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ...

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε, μέσω της επίσημης σελίδας του, ότι Ελλάδα και Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία, στο πλαίσιο του διαλόγου για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο. 

 

Υπενθυμίζεται πως η ανακοίνωση της έναρξης των εν λόγω συζητήσεων - και πάλι από το ΝΑΤΟ - είχε προκαλέσει αντιδράσεις από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αρχικά διέψευσε την πληροφορία ωστόσο στη συνέχεια παραδέχτηκε πως πρόκειται για «τεχνικές συζητήσεις». 

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ είχε δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ «προορίζονται να συμπληρώσουν την πρωτοβουλία της Γερμανίας για πολιτική συμφωνία αποκλιμάκωσης μεταξύ των δύο πλευρών». 

Σήμερα, 15 ημέρες μετά την ενημέρωση για συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας - Τουρκίας στις Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως οι δύο πλευρές κατέληξαν σε οριστική συμφωνία. «Μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Εκπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δημιουργήθηκε διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποφυγής εμπλοκής, την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020). Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης στη θάλασσα ή στον αέρα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 «Οι τεχνικές συνομιλίες αποκλιμάκωσης της έντασης, που ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά από υψηλού επιπέδου επαφές με την Ελλάδα και την Τουρκία», αναφέρει το ανακοινωθέν με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ να δηλώνει: «Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποκλιμάκωσης, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, που εκτιμούν και οι δύο Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υποκείμενης διαφωνίας και είμαστε έτοιμοι να την αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους». 

«Η στρατιωτική αποκλιμάκωσης μεταξύ των συμμάχων είναι ένας ρόλος που έπαιξε το ΝΑΤΟ στο παρελθόν. Στη δεκαετία του 1990, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία ενός παρόμοιου μηχανισμού στην περιοχή, ο οποίος ήταν αποτελεσματικός στη μείωση των εντάσεων και στην παροχή ευρύτερων διπλωματικών συνομιλιών», προσθέτει ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου