Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Γερμανία, Ιταλία και άλλες 9 χώρες πιέζουν την Ελλάδα να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Άγκυρα...

Έχοντας εγκαταλείψει οριστικά το ζήτημα των κυρώσεων η Σύνοδος Κορυφής στις 1 και 2 Οκτωβρίου 2020 των κρατών της Ευρώπης θα συμβάλλει… στην έναρξη του διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος.
 

Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία των κρατών της Ευρώπης δεν επιθυμεί οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ενώ οι επιστολές Erdogan του Τούρκου Προέδρου στους ευρωπαίους ηγέτες ότι επιθυμεί την συνεργασία προφανώς, κατευνάζει ακόμη και τις χώρες που κρατούσαν επιφυλακτική στάση για τις τουρκικές προθέσεις.

Η Γερμανία, ωστόσο δεν χρειαζόταν κατευνασμό, η Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ότι η Τουρκία κάνει σπουδαίο έργο στο προσφυγικό…

Αν και αυτό είναι εν μέρει σωστό, γιατί διατηρεί 2,6 εκατ σύριους πρόσφυγες στα εδάφη της αλλά από την άλλη επέδειξε απαράδεκτη στάση απέναντι στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας τους λαθρομετανάστες για να ασκήσει πίεση…

Ωστόσο η Γερμανία από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί κατά των οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ιταλία με τον Luigi Di Maio να δηλώνει «ότι η Τουρκία, είναι απαραίτητος παράγοντας για την περιφερειακή σταθερότητα, πρέπει να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα είναι σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ.

Η συνεργασία είναι απαραίτητη.

Η εξεύρεση κοινής λύσης για το Κυπριακό μπορεί επίσης να συμπεριληφθεί σε αυτό»
Φαίνεται να έχει δημιουργηθεί ένα μπλοκ 9 χωρών που ξεκάθαρα τάσσονται κατά των κυρώσεων στην Τουρκία.

Η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων από την Σύνοδο Κορυφής είναι μηδενική…

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πιέσουν ώστε να ξεκινήσει άμεσα διάλογος μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας.

Ο αμερικανικός παράγοντας θέλει συμφωνία έως το α΄ τρίμηνο 2021

Ο αμερικανικός παράγοντας θέλει συμφωνία έως το α΄ τρίμηνο του 2021 μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας.
Την ίδια στιγμή η παρουσία του USS Hershel Woody Williams, μέλος του 6ου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, θα είναι αγκυροβολημένο μόνιμα στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας της Κρήτης.
Ο σκοπός της παρουσίας του αμερικανικού πλοίου στην Σούδα είναι αποτρεπτικός, είναι προφανές ότι οι αμερικανοί θέλουν σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ταυτόχρονα αποκόπτουν την γαλλική προσπάθεια ελέγχου της Μεσογείου, το σχέδιο Pax Mediterranea θα παραμείνει γαλλικό όνειρο.

Κίνηση αποκλιμάκωσης που το Kanuni πάει στην Μαύρη Θάλασσα

Το Kanuni το σκάφος γεώτρησης της Turkey Petroleum Corporation κατασκευάστηκε το 2012, έχει μήκος 227 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα.
Μετά τον Fatih και τον Yavuz, το Kanuni η πρώτη του αποστολή είναι στη Μαύρη Θάλασσα
Το γεγονός ότι οι τούρκοι το στέλνουν στην Μαύρη Θάλασσα μπορεί να θεωρηθεί και κίνηση αποκλιμάκωσης.
Βέβαια για την ώρα μόνο στην Μαύρη Θάλασσα θα μπορούσαν να το στείλουν καθώς εκεί ανακαλύφθηκαν τα 325 δισεκ κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 1 του Δούναβη.

Ο Ερντογάν έχει δύο βασικούς στόχους αλλά θέτει συνολικά 8 θέματα

Ο Ερντογάν έστειλε επιστολή στους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ και στους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.
«Υπάρχουν δύο κύριοι στόχοι της τουρκικής πολιτικής.
Είναι η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο και η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και εξουσιών μας στην υφαλοκρηπίδα.
Ο δεύτερος στόχος μας είναι να εγγυηθούμε τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα των τουρκοκυπρίων έναντι των πόρων υδρογονανθράκων.»

Ποια είναι τα θέματα που θα θέσουν οι Τούρκοι στον διάλογο με την Ελλάδα;

1)ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Καστελόριζου.

Η Τουρκία αναγνωρίζει την ελληνική εδαφική κυριαρχία στο Καστελόριζο αλλά αμφισβητεί την δυνατότητα που μπορεί να έχει το ελληνικό νησί να διαθέτει ΑΟΖ 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Μάλιστα με βάση την επαναλαμβανόμενη τουρκική προπαγάνδα δεν μπορεί ένα νησί όπως το Καστελόριζο με 10,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, που απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα να διαθέτει 40,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ (τετραγωνικά χιλιόμετρα αναφέρονται και ως ΚΜ2).
Να σημειωθεί ότι η σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του 1982 αναφέρει ότι όχι μόνο η ηπειρωτική χώρα αλλά και η νησιωτική μπορεί να έχει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Ωστόσο όταν γειτνιάζουν δύο χώρες, η σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας ζητάει όχι μονομερείς ενέργειες αλλά εκατέρωθεν διαπραγματεύσεις.
Επίσης ο Χάρτης της Σεβίλλης καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, τις ΑΟΖ σε όλα τα σύνορα ηπειρωτικά και νησιωτικά της Ευρώπης, προφανώς και του Ανατολικού Αιγαίου.
Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει ούτε την σύμβαση για το δίκαιο της Θάλασσας του 1982, ούτε έχει αποδεχθεί τον Χάρτη της Σεβίλλης ως νομικό κείμενο.

2)Η Τουρκία αμφισβητούσε τις ΑΟΖ των ελληνικών νησιών.

Έχουν υποστηρίξει οι τούρκοι ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπροεί να διαθέτουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Όμως εσχάτως έχει αλλάξει στρατηγική η Τουρκία ή μέρος της τουρκικής ελίτ, καθώς αναγνωρίζει την ύπαρξη ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά αλλά υπό ένα όρο.
Όσα νησιά βρίσκονται εντός της ηπειρωτικής ΑΟΖ των 200 ναυτικών μιλίων δεν μπορεί να έχουν επιπρόσθετη ΑΟΖ, περιλαμβάνεται η νησιωτική ΑΟΖ…. στην ηπειρωτική ΑΟΖ.
Βέβαια με βάση το τουρκικό επιχείρημα…η Τουρκία βρίσκεται εκτεθειμένη καθώς το Καστελόριζο που είναι ελληνικό νησί και το αναγνωρίζουν και οι τούρκοι απέχει 313 ναυτικά μίλια δηλαδή πάνω από τα θεωρητικά όρια της ΑΟΖ, οπότε δικαιούται να έχει αποκλειστική οικονομική ζώνη.

3)Η Τουρκία θέτει εσχάτως και σκοπίμως θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, επικαλούνται το επιχείρημα ότι η Ελλάδα σε 13 ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.
Το επιχείρημα όμως της Τουρκίας ενώ εν μέρει έχει νομικά ερείσματα, στην πράξη αναιρείται από την ίδια την στρατηγική της Τουρκίας, καθώς στην Σμύρνη βρίσκεται η Στρατιά του Αιγαίου που έχει ξεκάθαρα επιθετικές διαθέσεις και όχι αμυντικές όπως αναφέρει.
Έτσι λοιπόν και η Τουρκία και η Ελλάδα παραβιάζουν την Συνθήκη της Λωζάνης.

4)Η Τουρκία θέτει θέμα εναέριου χώρου τονίζοντας ότι δεν μπορεί ο ελληνικός εναέριος χώρος να είναι στα 10 ναυτικά μίλια ή 18,5 χιλιόμετρα και τα χωρικά ύδατα να βρίσκονται στα 6 ναυτικά μίλια ή 11 χιλιόμετρα στο Ανατολικό Αιγαίο.

5)Η Τουρκία θέτει θέμα χωρικών υδάτων τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στα επίπεδα οριοθέτησης των 3 ναυτικών μιλίων που ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης.

6)Οι τούρκοι θέτουν θέμα ίσης συμμετοχής της κατεχόμενη Βόρειας Κύπρου από τους τουρκοκυπρίους στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες αλλά και στα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στην νότια και ανατολικά της Κύπρου, έως τις παρυφές της ΑΟΖ του Ισραήλ.

7)Θέτουν θέμα για 13-14 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά οι τούρκοι αναφέρουν ότι μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα εκτός διεθνών συνθηκών.
Μάλιστα επικαλούνται εδάφιο της Συνθήκης της Λωζάνης που αναφέρει ότι όσα νησιά βρίσκονται εντός 3 ναυτικών μιλίων πλησίον της ηπειρωτικής Τουρκίας…. ανήκουν στην Τουρκία.

8)Θέτουν οι τούρκοι, στο πλαίσιο του ανατολίτικου παζαριού που έχουν ξεκινήσει και θέμα τουρκική μειονότητας στην Ανατολική Μακεδονία και ειδικά την Θράκη.
Για την Ελλάδα, υφίσταται μουσουλμανική μειονότητα, όχι τουρκική.

Πηγή: bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου