Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Μαραθώνιος Μητσοτάκη για τη λίστα κυρώσεων - Προειδοποίηση της Αθήνας για στρατιωτική εμπλοκή...

της Χριστίνας Κοραή

 Η απόφαση Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, μπορεί να φέρει πιο κοντά μια απόπειρα της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της ΑΟΖ ελληνικών νησιών, την Κρήτη, την Κάρπαθο, το Καστελλόριζο και άλλων, γεγονός που θα προκαλέσει την στρατιωτική αντίδραση της Ελλάδας.

Ραντεβού στα τέλη Αυγούστου, στο Βερολίνο, έδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για να ξανασυζητήσουν την τουρκική παραβατικότητα, μετά την άκρως προκλητική κίνηση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά. Η αρχική πρόταση ήταν για το τακτικό του Σεπτεμβρίου και ήρθε λίγο νωρίτερα μετά την παρέμβαση της Ελλάδας και την Κύπρου.

Η ουσία είναι ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμη την αίσθηση του κατεπείγοντος απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, παρά το γεγονός ότι, και η Γαλλία κατήγγειλε τουρκική παρενόχληση γαλλικού πολεμικού πλοίου, σε επιχείρηση του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο παραβίασης του εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη που αποφάσισε ο ΟΗΕ.
Τα δεδομένα αυτά χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών για τη Σύνοδο Κορυφής σε σχέση με την άμεση λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας που θα την πονέσουν. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρείται πιθανόν, όμως, να μεταφέρει στο ΕΛΚ και στους ομολόγους του, την εκτίμηση που υπάρχει ότι η απόφαση Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, παρά την διεθνή οργή που προκάλεσε τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο, να φέρει πιο κοντά μια απόπειρα της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της ΑΟΖ ελληνικών νησιών, την Κρήτη, την Κάρπαθο, το Καστελλόριζο και άλλων, μέσα από την οποία «περνάει» το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, γεγονός που θα προκαλέσει την στρατιωτική αντίδραση της Ελλάδας.

Στρατιωτική εμπλοκή

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές μία πρώτη προειδοποίηση απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών κ.Δένδιας. Ξεκαθάρισε στους ομολόγους του των άλλων «26» κρατών - μελών, ότι εάν η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας η Αθήνα θα αντιδράσει στρατιωτικά. Δήλωσε επίσης ότι θα επικαλεστεί το άρθρο 42 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ και θα ζητήσει την στρατιωτική συνδρομή των άλλων χωρών-μελών. Το άρθρο αυτό αναφέρει ότι «σε περίπτωση κατά την οποία κράτος-μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφος του, τα άλλα κράτη-μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
«Η Ελλάδα διαθέτει ικανές ένοπλες δυνάμεις» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στον «Σκάι». «Η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι εδώ θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση, για να αποτρέψει» συνέχισε. «Γιατί αν δεν αποτρέψει, δεν θα της αρέσει καθόλου αυτό που θα συμβεί. Μα καθόλου».

Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι:
*Διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και κυρίως της προενταξιακής χρηματοδότησης.
*Πάγωμα της βίζας που ζητάει η Τουρκία.
*Ανάκληση της Τελωνειακής Eνωσης που αφορά και συμφωνίες για δασμούς που ευνοούν τα εξαγόμενα στην ΕΕ τουρκικά προϊόντα.
*Διακοπή της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα οδηγήσει στο πάγωμα έργων που είναι σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται.
*Δέσμευση λογαριασμών κρατικών εταιρειών (όπως της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων που έχει ζητήσει άδειες για γεωτρήσεις νότια της Κρήτης κλπ).
*Μέτρα για τις τουρκικές τράπεζες και την τουριστική βιομηχανία της γειτονικής χώρας που ήδη πλήττεται βαριά λόγω του κορωνοϊού.
*Απαγόρευση πώλησης όπλων και ανταλλακτικών.

Είναι πολλά τα λεφτά!

Όσον αφορά στα όπλα που θα πονούσε επίσης πολύ την Τουρκία, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με λουλούδια. Είναι πολλά τα λεφτά. Μόνο στο πρώτο οκτάμηνο του 2019 οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού της Γερμανίας στην Τουρκία έφθασαν στο ποσό - ρεκόρ των 250,4 εκατομ. ευρώ που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε ετήσια βάση από 2005 (χωρίς μάλιστα να συμπεριληφθούν τέσσερις μήνες της χρονιάς). Το 2018, οι εξαγωγές γερμανικού στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, έφτασαν τα 242,8 εκατ. ευρώ, που αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τρίτο του τζίρου της γερμανικής βιομηχανίας. Η Τουρκία είναι πρώτη με διαφορά μεταξύ των χωρών που εισάγουν γερμανικά όπλα.

Οι ομάδες των χωρών

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών ανέδειξε και τις ομάδες των χωρών που συμπαρατάσσονται με τις ελληνικές ανησυχίες και θέσεις. Είναι η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Σουηδία, αλλά και η Αυστρία η οποία ζήτησε ακόμη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ως μοχλό πίεσης στην Τουρκία. Η Γερμανία παραπέμπει την Αγία Σοφία στην UNESCO και ρίχνει επί του παρόντος το βάρος στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

«Παιχνίδι νέων δυνάμεων»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε ομιλία του με αφορμή την εθνική εορτή της 14ης Ιουλίου αναφέρθηκε στο «παιχνίδι νέων δυνάμεων», στο οποίο η Ευρώπη πρέπει να επανακαθορίσει τον ρόλο της και τη θέση της, «χωρίς αφέλεια, χωρίς εφησυχασμό». «Η Μεσόγειος δεν μπορεί να οικοδομήσει διαρκή ειρήνη χωρίς εμάς, δεν μπορούμε να δεχτούμε το μέλλον μας να οικοδομηθεί από άλλες δυνάμεις», δείχνοντας και την Τουρκία.

Ακάθεκτος ο Ερντογάν

Μηδαμινές είναι οι πιθανότητες ο Ερντογάν να πάρει πίσω την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές. «Ελπίζουμε αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να διορθωθεί το λάθος του Ερντογάν με την Αγία Σοφία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στον «Σκάι». «Χθες η ΕΕ μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έκανε μια ανακοίνωση δια του Μπορέλ που ζητά να αναθεωρηθεί αυτή η απόφαση ωστόσο δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει» τόνισε.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει κερδίσει πόντους στο εσωτερικό της χώρας του και σε ένα κομμάτι του μουσουλμανικού κόσμου του οποίου θέλει να αναδειχθεί ηγέτης. «Ο Μωάμεθ ο πορθητής ήταν ηγέτης και των ορθοδόξων» δήλωσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν θα υπαναχωρήσει. «Να το χωνέψουν η Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες» τόνισε. Η επίσημη θέση είναι ότι η Αγιά Σοφιά αποτελεί ιδιοκτησία και κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας και θα κάνει ότι θέλει. Ένα ακόμη τετελεσμένο έβαλε στη φαρέτρα του ο σουλτάνος.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου