Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Τι δείχνουν οι 3 τελευταίες δημοσκοπήσεις για την αυτοδυναμία της ΝΔ και τα μικρά κόμματα...!!!

Στα κομματικά επιτελεία, ο προεκλογικός πυρετός χτυπάει «κόκκινο» αυτές τις μέρες, με επικοινωνιολόγους, συμβούλους και αναλυτές να επιχειρούν να ανιχνεύσουν το αποτέλεσμα της κάλπης, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, 

 οι οποίες διαχρονικά θεωρούνται ως αυτές που «πέφτουν» πιο κοντά στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες από τις εταιρίες MRB, Rass και Pulse, καταγράφουν την «φωτογραφία της στιγμής» όπως είθισται να λέγεται και παράλληλα αναλύουν στα ευρήματά τους τα πιο πιθανά σενάρια για ενδεχόμενη αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος και τον αριθμό των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή, κυρίως σχετικά με το κόμμα Βαρουφάκη και το κόμμα Βελόπουλου. 

Από 7,6 έως 9,2 ποσοστιαίες μονάδες είναι η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφεται στις τρεις δημοσκοπήσεις, χωρίς την αναγωγή επί των εγκύρων. Αν συμπεριληφθεί η αναγωγή επί των εγκύρων στα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου, τότε η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων διευρύνεται ακόμα περισσότερο.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου της PULSE, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 35% έναντι 26,5% του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά δηλαδή 8,5 ποσοστιαίων μονάδων. 
Στην αντίστοιχη μέτρηση της MRB, η ΝΔ συγκεντρώνει 32,3%, έναντι 24,7% του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά δηλαδή 7,6 ποσοστιαίων μονάδων.
Στην πρόθεση ψήφου της Rass, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 35,4% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 26,2%.
Κοινό στοιχείο των δημοσκοπήσεων είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής καταλαμβάνει την τρίτη θέση, ενώ αντίθετα η ΧΑ εμφανίζεται σαφώς αποδυναμωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και να μην εξασφαλίζει σε όλες τις περιπτώσεις την είσοδό της στη Βουλή. 
Το κόμμα Βαρουφάκη, ΜέΡΑ25, «παίζει» κοντά στο όριο του 3%. Στην δημοσκόπηση της MRB, για το ΜέΡΑ25 η εκλογική επίδοση υπολογίζεται μεταξύ 2,2% και 4,4%. Στα όρια του στατιστικού λάθους είναι το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη στην έρευνα της Rass, το οποίο φέρεται να μένει εκτός Βουλής με 2,8%. Από 2,5% έως 4,5% παίρνει το ΜέΡΑ25 από την Pulse, στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων, χωρίς το λευκό, το άκυρο και την αποχή.
Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, είναι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας των εκλογών, καθώς αν μείνει εκτός Βουλής με ποσοστό λίγο κάτω από το 3%, διευκολύνει αριθμητικά την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, βάσει του εκλογικού νόμου.  Από 2,5% έως 4,5% παίρνει το κόμμα στην δημοσκόπηση της Pulse, στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων, χωρίς το λευκό, το άκυρο και την αποχή. Στο γκάλοπ της Rass, η Ελληνική Λύση Ελληνική μετράται στο 3,4%, αφήνοντας πίσω τη Χρυσή Αυγή που καταγράφει ποσοστό 3,2% και οριακά μπαίνει στη Βουλή. Σύμφωνα με την MRB, το κόμμα Βελόπουλου η πρόβλεψη αναφέρει πως το ποσοστό της θα κυμανθεί από 2,5% ως 4,8%. 
Tα σενάρια της αυτοδυναμίας
Σε όλα τα σενάρια της MRB, η ΝΔ φαίνεται πως κλειδώνει την αυτοδυναμία καθώς συγκεντρώνει από 155 έως 163 έδρες στη νέα Βουλή και δεν φαίνεται να απειλείται ακόμα και στην περίπτωση εισόδου επτά κομμάτων στο Κοινοβούλιο.
Στην εκτίμηση ψήφου η εταιρεία αναφέρει πως η ΝΔ θα συγκεντρώσει από 35,4% ως 40,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 26,5% έως 31,5% και το Κίνημα Αλλαγής από 6,4% έως 9,8%. Το ΚΚΕ κινείται στο εύρος 3,7% - 6,3%, ενώ η Χρυσή Αυγή μπορεί υπό προϋποθέσεις να τεθεί εκτός Βουλής, καθώς σύμφωνα με την MRB συγκεντρώνει από 2,6% έως 5%. Για την Ελληνική Λύση η πρόβλεψη αναφέρει πως το ποσοστό της θα κυμανθεί από 2,5% ως 4,8%, ενώ για το ΜέΡΑ25 η εκλογική επίδοση υπολογίζεται μεταξύ 2,2% και 4,4%.
  • Στο σενάριο της επτακομματικής Βουλής, η ΝΔ συγκεντρώνει 155 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 80, το ΚΙΝΑΛ 22, το ΚΚΕ 14, η Ελληνική Λύση και η Χρυσή Αυγή από 10 και το ΜέΡΑ25 9.
  • Στο σενάριο της εξακομματικής Βουλής, η ΝΔ συγκεντρώνει 159 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 83, το ΚΙΝΑΛ 23, το ΚΚΕ 14, η Χρυσή Αυγή 11 και η Ελληνική Λύση 10.
  • Στο σενάριο της πεντακομματικής Βουλής, η ΝΔ συγκεντρώνει 163 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 87, το ΚΙΝΑΛ 24, το ΚΚΕ 15 και η Χρυσή Αυγή 11.
Η PULSE έχει επεξεργαστεί τρία σενάρια, όπου η ΝΔ σε κάθε περίπτωση καταλαμβάνει την αυτοδυναμία. Ένα με επτακομματική, ένα εξακομματική και ένα με πεντακομματική Βουλή.
  • Στο πρώτο σενάριο η ΝΔ συγκεντρώνει 155 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 78, το Κίνημα Αλλαγής 20, το ΚΚΕ 15, η Χρυσή Αυγή 12 και το ΜέΡΑ25 10 και η Ελληνική Λύση 10.
  • Στο δεύτερο σενάριο η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 159 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 782, το Κίνημα Αλλαγής 21, το ΚΚΕ 15, η Χρυσή Αυγή12, και το έκτο κόμμα 11.
  • Στο σενάριο της πεντακομματικής Βουλής, η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει 164 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 85, το ΚΙΝΑΛ 22, το ΚΚΕ 16 και η Χρυσή Αυγή 13.
Οι κάρτες με την πρόθεση ψήφου, στις τρεις πρόσφατες δημοσκοπήσεις:
PULSE

MRB

 RASS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου