Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Ξεκίνησε η σύγκρουση Κομισιόν - Ιταλίας...!!!

Την εκκίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος της Ιταλίας ανακοίνωσε σήμερα πως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ιταλία έχει παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ λόγω του αυξανόμενου χρέους της.

«Είναι δικαιολογημένη μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος λόγω του χρέους», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Εάν τα κράτη-μέλη της ΕΕ στηρίξουν αυτή την εκτίμηση μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η Κομισιόν θα μπορούσε με τη σειρά της να προτείνει την έναρξη της διαδικασίας, μια κίνηση που αναμένεται πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις αρχές Ιουλίου. Μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβολή προστίμου και αυστηρότερη εποπτεία της ιταλικής οικονομικής πολιτικής και να επιφέρει κυρώσεις ύψους έως 0,2% του ΑΕΠ της Ιταλίας, δηλαδή περίπου 3,5 δισεκ. ευρώ.

Η Κομισιόν ανέφερε ότι η Ιταλία έχει σημειώσει μικρή πρόοδο σε ό,τι αφορά τις συστάσεις της ΕΕ για τα οικονομικά της και έχει υπαναχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό «ίσως επηρεάσει αρνητικά την αναπτυξιακή δυναμική της Ιταλίας», ανέφερε η Κομισιόν.
Παράλληλα, η Κομισιόν πρότεινε να κλείσει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της Ισπανίας. «Έφθασε η στιγμή να κλείσει η πιο τελευταία από αυτές τις διαδικασίες, αυτή της Ισπανίας, που άνοιξε πριν από 10 χρόνια», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
ΔΝΤ: Κίνδυνος το χρέος της Ιταλίας για την ευρωζώνη
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) από την πλευρά του θεωρεί ότι το χρέος της Ιταλίας αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την οικονομία της ευρωζώνης, μαζί με την ένταση στο παγκόσμιο εμπόριο και ένα σκληρό Brexit, δήλωσε σήμερα πηγή της ΕΕ στο Reuters ενόψει της έκθεσης του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα.
Η λεγόμενη έκθεση του άρθρου 4 θα παρουσιαστεί από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 13 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι τα βασικά ζητήματα έχουν ήδη συζητηθεί με τους εκπροσώπους της ευρωζώνης αυτή την εβδομάδα.
Η Λέγκα ζητεί από τον Ιταλό πρωθυπουργό να μην υποχωρήσει
Η ιταλική Λέγκα επιμένει ότι ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε πρέπει να υιοθετήσει σκληρή γραμμή στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό και «τίποτε δεν θα την σταματήσει» από το να εμποδίσει την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος για οικονομικά θέματα Κλάουντιο Μπόργκι.
Σύμφωνα με τον Κλάουντιο Μπόργκι η ιταλική κυβέρνηση δεν πρέπει να υποχωρήσει και οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να τερματιστούν όπως έγινε το περασμένο φθινόπωρο, όταν η Ρώμη άμβλυνε την στάση της και συμφώνησε να υποχωρήσει σε ορισμένες από τις δαπάνες της.
«Η οικονομία μας είναι ήδη στάσιμη, εάν περικόψουμε δαπάνες ή αυξήσουμε τους φόρους είναι βέβαιο ότι θα περάσουμε σε ύφεση. Αυτό θέλει η Κομισιόν;», δήλωσε ο Μπόργκι, επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής σε συνέντευξή του στο Reuters.
Έπειτα από παρατεταμένη διαμάχη τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ιταλία συμφώνησε να χαμηλώσει τον στόχο του ελλείμματος για την χρονιά αυτή στο 2,04% του ΑΕΠ και ο Μπόργκι λέει ότι αυτήν την φορά τα πράγματα πρέπει να είναι διαφορετικά.
«Τον περασμένο χρόνο ήμασταν ο ελάσσων εταίρος και έπρεπε να αποδεχθούμε έναν συμβιβασμό», είπε, προσθέτοντας ότι τώρα, μετά την νίκη του στις ευρωεκλογές, το κόμμα του προτίθεται να λάβει αυτό τις αποφάσεις.
Ο Σαλβίνι λέει ότι χρειάζονται νέες μεταρρυθμίσεις και ο Λουίτζι Ντι Μάγιο υποστηρίζει
Εν τω μεταξύ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωσε χθες ότι δεν προτίθεται να ρίξει την κυβέρνηση της χώρας αλλά θέλει να δει το υπουργικό συμβούλιο να ενεργεί με πολύ ταχύτερους ρυθμούς και να προωθεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Αυτή ήταν ουσιαστικά και η απάντησή του στο τελεσίγραφο του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε που απείλησε με παραίτηση αν οι δύο εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό --η Λέγκα του Σαλβίνι και το Κίνημα των 5 Αστέρων-- δεν διευθετήσουν τις διαφορές τους.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ο Σαλβίνι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τους κυβερνητικούς του εταίρους όποτε το θελήσουν εκείνοι, προσθέτοντας ότι ο συνασπισμός δεν μπορεί να συνεχίσει να καθυστερήσει την έγκριση μέτρων, όπως ο νέος πολεοδομικός κανονισμός και η μεγαλύτερη αυτονομία για τις περιφέρειες της χώρας.
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων από την πλευρά του επιδιώκει την επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού και προτίθεται να υποστηρίξει δύο μέτρα τα οποία αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα για τον κυβερνητικό του εταίρο, τη Λέγκα, δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Λουίτζι Ντι Μάγιο σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ιταλική εφημερίδα.
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις προτάσεις της Λέγκας για ένα μέτρο "ενιαίου φορολογικού συντελεστή" και την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στις τοπικές κυβερνήσεις, πάντα λέγαμε "ναι" σε αυτά τα μέτρα με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο», δήλωσε ο Ντι Μάγιο στην Corriere della Sera. «Χρειάζεται απλώς να κάτσουμε στο τραπέζι και να αρχίσουμε να εργαζόμαστε», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου