Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Ποιοι και γιατί δίνουν εκλογικό «ραντεβού» τον Σεπτέμβρη...!!!

Η τελευταία πρόβλεψη των στελεχών της ΝΔ, μετά την ρητορική έξαρση Ζάεφ επί της ερμηνείας της συμφωνίας των Πρεσπών, ήταν πως οι εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο, ενδεχομένως και τον Φεβρουάριο. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Μάιο.

Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους είπε πως, εάν όντως ο Πάνος Καμμένος το εννοεί και φύγει από την κυβέρνηση όταν έρθει προς κύρωση στην Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, τότε ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει να συνεχίσει για πολύ ακόμη. «Δεν βλέπω», είπε, «πως μπορεί ο κ. Τσίπρας να συνεχίσει να κυβερνά, έχοντας χάσει επί της ουσίας τη δεδηλωμένη… Γι' αυτό βλέπω ως απώτατο όριο για τος εθνικές εκλογές τον Μάιο».
Η αλήθεια είναι πως το σενάριο του Μαίου θεωρείται το επικρατέστερο, εδώ και πολύ καιρό, ακόμη και μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών. Δεν είναι όμως πλέον εξίσου ισχυρό, όσο μέχρι πριν από δύο μήνες.
Και δεν είναι απίθανο και οι δύο προβλέψεις της ΝΔ, και εκείνη του Μαρτίου και εκείνη του Μαίου, να διαψευστούν. Όπως επίσης, δεν είναι λίγα και τα κυβερνητικά στελέχη που θεωρούν πως όταν ο Αλέξης Τσίπρας λέει πως οι κάλπες θα στηθούν τον Σεπτέμβριο το εννοεί – ή τουλάχιστον, και για την ακρίβεια, εννοεί πως θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να φθάσει έως το συνταγματικό τέλος της κυβερνητικής θητείας.
Κύρωση των Πρεσπών ακόμη και τον Ιανουάριο
Αποφάσεις βεβαίως δεν έχουν ληφθεί και δεν θα ληφθούν πριν κλείσει το καταλυτικό πολιτικό κεφάλαιο των Πρεσπών. Οι οιωνοί όμως δείχνουν ότι οι εξελίξεις επ’ αυτού του καταλύτη επιταχύνονται. Και οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση αφενός να θεωρεί δεδομένη την πλειοψηφία για την υπερψήφιση της συμφωνίας, και αφετέρου να επισπεύδει την διαδικασία κύρωσής της από την Βουλή, ενδεχομένως και μέσα στον Ιανουάριο.
Ενδεικτικός επ’ αυτού ήταν ο «οδικός χάρτης» που έδειξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής λέγοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή «αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη γειτονική χώρα, που απ ό,τι υπολογίζουμε, θα γίνει γύρω στις 15 Ιανουαρίου». Στην δε διευκρινιστική ερώτηση «άρα, μπορούμε να φανταστούμε και τέλη Γενάρη;», ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε «ξεκινά μια περίοδος από τις 15 - κατά πάσα πιθανότητα - Ιανουαρίου και αμέσως μετά».
Το «αμέσως μετά» μεταφράζεται από κυβερνητικά στελέχη ως τα τέλη Ιανουαρίου ή το αργότερο τις αρχές Φεβρουαρίου. Κι αυτή η επίσπευση, έναντι του αρχικού χρονοδιαγράμματος που έδειχνε Μάρτιο, αντανακλά δύο στοιχεία: Το πρώτο είναι πως, μετά και την τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, έχει επιστρέψει η πεποίθηση ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει με απόλυτη πλειοψηφία, «τουλάχιστον 151 βουλευτών» όπως λέει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή. Το δεύτερο είναι πως το Μαξίμου θέλει να κλείσει το ταχύτερο δυνατό το κεφάλαιο «Πρέσπες» και να το αποσυνδέσει από τις εκλογές. Δεν θέλει σε καμία περίπτωση να πάει σε προεκλογική περίοδο με κεντρικό ζήτημα το μακεδονικό και με υποβαθμισμένη την μεταμνημονιακή και φιλολαϊκή οικονομική ατζέντα.
Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία
Θεωρεί, δε, πως πέραν της πλειοψηφίας για τις Πρέσπες διαθέτει και κοινοβουλευτική πλειοψηφία που μπορεί να διασφαλίσει την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης όχι μόνον μέχρι τον Μάιο, αλλά και έως τον Σεπτέμβριο εάν κριθεί ότι αυτός είναι ο καλύτερος χρόνος για τις κάλπες. Σ’ αυτήν την πλειοψηφία δεν συνυπολογίζεται μόνον η θετική ψήφος των ΑΝΕΛ ακόμη κι εάν αυτοί αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, αλλά και άλλοι βουλευτές όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Σαρίδης της ´Ενωσης Κεντρώων που υπερψήφισε τον προϋπόλογισμό.
Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι λίγοι εκείνοι στην κυβέρνηση που βλέπουν με αυξανόμενο ενδιαφέρον την προοπτική εξάντλησης της τετραετίας. Βασικό σκεπτικό τους είναι ότι ένα διάστημα εννέα μηνών, από τώρα έως τον Σεπτέμβριο, είναι ικανό για να αποδώσουν περαιτέρω πολιτικό κεφάλαιο τα θετικά οικονομικά μέτρα, να υπάρξουν και νέες κοινωνικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, να γίνει επιτυχώς η έξοδος στις αγορές και να ολοκληρωθεί το μεταμνηνομιακό θετικό αφήγημα.
Οι προϋποθέσεις όμως για να προχωρήσει αυτό το σενάριο είναι δύο. Η μία είναι να μην υπάρξει κοινοβουλευτικό «ατύχημα» κατά την διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Η δεύτερη είναι η ψαλίδα των δημοσκοπήσεων στις δημοσκοπήσεις να πέσει το επόμενο τρίμηνο σε επίπεδα τέτοια που να αποκλείουν ευρεία διαφορά από την ΝΔ στις ευρωεκλογές. Εάν αυτές οι δύο προϋποθέσεις πληρωθούν τότε όλα είναι ανοιχτά – ακόμη και το εκλογικό «ραντεβού» τον Σεπτέμβρη…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου