Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019: Οι υποψήφιοι σε όλους τους Δήμους του Κεντρικού Τομέα Αθηνών...!!!

Η «μάχη» των αυτοδιοικητικών εκλογών ξεκινά! Τα πρόσωπα που πρόκειται να διεκδικήσουν την διοίκηση των δήμων του Κεντρικού Τομέα Αθηνών για την τετραετία 2019-2023  

καταγράφει σε ένα πρώτο ρεπορτάζ της η aftodioikisi.gr, καθώς την συγκεκριμένη περίοδο έχουν αρχίσει και «ξεδιπλώνονται» προσωπικοί ή κομματικοί σχεδιασμοί και… έπεται συνέχεια, καθώς αναμένεται η εκδήλωση και άλλων υποψηφιοτήτων, είτε η… απόσυρση ορισμένων υποψηφίων που έχουν ήδη ανακοινώσει την συμμετοχής τους στις εκλογές.
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ:
Το σκηνικό στην πρωτεύουσα είναι λίγο-πολύ γνωστό και πέρα από τα όρια του Δήμου Αθηναίων. Ο Κώστας Μπακογιάννης «μετακομίζει» από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και κατεβαίνει στην Αθήνα διεκδικώντας τον Δήμο έχοντας την ξεκάθαρη στήριξη της ΝΔ, αν και ο ίδιος προτιμά να «φιλοτεχνήσει» ένα ακομμάτιστο προφίλ.
Απέναντι του, όμως, πιθανόν να βρει και άλλες υποψηφιότητες από τον ίδιο πολιτικό χώρο. Μία από αυτές είναι αυτή του Αρη Σπηλιωτόπουλου. Ο πρώην «εκλεκτός» της ΝΔ για τις εκλογές του 2014, έχει στο παρελθόν ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος και πληροφορίες τον θέλουν να επιμένει προς την ίδια κατεύθυνση ακόμα και μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μπακογιάννη. Την ίδια στιγμή, προς το να ανακοινώσει υποψηφιότητα κινείται και ο Χρήστος Τεντόμας, που είχε εκλεγεί με την παράταξη Σπηλιωτόπουλου αλλά μετά το «φιάσκο» της Ρόδας του Συντάγματος -περίοδο που ήταν πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ στο πλαίσιο των συνεργασιών που επεδίωκε ο σημερινός δήμαρχος Γιώργος Καμίνης- η παράταξή του ξεκαθάρισε ότι για την ίδια ουσιαστικά αποτελεί «ξένο σώμα». Να σημειωθεί ότι ο κ. Τεντόμας υπήρξε αντιδήμαρχος επί Ντόρας Μπακογιάννη. Τον Κεντροαριστερό χώρο θα εκφράσει ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Γιώργου Α. Παπανδρέου, Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος είναι αρκετά δραστήριος από την αρχή της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του και αναμένεται να είναι μαζί με τον κ. Μπακογιάννη τα δύο «φαβορί» για την κούρσα». Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στην επιλογή του Νάσου Ηλιόπουλου, σημερινού υφυπουργού Εργασίας, ο οποίος συνεχίζει την «παράδοση» της Ανοιχτής Πόλης να έχει νεαρά πρόσωπα επικεφαλής ψηφοδελτίου, όπως συνέβη προ ετών με τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το 2014 με υποψήφιο τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Όσον αφορά λοιπές υποψηφιότητες, δεδομένη θα είναι συμμετοχή της Λαϊκής Συσπείρωσης -πληροφορίες μας λένε ότι θα είναι για ακόμη μια φορά επικεφαλής ο Νίκος Σοφιανός– και η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, παράταξη που σήμερα έχει δημοτικό σύμβουλο τον Πέτρο Κωνσταντίνου και ο οποίος θα είναι ακόμη μια φορά υποψήφιος. Παράταξη θα κατεβάσει και η Λαϊκή Ενότητα που πολύ σύντομα αναμένεται να επιλέξει τον υποψήφιό της. Την μέχρι σήμερα «λίστα» με τα ονόματα των υποψηφίων συμπληρώνει ο Κώστας Καψής, πρώην περιφερειακός σύμβουλος που εκλέχθηκε με την παράταξη Σγουρού, αλλά σύντομα ανεξαρτητοποιήθηκε. Θα στηριχθεί από το «Πράσινο Κίνημα».
ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ:

Ο σημερινός δήμαρχος Άκης Κατωπόδης θα διεκδικήσει την επανεκλογή του και θα έχει, όπως και το 2014 την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Στην εκλογική μάχη θα έχει να αντιμετωπίσει δύο υποψηφίους από πλευράς ΝΔ. Ο ένας θα είναι ο Χρήστος Γώγος, που σήμερα είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και είχε στηριχθεί από τη ΝΔ το 2014. Δεύτερος ο Μίλτος Μπαντής, ο οποίος είχε επίσης κατέβει στις εκλογές του 2014, βγαίνοντας 3ος σε ψήφους, ως «αντάρτης» της ΝΔ. Στον Κεντρώο χώρο εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο Αλέξης Σωτηρόπουλος, ο οποίος θα επιδιώξει να αυξήσει τις ψήφους του μετά την δηλωμένη απουσία του επίσης «ΠΑΣΟΚογενή» Παναγιώτη Κόνσουλα, ο οποίος δεν θα ξαναείναι υποψήφιος. Από πλευράς ΚΚΕ και συγκεκριμένα τη Λαϊκή Συσπείρωση, υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ξανά ο Παναγιώτης Πάλμος. Ένας ακόμη συνδυασμός αναμένεται να συμμετάσχει στις εκλογές. Από τον χώρο της Αριστεράς πιθανότατα θα κατέβει υποψήφια δήμαρχος η δημοτική σύμβουλος Βάσια Σαρόλα.
ΔΗΜΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ:
Νέα θητεία διεκδικεί ο δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος, ο οποίος, παρ’ όλη την μεγάλη φθορά του, επιχειρεί να πάρει το χρίσμα της ΝΔ λόγω και της παλαιάς συνεργασίας του με τον επικεφαλής της Επιτροπής για την επιλογή των υποψηφίων της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, όταν ο τελευταίος ήταν δήμαρχος Αθηναίων. Θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον επικεφαλής της παράταξης του αείμνηστου Κυριάκου Τσίρου Κώστα Ζώμπο, ο οποίος κατεβαίνει ως «αντάρτης». Την ίδια ώρα ο δημοτικός σύμβουλος, δημοσιογράφος Χρήστος Κιούπης επιχειρεί να συνενώσει την Κεντροαριστερά και να είναι κοινός υποψήφιος ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο, η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει για υποψήφια δήμαρχο τη Ράνια Καλαντζή, η οποία επιδιώκει να λάβει και την επίσημη κομματική στήριξη. Οσον αφορά τον υποψήφιο που είχε τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος το 2014, Σπύρο Παναγιώτου, μετά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο να συγκροτήσει νέα πολυσυμμετοχική παράταξη. Προσεχώς αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά της η Έλενα Ζέρβα – Γκιουρτζιάν που προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης από πλευράς Λαϊκής Συσπείρωσης θα ξανακατέβει στις εκλογές, ενώ επικεφαλής ψηφοδελτίου με το «Πράσινο Κίνημα» θα είναι ο Μανώλης Μουζουράκης.
ΔΗΜΟΣ ΔΑΦΝΗΣ – ΥΜΗΤΤΟΥ :

Για νέο δήμαρχο θα κληθούν να ψηφίσουν οι δημότες του συγκεκριμένου δήμου καθώς ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης, σημερινός δήμαρχος της πόλης, αφήνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να διεκδικήσει μια έδρα στο κοινοβούλιο σε επικείμενες δημοτικές εκλογές. Υπάρχουν δύο πρόσωπα από την παράταξή του που επιθυμούν να τον διαδεχθούν. Από τη μία είναι ο Νίκος Αναστασόπουλος, αντιδήμαρχος της σημερινής δημοτικής αρχής, αλλά και ο Αναστάσιος Μπινίσκος, ενταταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα που αφορούν τα οικονομικά έσοδα του δήμου. Ο δεύτερος φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι ο υποψήφιος στον οποίο ο δήμαρχος προτιμά να αφήσει το «δαχτυλίδι». Αλλαγή επικεφαλής όμως υπάρχει και στην υποστηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ παράταξη «Πολίτες σε Κίνηση» που κατεβαίνουν με επικεφαλής την Όλγα Μακράκη – Χριστινάκη. Θα συμμετάσχει και η Λαϊκή Συσπείρωση, άγνωστο όμως ακόμα με ποιον υποψήφιο δήμαρχο. Από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, υποψήφιος θα είναι ο Γιώργος Μητροβγένης, ευρύτερα γνωστός ο ίδιος και η παράταξή του για τη λήψη πλήθους αντιφασιστικών πρωτοβουλιών. Πιθανόν να συμμετάσχει σε μια ακόμη εκλογική διαδικασία ο Δημήτρης Αργιανάς, υποψήφιος δήμαρχος το 2014 που προέρχεται από τον χώρο του Κέντρου.
ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ:
Ανανεώνει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο της σημερινής δημάρχου Τίνας Καφατσάκη ο ΣΥΡΙΖΑ και θα την στηρίξει στην προσπάθειά της να επανεκλεγεί για μια δεύτερη θητεία. Απέναντί της δύο υποψήφιοι από το χώρο της ΝΔ. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Αγγελόπουλο, που υπήρξε ο βασικός της αντίπαλος στις εκλογές του 2014, αλλά και ο Βασίλης Θώδας, στέλεχος της παράταξης του πρώην δημάρχου Γιάννη Καζάκου που αναμένεται να είναι αυτός που στην επικείμενη εκλογική διαδικασία θα έχει το «χρίσμα» της ΝΔ. Ενδέχεται όμως να προκύψουν και νέες «γαλάζιες» υποψηφιότητες. Οι υποψήφιοι των εκλογών του 2014, Θόδωρος Μετικαρίδης και Αναστασία Μπότου δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει τις προθέσεις τους. Από εκεί και πέρα προερχόμενοι από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, υποψήφιοι θα είναι οι Άγης Παπακωνσταντίνου, Μαρία Βαρσαμιδάκη και Γιώργος Γιαννακόπουλος από τον συνδυασμό του πρώην δημάρχου Κώστα Καλλίρη, ενώ από την παράταξη του Αντώνη Πέττα -που δεν αναμένεται να ξανακατέβει- υποψήφιος θα είναι ο Κώστας Παπαναστασόπουλος. Από τη Λαϊκή Συσπείρωση υποψήφιος αναμένεται να είναι εκ νέου ο Ανδρέας Καραβίδας. Δεδομένη θα είναι η κάθοδος παρατάξεων της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άγνωστο όμως προς το παρόν παραμένει ποιοι θα ηγηθούν των ψηφοδελτίων.
ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ:
Μια ακόμη θητεία στη θέση του δημάρχου θα διεκδικήσει ο «Παπανδρεϊκός» Βασίλης Βαλασόπουλος ο οποίος απέναντί του θα βρει μια «πληθώρα» υποψηφίων που θα επιδιώξουν να τον διαδεχθούν. Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και θα στηριχθεί όπως και το 2014 ο Χρήστος Κοκοτίνης που σήμερα είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Πιο περίπλοκα είναι όμως τα πράγματα από πλευράς ΝΔ. Το «χρίσμα» διεκδικούν πρώτα και κύρια οι Τάσος Ευσταθίου και Γιάννης Αναγνώστου οι οποίοι είχαν στηριχθεί από τη ΝΔ το 2014 και το 2010 αντίστοιχα, με τον δεύτερο να αποτελεί τον «αντάρτη» της ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές, μαζί με την επίσης «αντάρτισσα» Αργυρώ Πίκουλα για την οποία προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αν θα κανακατέβει στις εκλογές ή όχι. Μπορεί όμως να προκύψει και ένα ακόμη όνομα που θα κατέβει με αξιώσεις από την πλευρά της ΝΔ και πολύ πιθανόν να είναι αυτός που θα στηριχθεί από το κόμμα του. Πρόκειται για των πρώην ευρωβουλευτή Κώστα Πουπάκη. Από το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση, δεδομένη είναι η συμμετοχή τους στις εκλογές, πιθανόν με υποψήφια όπως και το 2014 την Αναστασία Τσατσούλη. Ο Γιώργος Σόφης, μέλος του ΜΛ-ΚΚΕ ανακοίνωσε μια ακόμη κάθοδο με την παράταξη Αριστερή Πρωτοβουλία.
ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ:
Ο σημερινός κομμουνιστής δήμαρχος, Ηλίας Σταμέλος, κατεβαίνει με αξιώσεις για μια ακόμη θητεία στην διοίκηση της Καισαριανής, την οποία είχε κερδίσει το 2014 στον… τρίτο γύρο, συγκεκριμένα σε επαναληπτικές εκλογές απέναντι στον αρχικά νικητή με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κοντόσταυλου. Ο κ. Σταμέλος είναι από τους πρώτους υποψηφίους που ανακοίνωσε το ΚΚΕ ενόψει των εκλογών του Μαΐου του 2019. Ο αντίπαλός του δεν πρόκειται να είναι το ίδιο πρόσωπο με το 2014. Η παράταξη «Συνεργασία Πολιτών» επέλεξε έπειτα από εσωτερικές διαδικασίες την νεαρή Άννα Παραγυιού ως υποψήφια και η οποία θα επιδιώξει να πάρει τη «ρεβάνς» από τον σημερινό δήμαρχο. Οσον αφορά τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ακόμα αναζητείται υποψήφιος με τις πληροφορίες να μιλούν για ενωτική πρόταση από την παράταξη του Αντώνη Καμπάκα. Ο τελευταίος -δήμαρχος κατά την περίοδο 2011-2014- είχε τελικά βγει τρίτος στις εκλογές του 2014, με το εκλογοδικείο να δικαιώνει ένσταση της Λαϊκής Συσπείρωσης που αν και αρχικά -με την μη καταμέτρηση κάποιων ψηφοδελτίων- είχε βγει τρίτη, αναδείχθηκε σύντομα σε πρώτη δύναμη. Από πλευρά ΝΔ, υποψήφιος θα είναι ο Σωτήρης Ιατρού, πρόεδρος της τοπικής κομματικής οργάνωσης. Νέα συμμετοχή στις εκλογές θα έχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πιθανόν με υποψήφιο τον Μιχάλη Μιλτσακάκη.
ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ:
Με στόχο την επανεκλογή του στη θέση του δημάρχου κατεβαίνει ο Άρης Βασιλόπουλος επικεφαλής της «Δύναμης Πολιτών», παράταξη που στηρίχθηκε το 2014 από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και ο δήμαρχος δεν αποτελεί μέλος του κυβερνώντος κόμματος, είναι πιθανό να υποστηριχθεί ξανά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει υπόψη τις αποχωρήσεις μιας μερίδας στελεχών της παράταξής του που ασκούσαν αριστερή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Το εάν θα προκύψει παράταξη στα… αριστερότερα του σημερινού δημάρχου, προς το παρόν είναι ένα σενάριο και μόνο, δεν αποκλείεται όμως οι εξελίξεις να είναι διαφορετικές. Το βασικό ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο βασικότερος αντίπαλός του. Το πιθανότερο είναι να είναι ο ηθοποιός Γιάννης Βούρος, πρώην βουλευτής επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Γιώργου Παπανδρέου, που έχει την επίσημη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής, αλλά στηρίζεται και από την ΑΕΚ και τον οργανωμένο κόσμο της, καθώς είναι γνωστός για τα αισθήματά του προς την κιτρινόμαυρη ομάδα. Όσον αφορά τον σημερινό επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης -και πρώην ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ- Λύσανδρο Γεωργαμλή εκτιμήσεις τον θέλουν να αποσύρεται. Αν και ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια της παράταξης του Χάρη Τομπούλογλου, φήμες λένε ότι μπορεί να κατέβει υποψήφιος ο αδερφός του Γιάννης Τομπούλογλου, σήμερα δημοτικός σύμβουλος που πολύ πιθανόν να στηριχθεί και από τη ΝΔ. Πιθανό -αλλά όχι σίγουρο- να ξανακατέβει στις εκλογές ο Γιώργος Αράπογλου που θα συσπειρώσει κόσμο κυρίως από την Κεντροαριστερά. Από την άλλη προκύπτουν νέες υποψηφιότητες όπως αυτές των Τάσου Κωνσταντινίδη και Μίμη Κωνσταντάτου που κατεβαίνουν ο καθένας με νέες παρατάξεις. Ταυτόχρονα ακούγεται ότι είναι αποφασισμένος να κατέβει και ο πρώην δήμαρχος (1990-2002) Παντελής Γρετζελιάς, ενώ έχουν πάρει τις αποφάσεις τους οι Κουτσάκης Μιχάλης, δημοτικός σύμβουλος σήμερα με την πρώην δήμαρχο Εφη Γαϊτανά – Αποστολάκη (η οποία δεν θα ξανακατέβει) που έχει τη στήριξη του τοπικού ΚΙΝΑΛ και ο Χρήστος Κοπελούσος, αντιπρόεδρος σήμερα του δημοτικού συμβουλίου. Οσον αφορά τον δημοσιογράφου του τοπικού Τύπου, Διαμαντή Σεϊτανίδη, έχει συγκροτήσει νέα παράταξη, την «Επανεκκίνηση» και το επόμενο διάστημα και μετά από διαβουλεύσεις θα αποφασιστεί αν θα είναι και ο ίδιος υποψήφιος δήμαρχος. Η Λαϊκή Συσπείρωση προφανώς και θα συμμετάσχει στις εκλογές, δεν έχει όμως αποφασιστεί ποιο πρόσωπο θα είναι επικεφαλής ψηφοδελτίου, ενώ το «Πράσινο Κίνημα» κατεβάζει την Αναστασία Κολιάκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου