Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Το ΥΠΕΞ αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός...!!!

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, υπέβαλε στον πρωθυπουργό την παραίτησή του, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή. 

Πλέον, το υπουργείο Εξωτερικών περνά στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου. Εν αναμονή δήλωσης του πρωθυπουργού.
«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια. Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Ειδικότερα, όπως σημειώνουν πηγές κοντά στον κ. Κοτζιά, αιτία της παραίτησής του ήταν η μη κάλυψή του από τον πρωθυπουργό στην αντιπαράθεσή του με τον Πάνο Καμμένο στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, όπου οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν βαρύτατες εκφράσεις. Ωστόσο, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος κάλεσε όποιον δυσφορεί να κατέβει από το κυβερνητικό τρένο. 
Την ίδια στιγμή που ο «αρχιτέκτονας» της Συμφωνίας των Πρεσπών βρίσκεται εκτός κυβέρνησης, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι για τον κ. Τσίπρα «οι Πρέσπες παραμένουν ζωντανές» και ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να θέλει την έγκριση της σκοπιανής πλευράς για την προώθηση της Συμφωνίας. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η έξοδος Κοτζιά έρχεται σε μία περίοδο που μάλλον στενεύουν τα περιθώρια του Πρωθυπουργού Ζάεφ να βρει τις απαιτούμενες 80 ψήφους από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ. 
Η παραίτηση Κοτζιά δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς οι πληροφορίες περί παραίτησης του πρώην -πλέον- υπουργού Εξωτερικών οργίαζαν από το πρωί. Όπως έγραφε το newpost.gr, ο κ. Κοτζιάς ήταν πολύ δυσαρεστημένος, καθώς θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν τον κάλυψε στο χθεσινό υπουργικό, όταν έγινε στόχος επιθέσεων από τον Πάνο Καμμένο. Σύμφωνα με διαρροές από το περιβάλλον του κ. Κοτζιά, ο Υπουργός Εξωτερικών έγινε αποδέκτης «αήθους επίθεσης» από τον Υπουργό Άμυνας, ο οποίος προχώρησε σε βαρείς υπαινιγμούς και για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου