Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Reuters: Η συμφωνία για το Σκοπιανό ενδεχομένως να ενισχύσει τις ελληνικές ελπίδες για το χρέος...!!!

του Παναγιώτη Βελισσάρη

Στη συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων και τα εν συζητήσει μέτρα για το ελληνικό χρέος αναφέρεται σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, 

 σε συνέχεια της τελετής των Πρεσπών.
«Με μια μικρή σύνθεση λέξεων ο Αλέξης Τσίπρας ενδεχομένως να ενίσχυσε τις πιθανότητες να λάβει καλύτερους όρους» για την έξοδο από το πρόγραμμα σε σχέση με μερικές εβδομάδες πριν, αναφέρει το Reuters και τονίζει πως συμφώνησε με τον σκοπιανό ομόλογό του να λήξει μια 27χρονη αντιπαράθεση με την ΠΓΔΜ για το όνομα του γειτονικού κράτους.
«Τώρα, η ελπίδα είναι ότι η καλή θέληση που επέδειξε η Αθήνα, θα της δώσει πιο θερμή υποδοχή απ το συνηθισμένο στο Eurogroup της Πέμπτης όταν και θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα», ανέφεραν ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επικαλείται το πρακτορείο.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως «ο Τσίπρας γνωρίζει πως η συμφωνία για το Μακεδονικό –που ανοίγει την πόρτα για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ- είναι ξεχωριστή από τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος», και στη συνέχεια παραθέτει τη δήλωση του πρωθυπουργού «ότι αισθάνεται σαν σκακιστής». Ωστόσο, το Reuters παρατηρεί την εξής φράση του πρωθυπουργού: «Ελπίζω πως όπως είχαμε συμφωνία με την ΠΓΔΜ, έτσι θα έχουμε συμφωνία την επόμενη εβδομάδα για το πιο κρίσιμο θέμα που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία οκτώ δύσκολα χρόνια».

Διαβάστε επίσης:
►Telegraph: Η Αυστρία απειλεί να σαμποτάρει τη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ

Έτερος αξιωματούχος της ΕΕ εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η συμφωνία στο Σκοπιανό, θα έχει θετικές ψυχολογικές επιπτώσεις σε όλη την Ένωση. «Πιστεύω πως η συμφωνία θα βοηθήσει την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις για το χρέος. Η κυβέρνηση θα σπεύσει στις συνομιλίες με διαφορετικό ηθικό», ανέφερε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, ο οποίος έσπευσε ωστόσο να προσθέσει πως τα δύο θέματα δεν συνδέθηκαν ποτέ και σε καμία περίπτωση.
Η συμφωνία, συνεχίζει το πρακτορείο, χαιρετίστηκε με θέρμη από τους Ευρωπαίους και την ΕΕ. «Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον θετικό αντίκτυπο της συμφωνίας, απ τη στιγμή που η Ελλάδα λύνει προβλήματα, αντί να τα δημιουργεί», ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Δεν υπήρξε καμία συζήτηση για σύνδεση των δύο ζητημάτων».
Ακόμη ένας αξιωματούχος που κατά το παρελθόν συμμετείχε σε μνημονιακές διαπραγματεύσεις, εμφανίστηκε καχύποπτος, καθώς η γερμανική κυβέρνηση είναι απίθανο να επιδείξει περισσότερη γενναιοδωρία όπως έχει δείξει κατά το παρελθόν και με το μεταναστευτικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου