Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Πολώνει το κλίμα με αιχμή την οικονομία και τα περιστατικά βίας - Τι θα πει ο Τσίπρας στη Βουλή...!!!

του Αντώνη Αντζολέτου

Η «βεντάλια» της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τη ΝΔ, αλλά και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει ανοίξει σε βαθμό που θυμίζει έντονα προεκλογική περίοδο.  

Η σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, που ζήτησε η Φώφη Γεννηματά για τις διαβουλεύσεις που κάνει η κυβέρνηση με τους Θεσμούς για την έξοδο από τα μνημόνια, θεωρείται σίγουρο πως δεν θα περιοριστεί στην οικονομία.
Η σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ έχει φτάσει σε πολλές περιπτώσεις στα άκρα και το πολιτικό σκηνικό πολώνεται επικίνδυνα. Όλα δείχνουν πως αυτό αποτελεί στρατηγική επιλογή των δυο βασικών μονομάχων για την εξουσία, σε μία προσπάθεια να  συσπειρώσουν το κοινό τους και να κερδίσουν σημαντικό μερίδιο από την «πίτα» των αναποφάσιστων, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επόμενη εκλογική μάχη.

Ο πρωθυπουργός,  που θα βρίσκεται από πολύ νωρίς στο γραφείο του στη Βουλή χωρίς τη συνδρομή του κυβερνητικού του εταίρου Πάνου Καμμένου που θα απουσιάζει στο εξωτερικό, είναι έτοιμος να επιτεθεί στη γαλάζια παράταξη και να την κατηγορήσει για την «άγονη αντιπολίτευση», που ασκεί σε όλα τα πεδία της οικονομικοκοινωνικής ζωής και της επικαιρότητας. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, άλλωστε από την πρώτη στιγμή θεώρησαν πως η νέα διαμάχη στην Ολομέλεια είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα να φέρει σε δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη θεωρώντας πως σε όλα τα τελευταία «debate» των δύο αρχηγών έχει κερδίσει τις εντυπώσεις, αλλά και στα «σημεία» τον πρόεδρο της ΝΔ.
Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται στην ομιλία του να περιγράψει τα στοιχεία της οικονομίας, που καθιστούν την Ελλάδα αυτή τη στιγμή μια χώρα αξιόπιστη, που βγαίνει με δημοσιονομική σταθερότητα και σταθερά βήματα από την κρίση και από τα μνημόνια. Θα περιγράψει τους βασικούς άξονες του αναπτυξιακού – ολιστικού σχεδίου της κυβέρνησης, που πλέον έχουν στην κατοχή τους και όλα τα κόμματα. Θα επιμείνει στην εφαρμογή των θετικών μέτρων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους το 2019 και την ελάφρυνση της φορολογίας το 2020, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού, θέλοντας να απαντήσει σε όσους από την αντιπολίτευση επιμένουν πως η ζημιά της κυβέρνησης με την περικοπή των συντάξεων από τις αρχές του χρόνου θα είναι ανεπανόρθωτη.
Έμφαση αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός στη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους, καθώς, όπως θα τονίσει, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι σχετικές συζητήσεις, οι οποίες θα παράξουν το αποτέλεσμα που θα κληθεί να εγκρίνει το Eurogroup.
Μεγάλο κομμάτι της σημερινής αντιπαράθεσης στη Βουλή θα απασχολήσει η βία των άκρων, από τη στιγμή που στο Μέγαρο Μαξίμου κατηγορούν τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «επιλεκτική καταδίκη των επιθέσεων» και μόνο όταν ο Ρουβίκωνας προβαίνει σε  παραβατικές συμπεριφορές, τις οποίες αναμένεται να καταδικάσει από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός. Στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Αλέξη Τσίπρα θα μπει η πρόσφατη επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, την οποία καταδίκασε και στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο επιτιθέμενος στη ΝΔ και κάνοντας λόγο για ένα «συμπαγές, σκοτεινό και ακραίο τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με έκφραση το τελευταίο διάστημα στα κορυφαία όργανά της».
Τα ζητήματα της διαφθοράς και του παλαιού πολιτικού συστήματος, που θεωρείται προνομιακό πεδίο για το Μαξίμου, αναμένεται επίσης να θέσει ο πρωθυπουργός. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως η ΝΔ θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την Novartis στη Βουλή από τη στιγμή που οι «προφητείες» πως πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους δεν αποδείχτηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία της αρμόδιας Επιτροπής. 
Σε αυτό το μήκος κύματος ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να τονίσει πτυχές της συγκεκριμένης  υπόθεσης, τον άμεσο  τρόπο που αντέδρασε η κυβέρνηση,  αλλά και να αναφερθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στη Siemens, καθώς και στην  offshore στα νησιά Κέιμαν. Πιο πρόσφατη υπόθεση, οι αποκαλύψεις του Γενικού  Επιθεωρητή  του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας,  Σταύρου  Ευαγγελάτου, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής  για ζημία του δημοσίου ύψους άνω των 20 εκ. ευρώ κατά την περίοδο 2001 – 2016. Νοσοκομεία φέρεται να αγόραζαν υπερτιμολογημένους απινιδωτές και βηματοδότες μέσω offshore, ενώ ιδιωτικές εταιρείες πωλούσαν το ίδιο φάρμακο 500 ευρώ στους ιδιώτες και 1.000 ευρώ στο δημόσιο.
Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και το κατά πόσο θα ξεφύγουν από τη θεματολογία και  από τον χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους θα κρίνει τη διάρκεια της συζήτησης.  Στην ατζέντα της διαμάχης του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θεωρείται πολύ πιθανό να μπει και το ονοματολογικό μετά τις εξελίξεις στη Σόφια και τη βούληση του Ζόραν Ζάεφ να βάλει στο τραπέζι μια νέα ονομασία (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν), η οποία, όμως «κάηκε» σχετικά γρήγορα. 
Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί με την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα.  Στη συνέχεια θα ανέβει στο βήμα η Φώφη Γεννηματά - ως η αρχηγός  του κόμματος που προκάλεσε τη συζήτηση - και εν συνεχεία τον λόγο θα λάβουν οι  επικεφαλής των κομμάτων ανάλογα με τη κοινοβουλευτική τους δύναμη. Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν δικαίωμα δευτερολογίας, ενώ τριτολογία έχει μόνο ο πρωθυπουργός.
Αμέσως μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον λόγο, εξαιτίας του αντικειμένου της συζήτησης, αναμένεται να πάρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και λίγο πριν το τέλος της συζήτησης ο Γιάννης Δραγασάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου