Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Ρήξη στην Ιταλία: Ο Κόντε παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης...!!!

Ένα πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται στην Ιταλία αφού αντί για τον σχηματισμό κυβέρνησης είχαμε τελικά ρήξη. 

Ο Τζουζέπε Κόντε πέρασε το απόγευμα το κατώφλι του Κυρηνάλιου αλλά αντί να ανακοινώσει κυβέρνηση, παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης καθώς οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες. Τώρα είναι πιθανός ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών και η διενέργεια νέων εκλογών. Ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα είπε ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του αφού ενημερώσει τη Βουλή τη Δευτέρα. 
Λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, είχαν μεταβεί στην προεδρία και ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και ο αρχηγός της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι για άτυπη συνομιλία με τον πρόεδρο. Οι αναλυτές είχαν προεξοφλήσει, λόγω αυτών των επισκέψεων το πολιτικό αδιέξοδο. 

Ο λόγος του αδιεξόδου ήταν ο υποψήφιος για το υπουργείο Οικονομικών, Πάολο Σαβόνα που ήταν ο μοναδικός που αποδεχόταν η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι. Ωστόσο, από το πρωί είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες περί βέτο του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα στην επιλογή Σαβόνα, καθώς ο τελευταίος έχει υπάρξει επικριτικός απέναντι στην ΕΕ και το ευρώ.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κόντε, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε ότι ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών έχει μιλήσει υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη και ότι η επιλογή του στέλνει ένα μήνυμα για την ίδια την κυβέρνηση. Διευκρίνισε δε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον ρόλο του εγγυητή και για τον υπουργό Οικονομικών.
Ο Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε ότι έπραξε ό,τι μπορούσε για να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης και ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο ίδιος μπλόκαρε τη διαδικασία. Υποστήριξε επίσης ότι οφείλει να διαφυλάξει τις οικονομίες των Ιταλών και σημείωσε ότι οι απώλειες στις αγορές έφεραν απώλειες για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες. 
Σημείωσε ακόμη ότι η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ιταλία, είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι θα περιμένει για να αποφασίσει εάν θα προκηρύξει νέες εκλογές και ότι θα αποφασίσει σύντομα τα επόμενα βήματα αφού ενημερώσει τη Δευτέρα τη Βουλή. 
Η στάση του προέδρου έφερε την αντίδραση του επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι που τόνισε ότι μια κυβέρνηση πρέπει να διορίζει τους υπουργούς που θέλει και ζήτησε νέες εκλογές. Ο Σαλβίνι πρόσθεσε ότι «μαζί με τα Πέντε Αστέρια εργάσθηκε μέρα και νύχτα για να γεννηθεί η κυβέρνηση, αλλά υπάρχει μια αρχή που είναι απαράβατη» και ότι «για την Ιταλία αποφασίζουν Ιταλοί, και όχι Γερμανοί, ή άλλες εθνικότητες».
«Όλα αυτά ισχύουν αν υπάρχει Δημοκρατία, αλλά αν έχουμε μια αλυσίδα που δεν μας επιτρέπει να επιλέξουμε έναν υπουργό που δεν αρέσει στο Βερολίνο και στις ισχυρές εξουσίες, σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός», πρόσθεσε. «Αν υπάρχουν απειλές της Ευρώπης, η κυβέρνηση δεν θα ξεκινήσει. Έχουμε συνοχή ελευθερία και θάρρος», είπε ο Σαλβίνι. «Αν μπορούμε να δουλέψουμε ελεύθερα, αύριο εγώ θα αρχίσω να δουλεύω στο υπουργείο Εσωτερικών και θα αρχίσουν οι απελάσεις των λαθρομεταναστών. Διαφορετικά, θα πρέπει να ξαναδώσουμε, με εκλογές, τον λόγο στους Ιταλούς», κατέληξε. 
Από την πλευρά του, ο Κόντε εξερχόμενος από το Κυρηνάλιο ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επικεφαλής της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων. «Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια σε κλίμα πλήρους συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις που με υπέδειξαν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου