Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Σεντένο: Σχέδιο ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα...

Σχέδιο ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας παρουσιάστηκε στο Eurogroup της Σόφιας, ανέφερε ο επικεφαλής του οργάνου Μάριο Σεντένο, στην απολογιστική επιστολή του.

«Το Eurogroup έλαβε υπόψη το λεγόμενο εργαλείο ΄ενισχυμένης εποπτείας΄ όπως προτάθηκε από την Κομισιόν» αναφέρει συγκεκριμένα ο Πορτογάλος επικεφαλής της Ευρωομάδας.
Κατά τα άλλα, τονίζεται πως ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου, ενώ σημειώνεται ότι «υπήρξε μια ανταλλαγή απόψεων σε μερικά σημεία – κλειδιά για την στήριξη μιας επιτυχούς εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα.
Οι έλληνας υπουργός παρουσίασε την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια που στοχεύει να ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα. Λάβαμε υπόψη την πρόθεση της κυβέρνησης να μη ζητήσει μια διάδοχη διευθέτηση. (…) Η συζήτηση για τη στρατηγική για το χρέος θα συνεχιστεί. Στη βάση επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει τον Ιούνιο όλα τα στοιχεία για να διασφαλιστεί μια πετυχημένη έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα».

Στις 14 Μαΐου οι δανειστές στην Αθήνα

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δανειστές επιστρέφουν στις 14 Μαΐου στην Αθήνα, ενώ η κυβέρνηση χτύπησε «καμπανάκι» στους υπουργούς να επισπεύσουν τις διαδικασίες κλεισίματος των προαπαιτουμένων. Οι μεταρρυθμίσεις δεν εξελίσσονται γρήγορα, για αυτό το λόγο και μετά από εντολή του Αλέξη Τσίπρα ο κ. Λιάκος έστειλε νέα επιστολή στους υπουργούς με την οποία τους ζητά εγρήγορση ενόψει και της έλευσης των Θεσμών στην Αθήνα τη Δευτέρα.
Μέχρι στιγμής από τα 88 προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί λιγότερα από 10 και το Μαξίμου επιθυμεί να κλείσει το Staff Level Agreement στο Eurogroup της 24ης Μαΐου που θεωρείται κομβικό. Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα είναι ρεαλιστικός ο στόχος για συνολική συμφωνία στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 21 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις παρατηρούνται στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων (ΔΕΠΑ, αεροδρόμιο, ΔΕΗ) στα ζητήματα του υπουργείου Ενέργειας, καθώς και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αφορά την επιλογή Γενικών Γραμματέων και την κινητικότητα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να ξεκινήσει νέος γύρος συσκέψεων του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου