Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Στάση αναμονής για Συρία, κρατούμενους στρατιωτικούς και Σκοπιανό από το Μαξίμου...!!!

του Αντώνη Αντζολέτου

«Πυκνά σύννεφα» έχουν μαζευτεί πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου. Εκτός από την τουρκική προκλητικότητα, οι  δυνάμεις της δύσης εξακολουθούν  να είναι με το «δάχτυλο στη σκανδάλη»  

απέναντι στη Συρία  στη σκιά μιας ακόμα πολύ μεγάλης απώλειας  για την αεροπορική οικογένεια.
Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με ανησυχία και προβληματισμό τις εξελίξεις και την κινητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Η κλιμακούμενη ένταση των τελευταίων ωρών και οι λεπτές ισορροπίες με τη Ρωσία στην περιοχή μόνο εφησυχασμό  δεν προκαλούν. Ακόμα και το γεγονός πως η Τουρκία μπορεί να  χρησιμοποιήσει την κρίση στη Συρία, προκειμένου να ενισχυθεί και να αναδειχθεί ο ρόλος της, δεν είναι κάτι που περνά απαρατήρητο και όλες οι κινήσεις βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» τις τελευταίες ώρες.
Η Άγκυρα με στρατιωτικές επιχειρήσεις σε κουρδικές περιοχές διατηρεί παράλληλα εξαιρετικές σχέσεις με τη Μόσχα και αυτό αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια των ΗΠΑ.
Εν αναμονή του πορίσματος για τη χρησιμοποίηση ή όχι των χημικών βρίσκονται όλες οι δυτικές δυνάμεις. Από το αμερικανικό δίκτυο MSNBC μεταδόθηκε χθες το βράδυ πως έχουν βρεθεί δείγματα θετικά σε χημικές ουσίες ιδίως σε χλώριο.  Όπως και να έχουν τα πράγματα, από τη ρευστή κατάσταση που παγιώνεται  στην περιοχή, υπάρχουν φόβοι και για τον τουρισμό, σε μια περίοδο που στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσει μεγάλο κύμα επισκεπτών  ενόψει καλοκαιριού. Πιθανές ακυρώσεις ή αναβολές σχεδίων με την «απειλή του πολέμου» θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές  συνέπειες για τον κλάδο και κατ΄επέκταση για την ελληνική οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση η προσοχή της κυβέρνησης και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αυτή την ώρα  είναι στραμμένη στο προσφυγικό. Κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο newpost.gr δεν αρνήθηκαν πως η ανησυχία για επιπρόσθετες ροές από τη Συρία είναι μεγάλη αυτή την περίοδο.

Ο σχεδιασμός που υπάρχει κινείται σε διττή κατεύθυνση:
- Ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Βίτσας έχει ήδη μιλήσει με τις Βρυξέλλες και τον Τούρκο ομόλογό του, ώστε να προλάβει αρνητικές εξελίξεις.
- Έχει ήδη καταρτιστεί ένα σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών σε περίπτωση αυξημένων ροών από τη Συρία.  

Ελπίδες για τους δύο στρατιωτικούς

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ  τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 34χρονου χειριστή του μοιραίου Mirage 2000-5, Γιώργου Μπαλταδώρου και ο πρωθυπουργός είχε για πρώτη φορά την ευκαιρία να θέσει σε πολύ υψηλό επίπεδο το ζήτημα των δύο υπό κράτηση Ελλήνων στρατιωτικών. Θεωρείται σημαντικό από το Μαξίμου πως άνοιξε ένα δίαυλος επικοινωνίας για το θέμα, αφού ο Τούρκος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως θα κρατά ενήμερη την ελληνική πλευρά για τις δικαστικές εξελίξεις και τις έρευνες που διεξάγονται στη γειτονική χώρα.
Όλοι ευελπιστούν ότι ακόμα και μέσα στον Απρίλιο θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε σχέση με το κατηγορητήριο με βάση το γεγονός πως δεν υπάρχουν πληροφορίες πως βρέθηκε ύποπτο υλικό στα κινητά των δυο στελεχών του στρατού ξηράς.

Αναμονή για το Σκοπιανό

Το «μεγάλο βήμα», που ενδεχομένως περίμεναν ορισμένοι πως θα γίνει  στην Οχρίδα σχετικά με το Σκοπιανό δεν πραγματοποιήθηκε  χθες κατά τη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Νικολά Ντιμιτρόφ. Συγκρατημένα αισιόδοξοι και οι δύο μίλησαν για τα δύσκολα ζητήματα που υπάρχουν και τον δρόμο που μένει να διανυθεί μέχρι την τελική λύση. Το γεγονός πως Αθήνα και Σκόπια έχουν μπει πλέον στον «σκληρό πυρήνα» των κρίσιμων ζητημάτων (όνομα, εύρος χρήσης, Σύνταγμα, ταυτότητα, γλώσσα),  μαρτυρά τους χαμηλούς τόνους που επιλέγουν οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, που ουσιαστικά δεν ανανέωσαν το ραντεβού τους. Από τις δηλώσεις τους απλώς δεσμεύτηκαν πως θα συναντηθούν σε δύο προγραμματισμένες συνεδριάσεις  που θα διεξαχθούν  σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τον Μάιο.
Ερωτηματικά προκάλεσε η αναφορά του Νικολά Ντιμιτρόφ στο «χρονικό πλαίσιο» για το ονοματολογικό, που για πρώτη φορά μπήκε στο τραπέζι. Διπλωματικές πηγές εξηγούσαν ότι αυτό που εννοούσε ο Σκοπιανός αξιωματούχος ήταν τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα από την πλευρά των Σκοπίων, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία.
Δηλαδή:
- η συμφωνία να εγκριθεί από τη Βουλή της ΠΓΔΜ
- η συμφωνία να κατατεθεί στον ΟΗΕ
- να προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές
- να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα

Όλη αυτή η διαδικασία, που ξεπερνά το εξάμηνο, δικαιώνει όλους όσοι εδώ και καιρό υποστηρίζουν πως το ραντεβού της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου έχει χαθεί. Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να διαμηνύει πως, αν δεν ολοκληρωθεί όλο το «πακέτο» των αλλαγών, δεν πρόκειται να εγκρίνει την έναρξη της ενταξιακής πορείας των γειτόνων μας.
Όσον αφορά το ζήτημα του αλυτρωτισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόοδος καταγράφηκε στη χθεσινή συνάντηση, καθώς στις επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί συμφωνήθηκε η απαλοιφή των σχετικών αναφορών στα σχολικά βιβλία της ΠΓΔΜ.
Ο κορμός της συμφωνίας έχει ήδη αρχίσει να γράφεται έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα και να συμπληρωθούν μόνο τα κρίσιμα σημεία, όταν και εάν επιτευχθεί η συμφωνία.
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου