Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Ελλάδας συζητούν την απομείωση χρέους…!!!

Συνάντηση για την ελάφρυνση του χρέους θα έχουν σήμερα στο Βερολίνο στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Ελλάδας, Όλαφ Σολτς και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, κατά την συνάντηση θα εξεταστούν ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής, ωστόσο -ενόψει του Eurogroup της 27ης Απριλίου και καθώς το πρόγραμμα στήριξης εκπνέει τον Αύγουστο- εκτιμάται ότι θα συζητηθούν τόσο η προοπτική ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όσο και το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την εποχή μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.
Το θέμα αναμένεται να τεθεί και στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Ουάσιγκτον, 16-22 Απριλίου), σε συνάντηση που θα έχει η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο κ. Σολτς, όπως έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη τελευταία ο γερμανικός Τύπος, αν και έχει αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα και έχει δηλώσει ότι δεν είναι σωστό να υπαγορεύει η Γερμανία την οικονομική πολιτική των άλλων κρατών, καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις θέσεις του κόμματός του υπέρ της διευθέτησης του χρέους και της σκληρής στάσης πολλών στελεχών της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), τα οποία διαφωνούν με την παραχώρηση ελαφρύνσεων για το ελληνικό χρέος.
Πρόγευση όσων θα επακολουθήσουν πήρε χθες στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαράκης. Τα νέα από το Euroworking Group δεν ήταν καλά, ούτε και άσχημα όμως. Ακόμα και οι μονίμως αισιόδοξες «πηγές» της Κομισιον που επιμένουν πάντα πως η Ελλάδα κάνει «ό,τι χρειάζεται», εχθές σίγησαν. Και ήταν αναμενόμενο, καθώς οι συζητήσεις στο EWG επισκιάστηκαν από τις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών που μετείχαν στο λεγόμενο Washington Group το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεδρίασε λίγη ώρα νωρίτερα ερήμην της Ελλάδος για το ελληνικό ζήτημα. Αντιθέτως συμεμτείχε ο διευθυντής ΔΝΤ στην Ευρώπη –και παλιός γνώριμος της χώρας μας- Πόουλ Τόμσεν.
Όλα παίζονται στα πολλαπλά παράλληλα παζάρια που διεξάγονται αυτές τις ώρες:
- Μάχη με τον χρόνο για την 4η αξιολόγηση: ο κύριος Χουλιαράκης επιχείρησε να καθησυχάσει τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικων της ευρωζώνης ότι οι εκκρεμότητες για 75 από τα 88 προαπαιτούμενα είναι «τεχνικής φύσεως» και η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να τα λύσει –επικαλούμενους και ότι μια μέρα πριν μόλις το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε και νέο νομοσχέδιο. Πήρε το μήνυμα πάντως ότι πρέπει η κυβέρνηση να τελειώνει, γιατί δεν υπάρχει «τεχνική συμφωνία» με τους θεσμούς τον Μάιο, κινδυνύσει ίσως να χαθεί και το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, οπότε η τελευταία ευκαιρία για να επικυρωθεί το τέλος της 4ης αξιολόγησης θ είναι η 12 Ιουλίου, καθώς μετά μπαίνει ο Αύγουστος και δεν θα ως τον Σεπτέμβριο δεν θα συνεδριάσουν ξανά τα ευρωπαϊκά όργανα (ενώ το 3ο πρόγραμμα λήγει στις 21 Αυγούστου). Το ίδιο μήνυμα έστειλε όμως και ο πρωθυπουργός το Πάσχα στους υπουργούς του, για να κατανοήσουν πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο ή «αντάρτικο».
- «Αναπτυξιακό Σχέδιο Τσακαλώτου» (ή Growth Strategy for the future of Greece): ο κύριος Χουλιαράκης ενημέρωσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πως το ελληνικό σχέδιο Ανάπτυξης -που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις- δεν έχει οριστικοποιηθεί, υπόκειται σε αλλαγές και τελεί υπό διαμόρφωση καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, «ακόμα ανταλλάσσονται απόψεις» (και σελίδες ολόκληρες) με τους θεσμούς –και ειδικά με την Κομισιόν. Το «ράβε-ξήλωνε» πρέπει να έχει τελειώσει όμως μέσα στις επόμενες μέρες, για να παρουσιαστεί επισήμως στο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια. Ο κύριος Τσακαλώτος λαμβάνει σήμερα την σκυτάλη να πείσει εκείνος το Βερολίνο πως συμφέρον όλων είναι να λήξει «αναίμακτα» και στα γρήγορα το θέμα, και ειδικά για τους δανειστές που δεν θέλουν να ακούσουν ποτέ ξανά για «μνημόνια» στην Ελλάδα. Άγνωστο παραμένει άλλωστε ακόμα αν τελικώς το κείμενο αυτό θα λάβει ποτέ ισχύ δέσμευσης με μορφή νομοθέτησης, ή θα αποτελέσει απλώς ευχολόγιο που μπορεί να αλλάζει από οποιονδήποτε μελλοντικό υπουργό οποιασδήποτε κυβέρνησης –ή και υπό την πίεση των δανειστών για τα επόμενα μέτρα ελάφρυνσης.
- Ελάφρυνση ελληνικού χρέους υπό όρους (conditionality): το θέμα κατάφερε να διχάσει χθες τους ευρωπαίους εταίρους και να δημιουργήσει δύο στρατόπεδα στη έκτακτη συνεδρίαση του Washington Group στις Βρυξέλλες. Ο «μυστικός δείπνος» πριν το EWG πάντως, δεν φαίνεται να οδήγησε σε λύση καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από την βελγική πρωτεύουσα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα: Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία και ορισμένες πρώην Ανατολικές χώρες φέρονται να υποστήριξαν ελάφρυνση χρέους μόνον με ανταλλάγματα, όρους και δεσμεύσεις. Αντιθέτως η Γαλλία «λάνσαρε» τον δικό της μηχανισμό ελάφρυνσης του δανειακού βάρους με βάση την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ποντάροντας στην στήριξη του Γάλλου Επιτρόπου Μοσχοβισί και των υπερχρεωμένων κρατών-μελών του Νότου.
Όπως όλα δείχνουν, οι αποφάσεις μετατίθενται πλέον σε επόμενη συνάντηση ή και σε ανώτερο, πολιτικό επίπεδο. Ευκαιρία για να επανεξεταστεί το ζήτημα και για να καθορίσει την στάση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρείται η Σύνοδος της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, σε μία εβδομάδα στην Ουάσινγκτον (20-22 Απριλίου). Αν χαθεί το «ραντεβού» για τις αποφάσεις για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό (μεταμνημονιακό) πρόγραμμα, επόμενος σταθμός θεωρείται το Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια. Αν και τότε θα απομένουν ουσιαστικά μόλις 2 μήνες για να προλάβουν να καταλήξουν σε συμφωνία όλοι οι εμπλεκόμενοι και για όλα τα ανοικτά μέτωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου