Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Η κρίση στη Συρία και οι τουρκικές προκλήσεις κινητοποιούν την κυβέρνηση...!!!

Με προσοχή και ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθούν στην κυβέρνηση τις εξελίξεις στη Συρία και την κινητοποίηση που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή. 

Οι επαφές με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι συνεχείς τη στιγμή που ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενημέρωσε χθες εκτάκτως το κολέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες ότι η απόφαση των Αμερικανών για επίθεση στη Συρία έχει ήδη ληφθεί.
Η έκκληση του Γκουτιέρες, ωστόσο, που κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν φαίνεται να συγκινεί τη Δύση, καθώς ΗΠΑ και Γαλλία βρίσκονται ήδη σε θέση… μάχης, ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι θα ζητήσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο την έγκριση για στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα ανακοίνωσε πως το καθεστώς Άσαντ ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο στην πόλη Ντούμα και κατά συνέπεια όλη την Ανατολική Γούτα, ενώ όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA,  άντρες της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας αναπτύσσονται στην Ντούμα.
Η τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο αποτελούν διπλό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να εκτροχιαστεί το Προσφυγικό, σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του δεν έκρυψε την ανησυχία του, καθώς μίλησε για «κατάσταση πολύ μεγάλης έντασης που φαίνεται να περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα», αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων μηνών.
Στην Ηρώδου Αττικού βρίσκονται σε διαρκή επαφή με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ σημειώνεται πως δεν έχει φτάσει στην Αθήνα κανένα αίτημα για χρήση στρατιωτικών βάσεων στη χώρα λόγω της κρίσης στη Συρία. Για πολλούς, ωστόσο θεωρείται δεδομένη η ελληνική "εμπλοκή" μέσω της βάσης της Σούδας στην περίπτωση που οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης αποφασίσουν να εξαπολύσουν επίθεση στη Συρία, αν αποδειχθεί πως το καθεστώς Άσαντ έκανε χρήση χημικών, κάτι που η Δαμασκός αρνείται. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα αυξήσει τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα, κάτι που που θέτει σε εγρήγορση τον κρατικό μηχανισμό. 
Σύμφωνα με τις τελευταίες  πληροφορίες στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί σήμερα το πρωί  ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά από εντολή του προέδρου της Κομισιόν. Συνοδευόμενος από  τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής,  Δημήτρη Βίτσα  θα μεταβούν  στο Δημαρχείο της Λιβαδειάς και θα επισκεφθούν τα διαμερίσματα στα οποία φιλοξενούνται πρόσφυγες, ενώ στην συνέχεια θα μεταβούν στο hot spot της Ριτσώνας.
Στόχος της επίσκεψης είναι να γίνουν οι απαραίτητοι επιτόπιοι έλεγχοι προκειμένου να πραγματοποιηθεί αποσυμφόρηση των νησιωτικών κέντρων του ανατολικού Αιγαίου και ειδικότερα της Λέσβου στην περίπτωση αρνητικών εξελίξεων στη Συρία.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου