Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

«Κόκκινος» συναγερμός στη Μεσόγειο: Αμερικανικοί Τομαχόκ σημαδεύουν τη Συρία...!!!

Τρία σενάρια για την «απάντηση» των ΗΠΑ - Ποιες είναι οι επιλογές του Τραμπ και ποια ρίσκα περιλαμβάνει η κάθε μία - Βρετανικά υποβρύχια σε απόσταση βολής από την Συρία

«Ετοιμάσου, Ρωσία, γιατί θα αρχίσουν να έρχονται [πύραυλοι] ωραίοι, νέοι και έξυπνοι», ο Αμερικανός προανήγγειλε ουσιαστικά την επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία με ένα Tweet. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι καλά θα κάνει η Αμερική να στρέψει τους πυραύλους της κατά των τρομοκρατών και όχι της συριακής κυβέρνησης. Και ο συριακός στρατός άρχισε να εκκενώνει τις σημαντικότερες αεροπορικές του βάσεις,
μεταφέροντας τον πιο σύγχρονο οπλισμό του σε ρωσικές βάσεις.
Το προεδρικό tweet στάλθηκε στις 7 το πρωί και αποτέλεσε απάντηση σε δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή στον Λίβανο ότι οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία θα αναχαιτίσουν τους αμερικανικούς πυραύλους και θα απαντήσουν με πυρά κατά των πηγών τους, δηλαδή των αμερικανικών αεροπλάνων ή πλοίων.
Η ένταση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται στο κατακόρυφο. Πηγές του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με Τα Νέα, εξέφρασαν την εκτίμησή τους ότι η απάντηση των ΗΠΑ στη χημική επίθεση στην πόλη Ντούμα – αν υπάρξει – θα είναι μία αστραπιαία και στοχευμένη επίθεση από θαλάσσης με πυραύλους Τομαχόκ, όπως ακριβώς είχε γίνει ένα χρόνο πριν.

Τρία σενάρια για την «απάντηση» των ΗΠΑ

Ποιες είναι οι επιλογές που έχει ο Αμερικανός πρόεδρος και ποια τα ρίσκα που περιλαμβάνει η κάθε μία; Οι New York Times παρατηρούν ότι τα επιλεκτικά και περιορισμένης κλίμακας χτυπήματα από αέρος είναι η πιο αμφιλεγόμενη επιλογή. Αυτό που πρέπει να γίνει σύμφωνα με την εφημερίδα είναι να ανοίξει η βεντάλια των επιλογών. Κάτω από αυτό το πρίσμα, ο αναλυτής Μαξ Φίσερ σημειώνει ότι οι εναλλακτικές επιλογές δράσης είναι τρεις ή μάλλον στην υπάρχουσα προστίθενται άλλες δύο. Όλες οι επιλογές πάντως περιλαμβάνουν ρίσκα που είναι αδύνατον να αγνοηθούν.

Τα επιλεκτικά χτυπήματα από αέρος

Ο σκοπός τους είναι σταλεί το μήνυμα στο καθεστώς Άσαντ ότι δεν θα γίνουν ανεκτές στο μέλλον άλλες επιθέσεις με χημικά όπλα. Παράλληλα αποφεύγεται το ρίσκο που θα είχε μία μεγαλύτερη εμπλοκή στη σύγκρουση. Η Ιστορία διδάσκει πάντως ότι αυτή η μέθοδος έχει αποτύχει για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας είναι ότι δεν επηρεάζουν τη στρατηγική του Μπασάρ αλ Άσαντ, ακριβώς επειδή για τον Άσαντ ο πόλεμος αυτός είναι ζήτημα προσωπικής και εθνικής επιβίωσης. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι σύμμαχοι του Άσαντ, η Ρωσία και το Ιράν, μπορούν πολύ εύκολα να τον βοηθήσουν να απορροφήσει το κόστος αυτών των χτυπημάτων.
Εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών
Αυτή είναι η επιλογή που προτιμούσε ο Μπαράκ Ομάμα. Η πίεση αυτή υποτίθεται ότι θα έφερνε τον Σύρο δικτάτορα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς. Ο Ομπάμα είχε μάλιστα εφοδιάσει τους αντικαθεστωτικούς με αντιαρματικούς πυραύλους TOW, οι οποίοι είχαν αποδειχθεί αποτελεσματικοί. Το πρόβλημα είναι ότι οι Ρώσοι και οι Ιρανοί μπορούν εξοπλίσουν αντιστοίχως το καθεστώς της Δαμασκού. Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν μάλιστα ότι η μέθοδος αυτή επιτάχυνε την επέμβαση των Ρώσων στη Συρία το 2015.
Επέμβαση ευρείας κλίμακας
Θα μπορούσε να είναι μία λύση υπό την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθούν δύο κίνδυνοι. Ο ένας είναι να καταρρεύσει εντελώς το καθεστώς Άσαντ, κάτι που θα σήμαινε ότι το υπάρχον χάος θα έδινε τη θέση του σε ένα ακόμα μεγαλύτερο, το οποίο θα οδηγούσε πιθανότατα στην επιμήκυνση της σύγκρουσης.
Ο δεύτερος κίνδυνος είναι μία απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Ρωσία, δηλαδή μία πυρηνική δύναμη που θα μπορούσε επιπλέον να απαντήσει με κλιμάκωση της επιθετικής της στάσης αλλού στη Μέση Ανατολή ή στην ανατολική Ευρώπη. Τότε θα άνοιγε πραγματικά ο ασκός του Αιόλου.

Βρετανικά πλοία σε απόσταση βολής από τη Συρία

Την ίδια ώρα, η Τερέζα Μέι διέταξε βρετανικά υποβρύχια να κινηθούν εντός εμβέλειας πυραύλων με τη Συρία ώστε να είναι σε ετοιμότητα να εξαπολύσουν επιθέσεις ενάντια στο συριακό στρατό οι οποίες μπορεί να ξεκινήσουν το νωρίτερο την Πέμπτη (12/04) το βράδυ, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.
Η Μέι δεν έχει λάβει τελική απόφαση κατά πόσον η Βρετανία θα συμμετέχει σε επιδρομές των ΗΠΑ και της Γαλλίας σε απάντηση της φερόμενης χημικής επίθεσης στη Συρία, αλλά θέλει να είναι σε θέση να δράσει άμεσα, τόνισε η εφημερίδα.
Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στην Telegraph ότι η Βρετανία κάνει «οτιδήποτε κρίνει αναγκαίο» ώστε να είναι σε θέση να εκτοξεύσει πυραύλους Τόμαχοκ από τα υποβρύχια ενάντια σε στρατιωτικούς στόχους στη Συρία.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται να ζητήσει από το υπουργικό της συμβούλιο τη να εγκρίνει την εμπλοκή των ένοπλων δυνάμεων της χώρας στη στρατιωτική δράση που αναμένεται να αναλάβει η δυτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας και ειδικά εναντίον των υποδομών τους για την κατασκευή χημικών όπλων, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
Σύμφωνα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι οι συριακές Αρχές ευθύνονται για την επίθεση με χημικά εναντίον της πόλης Ντούμα στη Συρία και ότι τέτοιου είδους σοκαριστικές επιθέσεις δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν σχετικά με την κρίση στη Συρία την Τετάρτη (11/4) και συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή, όπως γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου