Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Πολιτική θύελλα με απρόβλεπτες συνέπειες …!!!


    Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
         
Η διακομματική αντιπαράθεση προσλαμβάνει διαστάσεις γενικευμένης πολιτικής σύρραξης. Το φυτίλι άναψε η συμφωνία με την Σαουδική Αραβία για την πώληση πολεμικού υλικού

Η έκρυθμη πολιτική κατάσταση στην μουσουλμανική αυτή χώρα με τις αντιμαχόμενες φατρίες της βασιλικής οικογένειας, οι οποίες διεκδικούν επιρροή στην άμυνα της χώρας τους, περιπλέκουν την διακρατική συμφωνία, δηλητηριάζουν την εγχώρια πολιτική ζωή και παρασύρουν στην δίνη της διαμάχης τον υπουργό άμυνας Πάνο Καμμένο…
       Σ αυτό το λίαν εύφλεκτο πολιτικό περιβάλλον, η κυβέρνηση δέχεται βολές κατά ριπάς από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης
:
       α. Αυτή καθεαυτή η συμφωνία, δίνει την ευκαιρία σε Νέα Δημοκρατία και την ΔΗΣΥ να αμφισβητήσουν ευθέως, το από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς προτασσόμενο «ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς».!  
       β. Βαλλόμενος ευθέως ο υπουργός άμυνας, Πάνος Καμμένος, η αντιπολίτευση προσδοκά να δημιουργήσει ρήγματα στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και σε ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης.!
       γ. Ειδικά, οι επιτελείς της γαλάζιας παράταξης στοχεύουν στην όσο το δυνατόν περαιτέρω πολιτική αποδυνάμωση έως και κομματική εξόντωση του Πάνου Καμμένου, καθώς μια τέτοια εξέλιξη, κατά τις δικές τους εκτιμήσεις, θα οδηγούσε στον επαναπατρισμό ψηφοφόρων της λαϊκής δεξιάς, οι οποίοι εγκλωβίζονται στους ΑΝΕΛ.!
       Τούτων όλων δοθέντων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατέληξε στην απόφαση να ζητήσει την αναβολή της συζήτησης στη Βουλή, - από χθες Παρασκευή στην μεθαυριανή Δευτέρα - , ώστε να έχει επιστρέψει από το ταξίδι του σε Παρίσι και Βρυξέλλες και να παράσχει πολιτική κάλυψη στον κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο.!
      Με την παρουσία του πρωθυπουργού στην βουλή, μεθαύριο Δευτέρα, το Μέγαρο Μαξίμου στοχεύει σε δύο τινά :
        α. Να διαλυθούν τα όποια «σύννεφα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που ήθελαν τον πρωθυπουργό να μην στηρίζει τον υπουργό Άμυνας…
        β. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας προσωπικά για τις μομφές που δέχεται η κυβέρνησή του, θα βάλλει στο κάδρο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη..
        Στην κυβέρνηση και τα συγκυβερνώντα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, εκτιμούν πως οι συζητήσεις στην ολομέλεια της βουλής είναι προνομιακό πεδίο για τον Αλέξη Τσίπρα. Επιπλέον δε, μεθαύριο Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα έρχεται από δύο βραβεύσεις πανευρωπαϊκού και διεθνούς βεληνεκούς, μετά από συνομιλίες ειδικού πολιτικού βάρους με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, μετά από την συμμετοχή του σε Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής και συνεπώς «όλα είναι υπέρ της παρουσίας του πρωθυπουργού σ αυτήν την καυτή συζήτηση».!
                           Κυβερνητική συσπείρωση
      Στην γενικευμένη επίθεση που δέχεται το κυβερνητικό στρατόπεδο, το Μέγαρο Μαξίμου απαντά με συντεταγμένη συσπείρωση. Ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προειδοποιεί να μην γίνει «οποιαδήποτε χρήση και διαρροή των απόρρητων εγγράφων» που έχει καταθέσει στη Βουλή ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία. Από την δική του πλευρά, ο πρόεδρος της βουλής, Νίκος Βούτσης, έσπευσε να τοποθετήσει τα έγγραφα που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος σε ειδικό φάκελο και χώρο, αρνούμενος την πρόσβαση σε βουλευτές (Γεωργιάδης, Θεοχαρόπουλος) που ζήτησαν να τα δουν.!
     Κατά τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, η Νέα Δημοκρατία «ποντάρει» στο «χαρτί» διάρρηξης της κυβερνητικής συνοχής στοχεύοντας τον υπουργό άμυνας Πάνο Καμμένο. Αυτό ακριβώς το «χαρτί» αποφάσισε ουσιαστικά να κάψει ο Αλέξης Τσίπρας μετά από σύσκεψη που έγινε το πρωί της Τετάρτης στο Μαξίμου και επελέγη η γραμμή της πλήρους κάλυψης του υπουργού Άμυνας, Πάνοπυ Καμμένου.
     Στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην γίνει δεκτή η αναβολή της συζήτησης στη Βουλή, από την Παρασκευή στην Δευτέρα, η απάντηση της κυβέρνησης ήταν σαφής κι ενδεικτική του κλίματος πόλωσης που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. «Το να ρίχνεις λάσπη για ανύπαρκτα σκάνδαλα μήπως και αλλάξεις τη συζήτηση από τις offshore σε παραδείσιες νήσους, είναι θράσος», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές προσθέτοντας: «Το να μη δέχεσαι τη μετάθεση της συζήτησης στη Βουλή, μη τυχόν και αντιμετωπίσεις τον Πρωθυπουργό, είναι δειλία. Ο συνδυασμός των δύο είναι το επίθετο που χαρακτηρίζει τον κ. Μητσοτάκη: Θρασύδειλος».
    Επ αυτών όλων, σημειώνεται επίσης πως, η αναφορά σε «λάσπη» και «ανύπαρκτα σκάνδαλα» αποτελεί και την πρώτη ευθεία κάλυψη του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία από τότε που ήρθε στη δημοσιότητα το θέμα. Εδώ και δύο εβδομάδες όλες οι απαντήσεις στις καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προέρχονταν αποκλειστικά και μόνον από το υπουργείο Άμυνας χωρίς καμία άλλη κυβερνητική ανακοίνωση, γεγονός που είχε επισημάνει και χρησιμοποιούσε σωρηδόν η αξιωματική αντιπολίτευση και η ΔΗΣΥ, με κοινό πάντα στόχο να εμφανίσει διακριτό ρήγμα στην συγκυβέρνηση και μια δήθεν εικόνα αποστασιοποίησης του πρωθυπουργού από τον υπουργό του, Πάνο Καμμένο.

                                 Σκληρή πόλωση
       
 Τούτων όλων των αναφερθέντων, ελάχιστοι είναι όσοι εκτιμούν πως η συζήτηση της μεθαυριανής Δευτέρας στην Ολομέλεια της Βουλής, θα περιοριστεί στην συμφωνία με την Σαουδική Αραβία για την πώληση πολεμικού υλικού και στην οποία εμπλέκεται ο καθ ύλη αρμόδιος υπουργός, Πάνος Καμμένος.
      Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, θεωρώντας πάντα τον υπουργό άμυνας «αδύναμο κρίκο της συγκυβέρνησης», θα κλιμακώσει την επίθεση και σε άλλα θέματα περί αμυντικών προμηθειών, ενώ, - πληροφορίες επιμένουν πως… - , δεν  έχει εγκαταλειφθεί η κατάθεση μομφής κατά του υπουργού άμυνας. Επ αυτού του ενδεχομένου υπάρχουν δύο τάσεις στην Πειραιώς. Η πρώτη που απορρίπτει το ενδεχόμενο πρότασης μομφής με το σκεπτικό ότι θα συσπειρώσει έτι περαιτέρω την συγκυβέρνηση μπροστά στην απώλεια της εξουσίας…, και η δεύτερη άποψη που επιμένει στην κατάθεση πρότασης μομφής με το επιχείρημα ότι θα «τρωθεί ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπιζόμενος κι άρα ταυτιζόμενος με τον Πάνο Καμμένο»…!!!
     Από την άλλη πλευρά του Φεγγαριού, στην Ηρώδου του Αττικού, η συζήτηση θα επεκταθεί στους πολλούς εμπλεκόμενους των Paradise Papers που αγγίζουν προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσω της offshore της συζύγου του Μαρέβα Γκραμπόφσκι καθώς επίσης και σε στοιχεία που εσχάτως προκύπτουν στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία και την πολύπλοκη υπόθεση Novartis…!!!

Το παρόν κείμενο, - Ρεπορτάζ - Ανάλυση - , δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017.!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου