Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Πως η πολιτική κρίση στο Βερολίνο, επηρεάζει την Αθήνα...!!!


Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός  
         
Περιπλέκει τα μέγιστα, αν δεν αναιρεί πλήρως κι εν τοις πράγμασι, το κυβερνητικό αφήγημα περί «ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης – έξοδο στις αγορές – άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος»,

 το ναυάγιο, – το πρώτο στα μεταπολεμικά χρονικά – , στις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο.
       
Αναμφίβολα και σαφέστατα η αρνητική εξέλιξη και μια συνεπαγόμενη  νέα προσφυγή στις κάλπες με μακρά και καθόλα πολωμένη προεκλογική περίοδο στην μέχρι τούδε κυρίαρχη οικονομική και πολιτική δύναμη στην Ευρώπη, ίσως σήμαινε και μια συνολική καθυστέρηση, αν όχι και πλήρη εμπλοκή στην «νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης», έτσι όπως την είχαν συμφωνήσει και προτάξει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε κοινό άξονα συναίνεσης Βερολίνου – Παρισίων για το κοινό μέλλον της Ευρώπης και δη σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά κοινή ομολογία, περνούν δομική κρίση και δέχονται πανταχόθεν αμφισβήτηση.!

     Μέσα στον γενικότερο ευρωπαϊκό προβληματισμό μια παράπλευρη απώλεια μπορεί να είναι το ελληνικό «Success story» και η κοινή συμφωνία για την οποία επαίρεται, - και δικαίως - , η ελληνική κυβέρνηση για συμφωνία «πακέτο» μεταξύ Βρυξελλών, Αθήνας και Ουάσιγκτον για παράλληλη ρύθμιση του χρέους και έξοδο από τα Μνημόνια έως τον Αύγουστο του 2018.!
                                     Τα σενάρια
       Ο μη σχηματισμός κυβέρνησης στο Βερολίνο, αναγκάζει την Αθήνα στην μελέτη πιθανών σεναρίων, ώστε πάνω σ αυτά να ξεδιπλώσει την περαιτέρω πολιτική στρατηγική της :

1.    Καλό σενάριο : Εδράζεται στην πεποίθηση πως ακόμα και ως επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης, η Αγκέλα Μέρκελ μπορεί να επηρεάσει υπέρ της ομαλής εξέλιξης των όσων έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα για έξοδό της από τα μνημόνια. Υπέρ αυτής της άποψης συνηγορεί και η παρουσία του «έμπιστου» της Μέρκελ, Πίτερ Αλτμάιερ στην θέση του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών. Επιπλέον, δε, οι οπαδοί του εν λόγω σεναρίου, εκφράζουν την άποψη πως και οι εκπρόσωποι των κομμάτων που δεν συναίνεσαν στον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο, επιθυμούν μια ταχεία και οριστική λύση του ελληνικού ζητήματος…, συνέπεια που θα σήμαινε και δική τους απεμπλοκή…!!!

2.    Άριστο σενάριο μεν αλλά δύσκολο : Όπως εκμυστηρεύονται πολιτικοί παρατηρητές στην γερμανική πρωτεύουσα, άριστοι γνώστες του πολιτικού, τραπεζικού και οικονομικού κόσμου, η άριστη εκδοχή για την Ελλάδα, θα ήταν μια κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέρκελ με τους Πράσινους, με την κοινοβουλευτική ανοχή των Σοσιαλδημοκρατών». Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως είναι μεν δύσκολο σενάριο αλλά όχι ακατόρθωτο καθώς εμπλέκεται στο πολιτικό παίγνιο ο πρόεδρος της δημοκρατίας Στάινμάγιερ,ο οποίος μπορεί να μεταπείσει του σοσιαλδημοκράτες να αναθεωρήσουν την θέση τους και η κάθετη άρνηση για συμμέτοχη στην κυβέρνηση να μετατραπεί σε στήριξη δια της ανοχής.! Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε πλήρη πολιτική περιθωριοποίηση του FDP, του σκληρά φιλελεύθερου και σε μεγάλο βαθμό ευρωσκεπτικιστικού κόμματος του Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος καθ όλη την διάρκεια των διαβουλεύσεων έπαιζε για υπουργός οικονομικών. .!
                              Σύμμαχος της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
           Το Μέγαρο Μαξίμου παίρνει βαθιές ανάσες αισιοδοξίας από την ευρωπαϊκή επιτροπή, η οποία στέκεται πιστός συμπαραστάτης της Αθήνας για ολοκλήρωση του προγράμματος κι έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο τουν2018 με την εκπνοή του παρόντος προγράμματος. Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, έστειλε μήνυμα πως κάθε κατεύθυνση : «Στην Ευρώπη δεν θα υπάρξει παύση εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στη Γερμανία» δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχινάς προσθέτοντας: «Θα συνεχίσουμε να προχωρούμε παρουσιάζοντας, όπως είναι προγραμματισμένο, στις 6 Δεκεμβρίου, τις προτάσεις μας για τα σχέδια μεταρρύθμισης της ευρωζώνης». Στην κυβέρνηση των Αθηνών υπάρχουν και οι λιγότερο αισιόδοξοι, αν όχι κι απαισιόδοξοι, οι οποίοι εκφράζουν την άποψη, πως…, «η Μέρκελ δεν αναλαμβάνει πολιτικά ρίσκα, και δη σε μειονεκτικές για εκείνη πολιτικές συνθήκες, όπως έχει αποδείξει στην μακρά πολιτική της σταδιοδρομία και δη ως καγκελάριος».!  
                              Αρωγός και το Παρίσι στο αριστερό
          Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τηρώντας τα όσα έχει συμφωνήσει, -  πριν την μη αναμενόμενη δυστοκία για σχηματικό κυβέρνησης στο Βερολίνο - , με την καγκελάριο Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κι εκμεταλλευόμενος την βράβευση του στο Παρίσι για την «στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό» είχε συναντήσεις με εκπροσώπους επιχειρηματικών κολοσσών στην Γαλλική πρωτεύουσα σε μια προσπάθεια να πείσει για επενδύσεις στην Ελλάδα. Σε πρόγευμα που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός μετά την συνάντησή του με τον γάλλο πρόεδρο,  είχε πρόγευμα εργασίας όχι μόνο με Γάλλους γερουσιαστές και μέλη της επιτροπής εξωτερικών  υποθέσεων, αλλά και με εκπροσώπους διεθνών επιχειρηματικών ομίλων όπως η Airbus, η PHILIP MORRIS, η  L’ORÉAL, η  NESTLÉ,  η IBM, , η SOCIÉTÉ GÉNÉRALE, η HSBC, η EMIRATES, η SUEZ, η KIA MOTORS FRANCE, η France SAS, η EDF, αλλά επίσης η MORGAN STANLEY, η BlackRock και άλλες.
      Ο πρωθυπουργός, επείγεται να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες αφ ενός μεν θα δημιουργήσουν θετικό κλίμα για την ελληνική οικονομία που ανακάμπτει…, και σε δεύτερο στάδιο θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Με αυτά τα δεδομένα θα πείσει την ελληνική κοινωνία και τους ξένους επενδυτές για το «Greek come back» = ελληνική επιστροφή στην κανονικότητα.
     Προς τούτο, ο Αλέξης Τσίπρας, επέμεινε στους ξένους επενδυτές – συνομιλητές του, πως η Ελλάδα αποτελεί πλέον επενδυτική ευκαιρία και τους κάλεσε να επενδύσουν στη χώρα μας διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος είναι «μπροστάρης» στην υποστήριξη των μεγάλων επενδυτικών projects ως επικεφαλής της task force που έχει συγκροτηθεί στο Μαξίμου γι αυτό το σκοπό.
    Υπενθυμίζεται πως κι ο υπουργός  Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, βρίσκεται στις ΗΠΑ για να πείσει με τα ίδια με τον πρωθυπουργό επιχειρήματα τους πέραν του Ατλαντικού επενδυτές.!
    Πρόκειται για την επιδιωκόμενη επιτυχία του εξ’ αριστερών  Success story.!
Το παρόν κείμενο, - Ρεπορτάζ - Ανάλυση - , δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017.!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου