Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Οι τρεις άξονες του κυβερνητικού σχεδίου...!!!

Tα Paradise Papers και η εμπλοκή του ονόματος της Μαρέβα Μητσοτάκη άνοιξαν τις πύλες της “πολιτικής κολάσεως”,  

ο Αλέξης Τσίπρας πετά το γάντι μιας σκληρής πολιτικής αναμέτρησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, και το επιτελείο του Μαξίμου ανοίγει ήδη τα χαρτιά της στρατηγικής του για τον επόμενο χρόνο.
Πρόκειται για μια στρατηγική σε τρεις άξονες με προφανή στόχο την δημοσκοπική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ και – κυρίως – την διαμόρφωση ενός, και πολιτικά “καθαρού” πλέον, διαδρόμου ο οποίος θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να καθορίσει με τους δικούς της όρους τον χρόνο και το διακύβευμα των επόμενων εκλογών μετά τον Αύγουστο του 2018.

Τόσο δημοσίως, όσο και ανεπισήμως, ο ορίζοντας που δίνει το κυβερνητικό επιτελείο για τις κάλπες είναι σταθερά το 2019. Τούτο όμως δεν σημαίνει πως το φθινόπωρο του 2018 δεν θα επανεκτιμηθούν τα δεδομένα και η πολιτική συγκυρία, υπό το “φως” και υπό την προϋπόθεση μιας ομαλής εξόδου από το Μνημόνιο τον Αύγουστο.
Οι 3 άξονες του κυβερνητικού σχεδίου
Με αυτόν τον προσανατολισμό η κυβέρνηση δρομολογεί ήδη την μεγάλη αντεπίθεσή της, ποντάροντας σε τρία πεδία: Το πρώτο είναι το, ηθικά προνομιακό για εκείνη, μέτωπο της διαφθοράς και της ανάδειξης των “αμαρτιών” του παλαιού πολιτικού συστήματος. Το δεύτερο είναι η, απολύτως εμφανής πια, στήριξη των ευρωπαίων και των αμερικανών στην προσπάθεια να ολοκληρωθεί άμεσα η τρίτη αξιολόγηση και να κλείσει οριστικά και επιτυχώς η περίοδος των ελληνικών Μνημονίων. Και το τρίτο είναι η μέγιστη δυνατή ανάδειξη της προτεραιότητας της “κοινωνικής δικαιοσύνης” και η στήριξη των ασθενέστερων ομάδων της κοινωνίας.
Τα Paradise Papers και η σύγκρουση των "δύο κόσμων"
Στο σύνολο, δε, αυτής της αντεπίθεσης η κυβέρνηση θέτει σαφώς ιδεολογικό πρόσημο, προβάλλοντας με ένταση τις διαχωριστικές γραμμές τόσο ανάμεσα στην πολιτική ηθική αριστεράς και συντήρησης, όσο και στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται και ασκεί την διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι των παλαιών κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και, παράλληλα, επιχειρεί να αναδείξει την “ποιοτική” και “ηγετική” διαφορά ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς οι δύο πολιτικοί εμφανίζονται καθαρά πια ως οι εκπρόσωποι δύο εντελώς διαφορετικών πολιτικών κόσμων.
Η φράση άλλωστε “πολιτική κόλαση” για τα Paradise Papers ανήκει στον ίδιο τον πρωθυπουργό και είναι ενδεικτική της έντασης με την οποία προτίθεται η κυβέρνηση να προβάλει αυτές τις διαχωριστικές γραμμές: “ Όποιος κατάφερε να πάει στον παράδεισο της φορολογίας δεν απέφυγε να καταλήξει στην κόλαση της πολιτικής», ήταν η χαρακτηριστική φράση του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Λίγο αργότερα, δε, με ανακοινωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού συνέδεε ευθεως αυτή την “πολιτική κόλαση” με την “Δεξιά της οικογένειας Μητσοτάκη”. “Προφανώς”, ανέφερε η ανακοίνωση, “για να αποφύγει την πολιτική κόλαση στην οποία οδηγούν οι φορολογικοί παράδεισοι, η Δεξιά της οικογένειας Μητσοτάκη χώνεται μέχρι το λαιμό στο καθαρτήριο των fake news”.
Αξιολόγηση και κοινωνικό μέρισμα
Σ' αυτό το πολιτικό περιβάλλον, η κυβέρνηση κινείται παράλληλα πάσει δυνάμει για να κεφαλαιοποιήσει την “ανακωχή” με τους δανειστές και να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση ει δυνατόν ακόμη κι εντός του Δεκεμβρίου. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και οι χθεσινές κινήσεις Κοντονή – Τσακαλώτου για απεμπλοκή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με παράλληλη όμως προτεραιότητα, όπως διαμηνύεται απ΄ όλες τις πλευρές, την διασφάλιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Τα “κόκκινα δάνεια”, άλλωστε, και η ισχυροποίηση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών εν όψει stress tests θεωρούνται τόσο από κυβερνητικές όσο και κοινοτικές πηγές ως το μοναδικό ζήτημα της αξιολόγησης που εάν δεν διευθετηθεί θα μπορούσε να προκαλέσει αναταράξεις.
Ταυτόχρονα, η προσπάθεια εστιάζει στο να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια της “μνημονιακής” ευελιξίας και χρηματοδότησης για την  στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Εδώ, σε άμεση προοπτική, θα αξιοποιηθεί το κοινωνικό μέρισμα του υπερπλεονάσματος για το οποίο έγινε εκτεταμένη συζήτηση και στην χθεσινή Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε απώτερο – αλλά “ορατό”, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος – χρόνο θα ακολουθήσει η προαναγγελία της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και της αντικατάστάσής του με έναν “αντικειμενικά δίκαιο” φόρο για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου