Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης η μάχη κατά της διαπλοκής ...!!!

Στο «κόκκινο» η σύγκρουση με τη ΝΔ«Τονωτικές ενέσεις» στους βουλευτές κάνει ο Αλ. Τσίπρας

του Αντώνη Αντζολέτου

Στο Μαξίμου εξακολουθούν να πιστεύουν πως η μάχη κατά της διαπλοκής, των φαινομένων διαφθοράς και της φοροδιαφυγής είναι το δυνατό και προνομιακό "χαρτί" της κυβέρνησης, το οποίο ήρθε και πάλι η ώρα "να βγει δυναμικά από το συρτάρι".
Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει με την ΝΔ για την υπόθεση των Paradise Papers αναμένεται να φτάσει στα άκρα με κυβερνητικά στελέχη να υπαινίσσονται νέες αποκαλύψεις την ώρα που οι ανακοίνωσεις και οι διαρροές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέφτουν "βροχή".

Δεν είναι τυχαίο ότι όλο το τελευταίο κομμάτι της χθεσινής ομιλίας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναλώθηκε στις πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί δραστικά η αρπαγή του πλούτου. Και μάλιστα αυτές οι κινήσεις που θα γίνουν θα είναι τόσο σε διεθνές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το στίγμα έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας όταν η τοποθέτησή του για το θέμα ξεκίνησε με την παραδοχή πως "από τη μάχη κατά της διαφθοράς θα κριθούμε σε μεγάλο βαθμό". Αυτό, άλλωστε ήταν ένα από τα βασικά προεκλογικά αφηγήματα του ΣΥΡΙΖΑ και συνεπώς το τελικό "ταμείο" θα περιλαμβάνει και τις επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα.
Είχε προηγηθεί την Τρίτη το μήνυμα του πρωθυπουργού από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook προειδοποιώντας ουσιαστικά τη ΝΔ πως το ζήτημα θα σηκωθεί πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ηρώδου Αττικού. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν πως αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όλα όσα από την οδό Πειραιώς καταλογίζουν στον Πάνο Καμμένο για την υπόθεση της διακρατικής συμφωνίας με την Σαουδική Αραβία στοχεύοντας για άλλη μια φορά τον κυβερνητικό εταίρο.
Οι διαρροές των Paradise Papers βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό η χθεσινή συνεδρίαση να κινηθεί σε σχετικά χαμηλούς τόνους με αρκετούς κυβερνητικούς να θεωρούν πως το γεγονός ότι η ΝΔ εμφανίζεται έκθετη από αυτή τη ιστορία λειτουργεί ως "συγκολλητική κόλλα" για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό το λόγο στο περιθώριο έμειναν χθες οι "γκρίνιες" των βουλευτών για τις κλειστές πόρτες που βρίσκουν στα υπουργεία, οι "χαλασμένες γραμμές" μεταξύ κοινοβουλευτικής ομάδας και Μαξίμου, οι ερωτήσεις για τους πλειστηριασμούς, η στόχευση της μεσαίας τάξης, αλλά και οι προειδοποιήσεις του Νίκου Φίλη πως δεν πρέπει να μιλά η κυβέρνηση για έξοδο από τα μνημόνια.
Στο Μαξίμου βρίσκουν την  ευκαιρία να θέσουν για άλλη μια φορά τις διαχωριστικές γραμμές της κυβέρνησης με τη ΝΔ βάζοντας από την μια πλευρά την οικονομική ελίτ, που οδήγησε τη χώρα στην κρίση και από την άλλη τον ΣΥΡΙΖΑ που κυνηγά τη διαπλοκή. Για "κομμάτια και θρύψαλα κάθε υπόνοιας ήθους και πολιτικής καθαρότητας" έκανε λόγο ο πρωθυπουργός στη χθεσινή τοποθέτησή του και θεωρείται δεδομένο πως η συνέχεια θα δοθεί όλο το επόμενο διάστημα σε πολύ υψηλούς τόνους.
Από τη χθεσίνη συνεδρίαση των "144" του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να παραλειφθεί και η "τονωτική ένεση" που επιχείρησε να κάνει ο πρωθυπουργός στο κόμμα όταν στην ομιλία του υποσχέθηκε πως "η αριστερή και κοινωνική ατζέντα δεν μπορεί να περιμένουν" συμπλήρωνοντας πως "δεν θα περιμένουμε το τέλος των μνημονίων για χτίσουμε το αύριο". Στρέφοντας το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, αλλά και στο γεγονός πως η εσωκομματική αντιπολίτευση των "53+" ήδη προετοιμάζει τα αιτήματά της για την "μετά αξιολόγηση εποχή",  ο πρωθυπουργός ξεκάθαρισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει σιγά - σιγά το πολιτικό της πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου