Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Αλ. Τσίπρας στον Guardian: Έκανα λάθη, το μεγαλύτερο ήταν στην επιλογή προσώπων...!!!

Έμμεση απάντηση στις αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη δίνει, μέσω συνέντευξής του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» ο Αλέξης Τσίπρας, 

αναφέροντας πως το μεγαλύτερο λάθος της πρωθυπουργίας του ήταν «η επιλογή ανθρώπων για θέσεις-κλειδιά».
«Έχω κάνει λάθη […] μεγάλα λάθη», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας μάλιστα αιχμηρά πως το σχέδιο Βαρουφάκη για παράλληλο σύστημα πληρωμών ήταν «τόσο ασαφές που δεν άξιζε καν να μιλήσουμε για αυτό». «Ήταν απλώς αδύναμο και αναποτελεσματικό», συμπλήρωσε.
Προσπαθώντας να απαντήσει στους ισχυρισμούς Βαρουφάκη πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μελετούσε σοβαρά το ενδεχόμενο Grexit το 2015, ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε μεν πως ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε συγκρουσιακή στρατηγική, όμως ουδέποτε αναλογίστηκε έξοδο από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


«Να αφήσουμε την Ευρώπη και να πάμε πού […] σε άλλο γαλαξία», διερωτήθηκε ειρωνικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι ιστορικά αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης.
«Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Χωρίς αυτό, πως θα μοιάζει η Ευρώπη; Θα χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της κληρονομίας της», σημείωσε χαρακτηριστικά. 
Προσέθεσε ότι τυχόν Grexit απλώς θα επιβράβευε όσους ήθελαν να τιμωρήσουν την Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Μετά από δύο χρόνια στην εξουσία, κατά τα οποία η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της εξόδου από την ευρωζώνη, ο κ. Τσίπρας παραδέχεται επίσης πως όταν πρωτοεξελέγη δεν είχε ιδέα του «πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες» της διακυβέρνησης.
«Νομίζω πως τώρα έχω πολύ διαφορετική εικόνα σε σχέση με αυτή που είχα αρχικά», προσθέτει.
Ο κ. Τσίπρας εκτιμά πάντως ότι η Ελλάδα έχει πλέον ξεπεράσει «τα χειρότερα» της κρίσης και πλέον, «σιγά-σιγά», βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης.
«Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τώρα ότι η οικονομία ανεβαίνει», είπε ο πρωθυπουργός, παρά τη μηδενική ανάπτυξη του περσινού έτους. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση [...] και στο τέλος αυτό θα κριθεί».
Μιλώντας για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να ανακτήσουμε την [οικονομική] κυριαρχία μας». 
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως με τα χειρότερα να βρίσκονται πίσω μας είναι δυνατή μια ηθική επανάσταση που θα αλλάξει βαθιά τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η Ελλάδα.
«Αν βγεις έξω στο δρόμο και ρωτήσεις για αυτή την κυβέρνηση, πολλοί θα μπορούσαν να πουν «ψεύτες», αλλά κανείς δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή ανήθικοι ή ότι βάλαμε το χέρι μας στο δοχείο με το μέλι», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου