Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Καλοκαίρι αγωνίας για τους υπουργούς – Ανασχηματισμός το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου...!!!

Ήλιος, θάλασσα, μπάνια, το ελληνικό καλοκαίρι είναι η εποχή της ξεγνοιασιάς και της χαλάρωσης.  

Όχι για όλους όμως! Γιατί οι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα θα περάσουν την καλοκαιρινή περίοδο μέσα στην αγωνία και την ένταση. Ο κύβος ερρίφθη και ο ανασχηματισμός πρέπει να θεωρείται δεδομένος.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newpost, η πιθανότερη ημερομηνία ανακοίνωσής του είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου. Πάντως, πριν από την παρουσία του κ. Τσίπρα στην ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει πάρει την απόφαση και όλα δείχνουν ότι ήδη έχει ανοίξει η λίστα… εισόδου-εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα.

Η δυσλειτουργία της κυβέρνησης

Η ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε τον ιδεολογικό… αποχυμωτή της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος της Αριστεράς. Η πολιτική ασφυξία μετά την υπογραφή του 3ου Μνημονίου, αλλά κυρίως μετά το κλείσιμο αξιολόγησης, έχει σφόδρα προβληματίσει τον Πρωθυπουργό ο οποίος θα επιχειρήσει να δώσει νέα προοπτική στο Κυβερνητικό σχήμα.
Ακόμα και οι εναπομείναντες φανατικοί οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται πλέον ότι η κυβερνητική λειτουργία είναι κατώτερη όχι μόνο αυτού που απαιτείται για να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα της κοινωνίας, αλλά ακόμα κι εκείνου που είναι απολύτως εφικτό αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ συνηθισμένο, πλέον, να ακούει κανείς τους υπουργούς αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ασκούν δριμεία κριτική στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.
Στο μεταξύ όπως όλα δείχνουν είναι παγιωμένη πεποίθηση στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η κυβέρνηση- και μάλιστα επιρρίπτονται ευθύνες σε συγκεκριμένους υπουργούς- δεν εξαντλεί ακόμα και αυτά τα περιορισμένα περιθώρια που της αφήνει η μνημονιακή επιτήρηση. Κατά συνέπεια, ο ανασχηματισμός αναδεικνύεται ως μονόδρομος. Γιατί είναι πασίδηλο ότι ο κ. Τσίπρας έχει καταλάβει ότι δεν είναι σε θέση να στηρίξουν την κυβερνητική προσπάθεια η οποία παρακολουθείται στενά από τους «θεσμούς» οι κατά φαντασία επαναστάτες και τα στελέχη εκείνα τα οποία με την ανέξοδη θυματοποίησή τους αποτελούν τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια αλλαγών.
Ωστόσο, από το ρεπορτάζ δεν είναι καθαρό αυτή τη στιγμή αν εκτός από τα πρόσωπα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει αλλαγές και στη δομή του κυβερνητικού σχήματος, ειδικά σε ό,τι αφορά το συντονισμό του. Για ποιον χτυπά η καμπάνα; Πρόσωπο-κλειδί και στον ανασχηματισμό θεωρείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Θα παραμείνει «τσάρος» της Οικονομίας ή θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο; Το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι να παραμείνει ο κ. Τσακαλώτος στη σημερινή θέση του.
Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή με τον κ. Τσίπρα και φαίνεται ότι θα παραμείνει στο υπουργείο. Να σημειωθεί ότι οι μεταξύ τους σχέσεις είναι στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι ο κ. Τσακαλώτος διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις με όλους τους υπουργούς.
Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα του ανασχηματισμού είναι ο Νίκος Παππάς. Ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα έχει επανακάμψει δυναμικά το τελευταίο διάστημα. Με δεδομένο ότι μετά την απόφαση του ΕΣΡ δρομολογήθηκε η αδειοδότηση των καναλιών, δεν είναι απίθανη η ανάληψη από τον κ. Παππά ενός κρίσιμου τομέα του κυβερνητικού έργου, όπως για παράδειγμα η Ενέργεια. Η απόφαση αυτή θα γίνει μετά από συνεννόηση των δυο ανδρών.
Πάντως κύκλοι προσκείμενοι στο πρωθυπουργικό περιβάλλον υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός είναι εξόχως ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα κυβερνητική θητεία του κ. Παππά. Πρόσωπο-έκπληξη του ανασχηματισμού θα μπορούσε να αποτελέσει ο κ. Νίκος Φίλης. Το ιστορικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς είναι εξαιρετικά δημοφιλές στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κοινή η πεποίθηση είναι ότι έχει αδικηθεί. Μια ενδεχόμενη υπουργοποίησή του θα θεωρηθεί πολύ θετική κίνηση από την αριστερή πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος.
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου φαίνεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην έξοδο από την κυβέρνηση. Για τη θέση του προαλείφεται ο Στέργιος Πιτισόρλας, ο οποίος έχει δημιουργήσει πολύ καλή εικόνα τόσο στους «θεσμούς» όσο και στους επενδυτές. Δεν είναι απίθανη η αναβάθμιση του Δημήτρη Τζανακόπουλου σε υπουργό. Ο κ. Τζανακόπουλος θεωρείται πολύ πετυχημένος και χαίρει της εκτίμησης του πρωθυπουργού. Ακλόνητοι στις θέσεις του θεωρούνται οι κκ Καμμένος και Πολάκης. Ο κ. Καμμένος θα μετακινηθεί μόνο αν το επιδιώξει ο ίδιος. Για τον κ. Πολάκη στο Μαξίμου θεωρούν ότι έχει πάρει στις πλάτες του «τον αγώνα ενάντια στη Δεξιά» ενώ παράλληλα ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει θετική άποψη για την παρουσία του στο Υπουργείο Υγείας.
 Ερώτημα αποτελεί και η τύχη του Γιάννη Μουζάλα. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θεωρείται «κόκκινο πανί» από τους 53+. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση (που έχει τον τελευταίο λόγο στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική) είναι πολύ ικανοποιημένη από τη συνεργασία μαζί του, καθώς και ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας έχει αναθέσει στους κ.κ. Δραγασάκη και Κατρούγκαλο να επεξεργαστούν ένα νέο plan B σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με τους δανειστές αλλά και την πορεία της οικονομίας.
Τέλος, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να σηματοδοτήσει το άνοιγμα στην Κεντροαριστεράς μέσω της υπουργοποίησης προσωπικοτήτων αυτού του χώρου.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου