Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Το ελληνικό «ποδήλατο» μετά την έξοδο στις αγορές ...!!!

Σε όρους σημειολογίας, η έξοδος στις αγορές εκπλήρωσε απολύτως τον στόχο της: Επανέφερε την Ελλάδα σε τροχιά αξιόχρεου,  

πίστωσε στην κυβέρνηση Τσίπρα την εμπιστοσύνη ενός διεθνούς επενδυτικού και πολιτικο-οικονομικού συστήματος μέχρι πρότινος εχθρικού έως και υπονομευτικού, και πρόσφερε την απτή αφετηρία στον, δύσκολο, δρόμο εξόδου από τον μνημνονιακό κλοιό.
Σε βάση πολιτική και οικονομική, το αποτέλεσμα μετριέται μέχρι στιγμής, σύμφωνα την… οπτική κάθε πλευράς: Από την οπτική Τσακαλώτου – διατυπωμένη μάλλον με διπλωματική ακρίβεια – «με αγγλικούς όρους ήταν μια ικανοποιητική έξοδος.
Με ελληνικούς όρους ήταν κάτι παραπάνω απ' αυτό που περιμέναμε». ‘Οπου το «κάτι παραπάνω», σύμφωνα πάντοτε με τον υπουργό Οικονομικών, δεν ήταν άλλο από το γεγονός ότι η κυβέρνηση πέτυχε να βελτιώσει κατά 0,3% το επιτόκιο με το οποίο είχε δανειστεί η Ελλάδα το 2014 επί Αντώνη Σαμαρά.
Η, κατά Βενιζέλο, «έξοδος»
Aπό την οπτική Βενιζέλου τα πράγματα είναι διαφορετικά: Η έξοδος στις αγορές δεν ήταν πιο επιτυχής από εκείνη της περιόδου Σαμαρά διότι αυτό που μετράει δεν είναι το επιτόκιο αλλά τα spreads. Και μπορεί το σημερινό επιτόκιο να έκλεισε στο 4,625% έναντι 4,95% το 2014, αλλά η Ελλάδα δανείστηκε τώρα με spread (ως προς τα γερμανικά ομόλογα) 481 μονάδων βάσης έναντι 435 μονάδων τότε. Και τούτο επειδή η Γερμανία δανειζόταν για αντίστοιχο ομόλογο με απόδοση + 0,6 το 2014, ενώ δανείζεται τώρα με αρνητική απόδοση -0,186.
Είναι μια οπτική και μια κριτική που θα μπορούσε να συζητηθεί– συνυπολογίζοντας πολλές ακόμη παραμέτρους – εάν δεν συνοδευόταν από την τεχνοκρατικά διασταλτική πολιτική ανάλυση Βενιζέλου. Με βάση την οποία η έξοδος στις αγορές θα ήταν επιτυχής εάν συνοδευόταν από την… έξοδο της σημερινής κυβέρνησης από την εξουσία. «Η έκδοση αυτή θα ήταν θετικό βήμα αν εντάσσονταν σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό όμως προϋποθέτει έξοδο της σημερινής κυβέρνησης από την εξουσία», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, πλειοδοτώντας σε αντιπολιτευτικούς τόνους ακόμη και σε σχέση με τον αρχηγό της ΝΔ και δίνοντας μάλλον νέα… διάσταση στην λογική των αγορών.
Μοσκοβισί: Συνεχίστε το πετάλι…
Κατόπιν τούτου, η πραγματική αποτίμηση της του πρώτου ομολόγου που εξέδωσε η κυβέρνηση Τσίπρα ίσως πρέπει να αναζητηθεί πέραν των εν Ελλάδι εμμονικών πολιτικών τειχών. Κι ίσως επίσης η – όχι ευχάριστη - αλήθεια να βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο «πετάλι» που ζήτησε ο Πιερ Μοσκοβισί και στην επώδυνη ανάκαμψη που διαπιστώνει η Süddeutsche Zeitung. «Αν η Ελλάδα κάνει παύση, και δεν εφαρμόσει όσα συμφωνήθηκαν, θα είναι λάθος. Πρέπει να παραμείνει στο ποδήλατο και να συνεχίσει να κάνει πετάλι. Αν σταματήσει θα πέσει από το ποδήλατο. Αλλά με καθησυχάζουν οι εγγυήσεις που μου δίνει η ελληνική πλευρά» δήλωσε από την Αθήνα ο επίτροπος Μοσκοβισί, χαιρετίζοντας παράλληλα την επιστροφή της χώρας στις αγορές.
Μια επώδυνη ανάκαμψη
Την ίδια ώρα η γερμανική Süddeutsche Zeitung σχολίαζε ότι «επιτέλους η Ελλάδα ανακάμπτει», για να επισημάνει ταυτόχρονα: «Η κρίση χρέους σε καμία περίπτωση δεν έχει λυθεί, ο δρόμος της ανάκαμψης είναι επώδυνος. Όμως οι Έλληνες τον ακολουθούν κάνοντας πικρές θυσίες. Η οικονομία είναι στον πάτο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν προσγειωθεί στην πραγματικότητα και η ανεργία είναι υψηλή. Όμως το κράτος κάνει και προόδους. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι θετικό, που σημαίνει ότι χωρίς την εξυπηρέτηση του χρέους η χώρα δαπανά λιγότερα από όσα εισπράττει. Τώρα έλαβε ξανά για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια χρήματα στις κεφαλαιαγορές και με ευνοϊκότερους όρους από ό,τι αναμενόταν»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου