Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

Α. Τσίπρας: Είναι η αρχή του τέλους μιας περιπέτειας, έχουμε ακόμη δρόμο...!!!

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας .

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως αυτό που έχει σημασία δεν είναι να πανηγυρσίσουμε, τονίζοντας πως το κρίσιμο είναι η πρόσβαση να αποδειχνει διαρκής και επαναλαμβανόμενη και το ομόλογο να μειώνει το επιτόκιό του στην αγορά.
Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, είναι η αρχή του τέλους μιας περιπέτειας, όχι το τέλος, έχουμε ακόμη δρόμο, όμως έχουμε τη βεβαιότητα ότι τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε  ότι οι πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ότι ανοίγει χαραμάδα ελπίδας, καθώς όπως υποστήριξε « έχουμε αρχίσει να βλέπουμε ανάκαμψη της οικονομία». 
Ταυτόχρονα, σε ότι αφορά τις διαφορές του 2014 όταν επιχειρήθηκε έξοδος της χώρας στις αγορές με εκείνες σήμερα , ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το σημαντικότερο είναι ότι δεν είχαν τον αλγόριθμοπου έχουμε εμείς με την απόφαση της 15ης Ιουνίου και αφορά το επίπεδο του χρέους που μπορεί να εξυπηρετείται» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Κάναμε μία μετρημένη δήλωση ότι η έκδοση των ελληνικών ομολόγων ήταν ανώτερη των προσδοκιών μας και συνεχίζουμε. Χθες απεδείχθη ότι αυτή η εμπιστοσύνη ανακτάται...» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Σήμερα το ομόλογο μειώνει το επιτόκιο του στην αγορά αυτό που λέμε με σεμνότητα είναι ότι κάναμε ένα βήμα όμως δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή του τέλους. Όμως δεν πανηγυρίζουμε».

Χρέος

Αναφορικά με το χρέος ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ επιμένει στην περαιτέρω απομείωση του χρέους (...), δεν τελείωσε η διαδικασία, αλλά έχουν μπει τα θεμέλια για να μιλήσω και ως πολιτικός μηχανικός» και πρόσθεσε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα για το ζήτημα.
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως βρισκόμαστε ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά, σημειώνοντας πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης ήταν πως για να επιτευχθούν τα χθεσινά επιτόκια, ήταν η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, φάνηκε τελικά πως μπορέσαμε να πιάσουμε αυτά τα επιτόκια χωρίς το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Ερωτηθείς για τις αιτιάσεις των κομμάτων  της αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας δήλωσε όλο νόημα «Βλέπουμε όλο αυτό το διάστημα απέλπιδα την αντιπολίτευση  που τζογάρει στο μαύρο και την καταστροφή…, για την κυβέρνηση έρχονται αλλά χρώματα,» πλέον θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας. 

Ποσοτική χαλάρωση

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας αναφορικά με τους όρους που εξασφάλισε για την ποσοτική χαλάρωση δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και είναι πιθανό να υποτιμούμε κινδύνους και να υπερτιμούμε τις δυνατότητες σημειώνοντας πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης ήταν πως για να επιτευχθούν τα χθεσινά επιτόκια, ήταν η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, φάνηκε τελικά πως μπορέσαμε να πιάσουμε αυτά τα επιτόκια χωρίς το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Επιπλέον εκτίμησε ότι πλέον είναι πιο θετικοί οι όροι «να χτυπήσεις την πόρτα της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» και συμπλήρωσε ότι όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα, άρα αν η χώρα βγει στις αγορές περπατήσει και φύγουμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 τότε θα αποδειχθεί ότι ορθώς πράξαμε και βγήκαμε στις αγορές.
Την ίδια ώρα εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός κατά ΔΝΤ και δε απέναντι στο στέλεχος το ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου λέγοντας ότι «Αν θέλαμε σοβαρές προβλέψεις δεν θα περιμέναμε την κυρία Βελκουλέσκου. Έχουν πέσει έξω πολλές φορές» ανέφερε.

Φορολογία

«Για τη φορολογία έρχονται αυτοί που μας επιβάλλουν τον στενό κορσέ και μας ζητούν να κάνουμε κάτι, μην τρελαθούμε» είπε ο πρωθυπουργός για να συνεχίσει εκτιμωντας «Η επόμενη μέρα δεν θα είναι χειρότερη, έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε το αφορολόγητο, αλλά όσα εισπράξουμε θα δοθούν σε φοροελαφρύνσεις την ίδια στιγμή, ακριβώς όσα θα πάρουμε τόσα θα δώσουμε, είναι οξύμωρο», είπε και πρόσθεσε για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης: «Σας υπογράφω πως εάν δεν ήμασταν εμείς κυβέρνηση θα έπαιρναν αμάσητα όλα τα μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές χωρίς αντίμετρα».

«Δεν θα ενεργοποιηθούν κόφτες, αλλά δότες»

Με την ανάπτυξη το 2017 να είναι κοντά στο 2% και το 2018 πάνω από το 2% και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης «δεν θα ενεργοποιηθούν κόφτες, αλλά δότες», είπε ο πρωθυπουργός. 
Ταυτόχρονα σε ότι αφορα το ασφαλιστικό επέμεινε πως το 80% των ασφαλισμένων πληρώνει μικρότερες εισφορές και το 90% των αγροτών επίσης πληρώνει πολύ μικρότερες εισφορές. «Χτίζουμε ένα πλεονασματικό ταμείο (ΕΦΚΑ), ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχει ένα ποσοστό εργαζομένων που με ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία πιέζονται» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως κάποιοι «δυνατοί» το προηγούμενο διάστημα ήταν στη λούφα.

Φοροδιαφυγή

Για τη φοροδιαφυγή, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε το νομοσχέδιο για την εθελοντική εμφάνιση εισοδημάτων, ενώ υπογράμμισε πως έχουν ενταθεί και οι έλεγχοι.
«Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για τη φοροδιαφυγή, για θέματα που αφορούσαν στο παρελθόν, το μεγάλο πάρτι, όπως αυτό στην υγεία, σταμάτησε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και επανέλαβε πως υπάρχει η πολιτική βούληση να σταματήσει η φοροδιαφυγή.
Για τη συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως αντιμετώπισε δυσκολίες η κυβέρνηση, που δεν αντιμετώπισαν άλλες κυβερνήσεις. «Δεν περίμενα ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η μάχη ενός ολοκλήρου λαού με τέτοια κυνικότητα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναφερθείς στους Ευρωπαίους εταίρους.
Ερωτηθείς για το πρώτο 6μηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, «αυτό που θέλω να πω είναι ότι έδωσα αυτή τη μάχη με όλη μου τη δύναμη για να δικαιώσω την εντολή του λαού να διαπραγματευτώ. Η αντιπολίτευση μας κατηγορεί για ψεύτες, εάν ήμασταν ψεύτες δεν θα φτιάχναμε μέχρι το τέλος να δούμε ότι δεν υπάρχει αύριο».
Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του  στην αντιπολίτευση κατηγορώντας την ότι δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι η κυβέρνηση είναι ανέντιμη, όταν εκείνοι έφτασαν τη χώρα εδώ πού την έφτασαν και πρόσθεσε ότι «Είμαστε αυτοί που οδηγούμε τη χώρα έξω από την επιτροπεία και αυτό δεν το θέλουν πολλοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου