Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Φονικός σεισμός στην Κω: Δύο νεκροί, 27 και 39 ετών – Φόβοι και για άλλα θύματα - Τουλάχιστον 100 τραυματίες ...!!!

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου - Μιχάλης Τεζάρης

Τις πληγές της μετράει η Κως μετά τον φονικό σεισμό των 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ, που αναστάτωσε τα Δωδεκάνησα στα ξημερώματα της Παρασκευής

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ υπάρχουν φόβοι για αύξηση του αριθμού των νεκρών. Ξεπέρασαν τους 100 οι τραυματίες που προσήλθαν στο νοσοκομείο, με κάποια περιστατικά να θεωρούνται πολύ σοβαρά. Ελληνικά και διεθνή δίκτυα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες από το νησί, όπου μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους τρεις υπουργούς που βρίσκονται στην Κω, ενώ  κρίθηκε πως δεν συντρέχει λόγος μετάβασής του στο νησί.

Ο σεισμός σημειώθηκε μισή ώρα μετά τη μία τα ξημερώματα της Παρασκευής (21/7) στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κω, με εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.
Δεκαπέντε άτομα από την 1η ΕΜΑΚ και δύο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά βρίσκονται στο νησί για ενίσχυση των δυνάμεων, ενώ δύτες θα πραγματοποιήσουν κατάδυση στο λιμάνι της Κω, προκειμένου από τους αρμόδιους μηχανικούς να υπάρξει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης, τόνισε στο ΑΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός.
Πρόσθεσε ότι, από την πρώτη εικόνα, το κρηπίδωμα φαίνεται να είναι εντάξει παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλος μέρος του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση. Στην περίπτωση που το κρηπίδωμα είναι εντάξει θα εξετάσουμε την κατασκευή μίας ράμπας προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν τα πλοία της ακτοπλοϊας ανέφερε. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, οι δύο νεκροί είναι ένας Τούρκος, 39 ετών και ένας Σουηδός, 27 ετών.

Αεροδιακομιδή τραυματιών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Νίκο Παπαευσταθίου, συνολικά έξι είναι οι σοβαρά τραυματίες από τον φονικό σεισμό, αλλά όλοι τους έχουν διαφύγει τον κίνδυνο. Οι τέσσερις, που είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση, θα αεροδιακομιστούν στο νοσοκομείο του Ηρακλείου. Πρόκειται για δυο αλλοδαπούς άνδρες, έναν Έλληνα και μια αλλοδαπή γυναίκα. Οι άλλοι δύο, ένας αλλοδαπός και ένας Έλληνας, που είναι σε λιγότερο σοβαρή κατάσταση, θα αεροδιακομιστούν είτε το απόγευμα είτε αύριο, σε νοσοκομείο που ακόμη δεν έχει επιλεγεί.

Αντιδήμαρχος Κω στο Newpost: Τουρίστες τα θύματα του σεισμού

Αλλοδαποί τουρίστες είναι οι δύο νεκροί και οι δύο σοβαρά τραυματίες του φονικού σεισμού στην Κω, όπως δήλωσε στο newpost.gr ο αντιδήμαρχος του νησιού, Δαυίδ Γερασκλή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τις οποίες ο κ. Γερασκλής μεταφέρει στο newpost.gr με πάσα επιφύλαξη, πρόκειται για τρεις Τούρκους και έναν Γερμανό υπήκοο. Εν τω μεταξύ, κλιμάκιο του δήμου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, το οποίο έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό, προκειμένου να πραγματοποιήσει τους απαραίτητους ελέγχους. Πολλά από τα παλιά ιστορικά κτίρια της πόλης έχουν καταρρεύσει. Επίσης, έχει πέσει τμήμα της Μητρόπολης, δυο μιναρέδες από το τέμενος που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ και το τείχος της παλιάς πόλης έχει «σπάσει» σε τρία σημεία. Ακόμα πιο σοβαρά είναι τα προβλήματα που εντοπίζονται στο λιμάνι, καθώς ο προβλήτας έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι - «Το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά», δηλώνουν στο Newpost

Ανησυχία επικρατεί στα Δωδεκάνησα μετά τον ισχυρό σεισμό 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προκάλεσε σοβαρές ζημιές. Σεισμολόγοι μιλώντας στο newpost.gr δίνουν τα πρώτα στοιχεία και συμπεράσματα τους από το σεισμό.
Ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), μιλώντας στο newpost.gr σημείωσε: «Παρά το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ μεγάλο σεισμό, τα κτίρια και οι υποδομές ανταποκρίθηκαν κανονικά. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή απολύτως ελέγχεται. Και στο νησί επικρατεί ηρεμία. Συνεπώς πιστεύω ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Είμαι στο νησί από τις 5 τα ξημερώματα».
Από την άλλη πλευρά ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τόνισε μιλώντας στο newpost: «Ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με τη σεισμική δράση της Λέσβου. Εδώ έχουμε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία που δείχνει ότι το φαινόμενο εξελίσσεται κανονικά. Κρίνω ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Το μικρό εστιακό βάθος πρέπει να εφιστά την προσοχή στους κατοίκους για μετασεισμούς μέχρι και 5 Ρίχτερ τις επόμενες εβδομάδες».
«Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι αυτή τη φορά προκλήθηκε τσουνάμι. Σε κάποια σημεία είχαν βγει και βάρκες έξω. Η πιθανότητα να έχουμε το επόμενο διάστημα τσουνάμι από μετασεισμούς είναι μηδαμινή», πρόσθεσε.

Ο ισχυρός σεισμός  προκάλεσε την πτώση οροφής ενός μπαρ στο κέντρο του νησιού με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό των δυο ατόμων και τον σοβαρό τραυματισμό ακόμη ενός. Σύμφωνα με το aegeannews.gr, υπάρχει φόβος για έναν ακρωτηριασμένο.
Το χτύπημα του Εγκέλαδου έβγαλε τους κατοίκους του νησιού από τα σπίτια τους, ενώ υπερπροσπάθεια καταβάλλει το προσωπικό του νοσοκομείου (έγινε ανάκληση των αδειών σε γιατρούς και νοσηλευτές), καθώς οι τραυματίες προσέρχονται κατά δεκάδες.
Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται. Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται σήμερα πια να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης.

Από τον σεισμό έπεσαν κτίρια, βγήκε στον δρόμο η θάλασσα, «άνοιξε» στα δύο το λιμάνι και προκλήθηκαν ρωγμές σε δρόμους και σε πολλά σπίτια.

Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου: «Ανησυχούμε για τη ζωή 4-5 ανθρώπων»

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, μίλησε στην ΕΡΤ1 επιβεβαιώνοντας τους δύο νεκρούς, ωστόσο τόνισε πως υπάρχει ανησυχία για 4-5 ανθρώπους.
«Μέχρι στιγμής μας έχουν επιβεβαιώσει για δύο νεκρούς, εκτός από παλιά κτίσματα δεν έχουμε άλλες ζημιές, το οδικό δικτύο είναι σε καλή κατάσταση, αλλά όλη η προσοχή μας είναι επικεντρωμένη στην ανθρώπινη ζωή. Είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε εκτίμηση για αριθμό των τραυματιών. Έχουμε ανησυχία για 4-5 ανθρώπους».

Παράλληλα ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου της Κω, Νεκτάριος Γεωργαντής, είπε: «Προσήλθαν 100 τραυματίες στα επείγοντα του νοσοκομείου. Οι 78 ήταν ελαφρά τραυματίες και αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες έφυγαν για τον χώρο τους. Εχουμε τρία περιστατικά τα οποία είναι σοβαρότερα και χειρουργούνται αυτή την ώρα».

Άνοιξε στα... δύο το λιμάνι της Κω από τον ισχυρό σεισμό - Λειτουργικό κρίθηκε το αεροδρόμιο

Στα δύο άνοιξε η γη στο λιμάνι της Κω, μετά τον φονικό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής. Την ίδια ώρα, το αεροδρόμιο του νησιού κρίθηκε «λειτουργικό».
Όπως φαίνεται στις εικόνες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το λιμάνι αμέσως μετά τον σεισμό κατέστη μη λειτουργικό, καθώς με το πρώτο φως της ημέρας εμφανίστηκε  ένα τεράστιο ρήγμα, με αποτέλεσμα να  ένα τεράστιο ρήγμα.
Μάλιστα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, κάποιοι επιβάτες φορτηγά και δίκυκλα που επιβιβάστηκαν στη Νίσυρο και στην Κάλυμνο από τη μη προσέγισση πλοίου στο νησί θα μεταφερθούν με πλοίο ανοιχτού τύπου στην Κώ στο Μαστηχάρι και στην Καρδάμαινα.
Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε ο κ. Σαντορινιός, το αεροδρόμιο της Κω θα λειτουργήσει κανονικά, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα από τον ισχυρό σεισμό.

Λιμενολόγοι στο νησί - Βάζουν φέρι μποτ για να μεταφέρουν τον κόσμο

Πολύ μεγάλο είναι το πρόβλημα στο λιμάνι της Κω, μετά τον ισχυρό σεισμό, ενώ υπάρχουν ζημιές σε όλο το παραλιακό μέτωπο, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.
Ο υπουργός ενημέρωσε ότι το μεσημερι θα φθάσουν στο νησί ειδικοί λιμενολόγοι της Διευθυνσης Λιμενικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, για να εκτιμήσουν τις ζημιές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο, επειδή το νησί δεν έχει δεύτερο λιμάνι, να χρησιμοποιηθούν φερι μποουτ (παντόφλες), προκειμένου να μεταφέρουν επιβάτες και αυτοκίνητα, από και προς την Κω, σε λιμάνια γειτονικών νησιών που είναι προσεγγίσιμα από τα μεγάλα πλοία.

Ελληνική ομάδα διάσωσης Κω

Στην Κω με C-130 ο υφυπουργός Ναυτιλίας - Με Super Puma και Σινούκ η μεταφορά των τραυματιών

Στην Κω μεταβαίνει εκτάκτως από τη Μυτιλήνη με αεροσκάφος C-130 o υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε το νησί και κόστισε τη ζωή σε δύο άτομα.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σαντορινιός τόνισε ότι σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που του έχει δοθεί, υπάρχουν αρκετοί ελαφρά τραυματίες και σοβαριές ζημιές σε αρκετά κτίρια.
Στο νησί, πρόσθεσε, μεταβαίνει ελικόπτερο Super Puma και ελικόπτερο Σινούκ για τη μεταφορά τραυματιών στη Ρόδο.

Δεν μπόρεσε να «πιάσει» το λιμάνι της Κω το Blue Star Paros

Σοβαρές ζημιές, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έχει υποστεί το λιμάνι της Κω, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros. 
Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο,Τήλο,Σύμη Ρόδο και Καστελόριζο.

Μίνι τσουνάμι στην Κω - «Βγήκε» στον δρόμο η θάλασσα

Φούσκωσε η θάλασσα και βγήκε στη στεριά δημιουργώντας, λίγα λεπτά μετά τη φονική δόνηση, ένα μίνι τσουνάμι που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερο πανικό στους κατοίκους της Κω. Δείτε εδώ φωτογραφίες

 Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου - Μιχάλης Τεζάρης

newpost.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου