Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Το πλάνο του 12μήνου και το αίτημα για «αριστερό ανασχηματισμό»...!!!

Η ανάδειξη του θετικού έργου της τελευταίας διετίας, η εστίαση στην κοινωνία και την καθημερινότητα και, βεβαίως, 

το μείζον στοίχημα της οριστικής εξόδου από τα Μνημόνια και της επιστροφής στις αγορές «χωρίς αστερίσκους» το καλοκαίρι του 2018 συγκροτούν το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Οι βασικοί άξονες αυτού του σχεδίου τέθηκαν χθες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην συνεδρίαση τόσο του υπουργικού συμβουλίου όσο και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να εγκριθούν το Σαββατοκύριακο και από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Δίνοντας, δε, το στίγμα της εν λόγω πορείας ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε σύμφωνα με πληροφορίες στην Πολιτική Γραμματεία ότι «παρά τις πιέσεις που δεχτήκαμε έχουμε θετικό έργο να αναδείξουμε και να σταθούμε σε αυτό, έχουμε πάρει παρά πολλές πρωτοβουλίες σε σειρά ζητημάτων. Με δεδομένο ότι βγαίνουμε από έναν δύσκολο διαπραγματευτικό κύκλο και με την οικονομία να γυρίζει σελίδα έχουμε την δυνατότητα να περιγράψουμε το δρόμο της διεξόδου με μεγαλύτερη σαφήνεια».
Τα νομοσχέδια και η «δίκαιη ανάπτυξη»
Η «σαφήνεια» στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός έχει ως άμεσο αντίκρυσμα έξι νομοθετικές πρωτοβουλίες – από τα νομοσχέδια για τους ΟΤΑ έως εκείνα για την Παιδεία και την Υγεία -, ενώ η στρατηγική βάση πάνω στην οποία θα πατήσει η πολιτική της κυβέρνησης τους επόμενους 12 μήνες δεν είναι άλλη από τον στόχο της «δίκαιης ανάπτυξης».
Πάνω σ’ αυτόν τον άξονα θα κινηθεί και η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου – μια Κεντρική Επιτροπή η οποία, όπως σημείωναν χθες το βράδυ πηγές της Κουμουνδούρου, θα είναι η πρώτη μετά από πολύ καιρό που θα έχει προγραμματικό χαρακτήρα μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Το μεγάλο στοίχημα, δε, και για το κόμμα και για την κυβέρνηση, όπως τονίστηκε από πολλά στελέχη στην συζήτηση στην Πολιτικη Γραμματεία είναι η αξιοποίηση των θετικών στοιχείων της συμφωνίας με τους δανειστές και των δυνατοτήτων που ανοίγονται στην οικονομία, με προτεραιότητα πάντοτε στο κοινωνικό κράτος.

Επί της ουσίας διαφωνίες πάνω σ’ αυτό τον προγραμματικό άξονα δεν εκφράστηκαν χθες, ούτε αναμένονται στην Κεντρική Επιτροπή. Πληροφορίες, ωστόσο, κυρίως από την πλευρά των «53» φέρνουν στο προσκήνιο και το αίτημα να συνοδευτεί αυτή η στροφή στην κοινωνία και με αντίστοιχη αριστερή στροφή στο προφίλ της κυβέρνησης.
Το αίτημα για «αριστερό ανασχηματισμό»
Εν ολίγοις, χωρίς εντάσεις και πιέσεις μεν αλλά σε σταθερό τέμπο, κάποια στελέχη των «53» ζητούν ανασχηματισμό μέχρι τον Σεπτέμβριο έτσι ώστε η κυβέρνηση να φέρει ευκρινέστερη αριστερή «σφραγίδα» και ταυτότητα. Ενδεικτικό του σκεπτικού τους είναι και το πρόσφατο άρθρο στην ιστοσελίδα Commonality η οποία απηχεί τις απόψεις των «53» υπό τον τίτλο «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο».
Στο άρθρο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση δεν θέλει απλώς restart, αλλά διαφορετικό "λειτουργικό". Αφενός γιατί δεν μπορεί να παράγει απολύτως τίποτα –για όλα χρειάζεται παρέμβαση του πρωθυπουργού, ακόμα και για τα σκουπίδια– και αφετέρου γιατί τα πρόσωπα που σήμερα στελεχώνουν το κυβερνητικό σχήμα εμετρήθησαν, εζυγίσθησαν και –στη μεγάλη τους πλειονότητα– ευρέθησαν ελλιπή».
Το άρθρο υποδεικνύει και την πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί ο ανασχηματισμός, αναφέροντας: «Ο αναγκαίος ανασχηματισμός πρέπει να γίνει προς δύο κατευθύνσεις: Αλλαγής προσώπων, έξω από επικοινωνιακή λογική, με βάση τις ικανότητές τους και το έργο που μπορούν να παράγουν… Ο ανασχηματισμός είναι απαραίτητος. Ο Αλ. Τσίπρας φαίνεται να το έχει αντιληφθεί, και απομένει να δούμε πόσο οι αλλαγές που θα επιλέξει –αν επιλέξει…– θα είναι πάνω και έξω από φιλίες και ισορροπίες. Κριτήρια πρέπει να είναι η ικανότητα, η γνώση του αντικειμένου, καθώς και η πολιτική ταυτότητα –δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα, και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι».
Εμπειροι κομματικοί παράγοντες, πάντως, δεν αποδίδουν ιδιαίτερο βάθος, ούτε συμπαγή μορφή στο εν λόγω αίτημα και δεν αναμένουν εντάσεις στην Κεντρική Επιτροπή. Την ίδια ώρα, δε, οι πληροφορίες από το Μαξίμου επιμένουν ότι ο ανασχηματισμός δεν είναι στις άμεσες – και πιθανώς ούτε στις μεσοπρόθεσμες – προθέσεις του πρωθυπουργού, εκτός εάν τον επιβάλλουν απρόβλεπτοι αυτή την στιγμή παράγοντες…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου