Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Reuters: Η Ελλάδα θα πάρει μετρητά 8,5 δισ. και μια ιδέα για μελλοντική ελάφρυνση χρέους...!!!

Την αποδέσμευση της δόσης ύψους έως 8,5 δισ. ευρώ ετοιμάζουν οι πιστωτές της Ελλάδας και μια «ιδέα» για μελλοντικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, 

 σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα.
Με τίτλο «Η Ελλάδα θα πάρει κάποια μετρητά και μια ιδέα μελλοντικής ελάφρυνσης του χρέους» το ειδησεογραφικό πρακτορείο δίνει το στίγμα από την συμφωνία Ελλάδας-δανειστών που επικυρώνεται σήμερα στο Eurogroup, στο Λουξεμβούργο.
Γράφει αναλυτικά:
Η Αθήνα χρειάζεται απεγνωσμένα  τα χρήματα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, τονίζεται στο δημοσίευμα, και γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup,
Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι το ύψος της δόσης προς την Αθήνα θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οκονομικών της Ευρωζώνης, αφού οι δανειστές συμφώνησαν ότι η Ελλάδα είχε προωθήσει όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης που προετοίμασαν τις συνομιλίες έχουν συζητήσει νωρίτερα ένα δάνειο από 7,4 έως 8 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά αποφάσισαν πρωί να προτείνουν στο Eurogroup  χρηματοδότηση 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ένας αξιωματούχος της Ευρωζωνης.
Ο κ. Ντάισεμπλουμ δήλωσε επίσης ότι οι υπουργοί θα επιδιώξουν να δώσουν απάντηση στα αιτήματα της Ελλάδας και του ΔΝΤ για περισσότερη σαφήνεια αναφορικά με την μακροπρόθεσμη ελάφρυσνη του χρέους. .
Η εκταμίευση του νέου δανείου εξαρτάται από την προϋπόθεση που έθεσε το γερμανικό κοινοβούλιο ότι το ΔΝΤ εντάσσεται στο ελληνικό σχέδιο διάσωσης, το οποίο τώρα έχει μόνο η ζώνη του ευρώ. Θεωρείται ότι δίνει στο πρόγραμμα οικονομική νομιμότητα.
Αλλά για να συμμετάσχει, το ΔΝΤ θέλει όχι μόνο να ολοκληρώσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις αλλά και να δώσει η ευρωζώνη περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους που θα προσφέρει η Ελλάδα το 2018, όταν λήγει το τελευταίο πακέτο διάσωσης.
«Σήμερα θα δώσουμε περισσότερη σαφήνεια στην Ελλάδα και στο ΔΝΤ (πώς) θα προχωρήσουμε, πώς θα βαθμονομήσουμε την ελάφρυνση του χρέους το επόμενο έτος», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.
Βόμβα Σόιμπλε: Αν η ελάφρυνση χρέους δεν χρειαστεί, δεν θα την κάνουμε
Σε ότι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε είπε μεταξύ άλλων όπως δημοσιοποίησε με σχετικό τουίτ ο Γερμανός δημοσιογράφος Μ. Hofmann: «Αν η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποδειχθεί περιττή, δεν θα την κάνουμε».

//////////////////////////////////////////////

Bloomberg: Τι είναι ακριβώς η συμφωνία -Βαλίτσα γεμάτη λεφτά, όχι χρέος, όχι QE

 
Για συμφωνία στο Eurogroup να κλείσει η αξιολόγηση, εκταμίευση ποσού 8.5 δισ. ευρώ αλλά χωρίς οριστικές διευκρινίσεις για το χρέος, κάνει λόγο και το Bloomberg.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ο συμβιβασμός που επίκειται είναι ο γνωστός: Το ΔΝΤ να μετάσχει στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση αναμένοντας τις διευκρινίσεις μετά το 2018. Ωστόσο το Bloomberg χαρακτηρίζει ως «απίθανο ένας τέτοιος συμβιβασμός με το ΔΝΤ να κάνει την Ελλάδα επιλέξιμη για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - το οποίο θα ενισχύσει τις τιμές των ομολόγων και θα διευκολύνει την επιστροφή της στην αγορά - μια υπόσχεση που η κυβέρνηση της Αθήνας έδινε εδώ και μήνες».
Το πρακτορείο επικαλείται επίσης αξιωματούχους της ΕΕ που τόνιζαν ότι η Ελλάδα «δεν πρέπει να βασίζεται στη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, δεδομένου ότι δεν ήταν ποτέ βεβαιότητα». Οι ίδιοι αξιωματούχοι προσέθεταν δε ότι ελάχιστα από τα ομόλογά της είναι επιλέξιμα για συμπερίληψη.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, στην ΕΕ εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να δώσουν μια ενισχυμένη βοήθεια στην Αθήνα ως αποθεματικό, στην περίπτωση που θέλει να δοκιμάσει να βγει στις αγορές.
Γράφει το Bloomberg
Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης που συνέρχονται στο Λουξεμβούργο θα προσπαθήσουν να κλείσουν ένα βασικό κεφάλαιο για το δράμα διάσωσης της Ελλάδας, αποδεσμεύοντας τις ενισχύσεις που απαιτούνται για τον τερματισμό των μηνών αβεβαιότητας, παράλληλα με τη μη επίτευξη οριστικής συμφωνίας για τη μείωση του χρέους της χώρας.
Ένα ψήφισμα στο Eurogroup θα απελευθέρωνε ένα ποσό που αναμένεται να έχει ύψος 8,5 δισ. ευρώ σε μετρητά με τα οποία η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, οι επικεφαλής της ευρωζώνης - συμπεριλαμβανομένου του Ευκλείδη Τσακαλώτου - πιθανότατα δεν θα οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα δοθεί στην Ελλάδα χώρος για να αναπνεύσει ως προς τις μελλοντικές χρεωστικές της υποχρεώσεις. (...)
Το ΔΝΤ, το οποίο συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα διάσωσης, ζήτησε περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τα μελλοντικά μέτρα ανακούφισης προκειμένου να καταστούν βιώσιμα τα 315 δισεκατομμύρια ευρώ που χρωστά η Ελλάδα.
Ενώ όλοι οι πιστωτές λένε ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να λάβει το επόμενο κομμάτι της βοήθειας, τα κράτη της ευρωζώνης είναι απρόθυμα να διευκολύνουν περαιτέρω τους όρους αποπληρωμής των δανείων διάσωσης. (...)
Ενώ τα τελικά μέτρα πρέπει να αποφασιστούν και να ενεργοποιηθούν μόνο στο τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018, το ΔΝΤ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες τώρα για να βοηθήσουν να γίνει διακριτή η μακροπρόθεσμη πορεία της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας. Αυτό θα περιλάμβανε περιγραφή της πιθανής αναδιάρθρωσης της ζώνης του ευρώ που θα μπορούσε να αναλάβει στο μέλλον.
Τα κράτη της ευρωζώνης, με επικεφαλής τη Γερμανία εμμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε πρόσθετη βοήθεια. Ενώ η Ουάσινγκτον συμμετείχε στις πρώτες δύο διασώσεις της Ελλάδας, παρέμεινε εκτός του τρίτου προγράμματος των 86 δισ. Ευρώ. Η τελευταία πληρωμή βοήθειας αναμένεται να είναι 8,5 δισ. Ευρώ, αλλά το ποσό αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους εξοικειωμένους με το ζήτημα, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, εν αναμονή της τελικής απόφασης. (...)
Ο κύριος συμβιβασμός που συζητείται προβλέπει το ΔΝΤ να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά να κρατήσει τη χρηματοδότηση μέχρι να λάβει διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό θα επέτρεπε στο Ταμείο να συμμορφωθεί με τους κανόνες δανεισμού του, δίνοντας ταυτόχρονα στα κράτη-μέλη την κάλυψη που χρειάζονται για να εκταμιεύσουν περισσότερα μετρητά στην Αθήνα.
Είναι όμως απίθανο ότι ένας τέτοιος συμβιβασμός με το ΔΝΤ θα έκανε την Ελλάδα επιλέξιμη για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - το οποίο θα ενισχύσει τις τιμές των ομολόγων και θα διευκολύνει την επιστροφή της στην αγορά - μια υπόσχεση που η κυβέρνηση της Αθήνας έδινε εδώ και μήνες. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν πολιτικά επικίνδυνη και ένας παρόμοιος συμβιβασμός απορρίφθηκε τον περασμένο μήνα.
Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να βασίζεται στη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, δεδομένου ότι δεν ήταν ποτέ βεβαιότητα. Προσέθεταν δε ότι ελάχιστα από τα ομόλογα της είναι επιλέξιμα για συμπερίληψη.
Εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να δώσουν μια ενισχυμένη βοήθεια στην Αθήνα ως αποθεματικό, στην περίπτωση που θέλει να δοκιμάσει να βγει στις αγορές.
Εν τω μεταξύ, μετά από προσπάθειες της γαλλικής κυβέρνησης να συμπεριλάβει πρόταση ώστε να εξαρτηθεί η ελάφρυνση του χρέους από τις επιδόσεις ανάπτυξης της Ελλάδας, αναμένεται να προστεθούν ορισμένες πρόσθετες διασφαλίσεις στην τελική συμφωνία, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου