Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Eurogroup: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση με συμφωνία για την Ελλάδα...!!!

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 21:30 το βράδυ της Πέμπτης (15/06/2017) η συνεδρίαση του Eurogroup με συμφωνία για την Ελλάδα! 

Συμφώνησαν για την εκταμίευση της δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ - Μόνο υποσχέσεις για το χρέος
«Λευκός καπνός» βγήκε από τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, υπήρξε συμφωνία για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται πηγής της Ευρωζώνης, η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι μεταξύ 0 και 15 χρόνια. Το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής αλλά με την μορφή του "stand by", όταν δηλαδή θα κριθεί ότι είναι βιώσιμο.

To ελληνικό ζήτημα τέθηκε στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 20:00 (ώρα Ελλάδος). Η συζήτηση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα. 
Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης μέσω Twitter ανέφερε πως υπήρξε ομόφωνη απόφαση για την Ελλάδα. 

Σημειώνεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για την απελευθέρωση 7,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφορούσαν τις αποπληρωμές ομολόγων του Ιουλίου.

Ντάισελμπλουμ: Τα μέτρα για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος

«Πετύχαμε συμφωνία για την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά πέρας της συνεδρίασης.
«Συζητήσαμε αρκετά για την Ελλάδα σε ένα κρίσιμο σημείο για το πρόγραμμα. Δηλώνω με ευτυχία και χαρά ότι καταλήξαμε σε συμφωνία για την Ελλάδα, με συμμετοχή του ΔΝΤ», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Παράλληλα, δήλωσε πως οι ελληνικές Αρχές θα δουλέψουν με την Κομισιόν για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και για την τόνωση των επενδύσεων.

«Τα μέτρα που εφάρμοσε η Αθήνα διόρθωσαν τα προβλήματα, μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ελληνική οικονομία βελτιώθηκε. Συζητήσαμε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος», είπε μεταξύ άλλων.
«Είμαστε έτοιμοι για έναν μηχανισμό ανάπτυξης για την Ελλάδα, μετά το τέλος του προγράμματος το 2018. Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό ανάπτυξης. Αν υπάρχει ανάπτυξη, τότε θα υπάρχει ταχύτερη αποπληρωμή δανείων. Αν η ανάπτυξη είναι μειωμένη, τότε θα υπάρχει περαιτέρω παράταση για την αποπληρωμή αυτών.
Τα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα ληφθούν στο τέλος του ελληνικού προγράμματος. Το Eurogroup θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών. Θα εκταμιευθεί η δόση 8,5 δισ. ευρώ προς την Αθήνα».
«Μπαίνουμε στο τελευταίο χρόνο του προγράμματος»
«Μπαίνουμε στο τελευταίο χρόνο του προγράμματος και θα εξετάσουμε πως η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της μετά τη λήξη του» ανέφερε κλείνοντας, ενώ συνεχάρη για την επίτευξη της συμφωνίας τους θεσμούς, τις ελληνικές Αρχές αλλά κυρίως τον ελληνικό λαό για τις θυσίες του.

Μοσκοβισί: Σπουδαία συμφωνία για την Ελλάδα - Θα της επιτρέψει να γυρίσει σελίδα 

«Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό βήμα προς το μέλλον. Πρόκειται για πολύ καλά νέα για την Ελλδα και την Ευρωζώνη», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Συνομολογήσαμε μια σπουδαία συμφωνία για την Ελλάδα που θα της επιτρέψει να γυρίσει σελίδα». Ήταν μια επιτυχία, πρόσθεσε, και υπογράμμισε το θάρρος του Ευκλείδη Τσακαλώτου και υπόλοιπων υπουργών στη διαπραγμάτευση. Έκαναν μια καπλητκική δουλειά είπε και πρόσθεσε: «Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Ρέγκλινγκ: Τα 8,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν σταδιακά

Ιδιαίτερη ευτυχής που έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup. 
«Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που έκλεισε η β’ αξιολόγηση. Περιλαμβάνει εντυπωσιακό πακέτο πολιτικών και μεγάλο αριθμό προαπαιτουμένων. Θεωρώ άκρως εντυπωσιακό ότι η Ελλάδα ήταν από τις ελάχιστες χώρες που είχαν πρωτογενές πλεόνασμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τα 8,5 δισ. ευρώ θα καλύψουν αποπληρωμές και κάποιες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.
«Η πρώτη δόση αρχές Ιουλίου θα είναι ύψους 7,7 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 6,9 δισ. θα πάνε για το χρέος και το υπόλοιπο για τις υπόλοιπες ανάγκες που έχει η χώρα. Θα υπάρξουν και άλλες εκταμιεύσεις μετά το καλοκαίρι υπό τον όρο ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να τηρήσει όλους τους όρους που έχουμε θέσει. Είμαστε ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, μακράν» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου