Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Το γαλλικό σχέδιο για συμφωνία στο Eurogroup...!!!

Mηχανισμό ελέγχου και προσαρμογής της πορείας χρέους/ΑΕΠ ανά πενταετία περιλαμβάνει η “ρήτρα ανάπτυξης” του σχεδίου Μακρόν για την Ελλάδα – 

ενός σχεδίου, που τις λεπτομέρειές του και τις πιθανές παραλλαγές του κόμισε σήμερα στην Αθήνα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ μαζί με την προσδοκία να αποτελέσει τη βάση για συμφωνία με τους δανειστές στο Eurogroup της Πέμπτης.
Ο Μπρούνο Λε Μερ έφθασε στην Αθήνα με τον “αέρᔨτης σαρωτικής επικράτησης Μακρόν και στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας, δείχνοντας ότι το Παρίσι αναλαμβάνει δυναμικά πλέον τον πρώτο ρόλο στην προσπάθεια να κλείσει ο συμβιβασμός για το ελληνικο ζήτημα.

Ο “επωφελής συμβιβασμός”
Τα κέρδη που μπορεί να αποκομίσει η Αθήνα από αυτόν τον συμβιβασμό συζητήθηκαν στις σημερινές συναντήσεις του γάλλου υπουργού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και, με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, αποτυπώνονται σε έναν τριπλό άξονα: Μια προωθημένη δέσμευση των δανειστών για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με βάση την πρόταση Μακρόν, μια “γενναιόδωρη” δόση και, παράλληλα ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο που θα τονώσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Με βάση την γαλλική πρόταση, όσο χαμηλότερος είναι ο ρυθμός ανάπτυξης τόσο πιο εκτεταμένα θα είναι τα μέτρα που θα εφαρμόζονται για την ελάφρυνση του χρέους. Στον αντίποδα, όσο υψηλότερη είναι η ανάπτυξη – και ταυτόχρονα και τα πρωτογενή πλεονάσματα - τόσο λιγότερες θα είναι και οι παρεμβάσεις που θα χρειάζονται στο μέτωπο του χρέους.
Ο κρίσιμος πήχης για την ανάπτυξη είναι το 1,3%, ένα επίπεδο που ενδεχόμενη υπέρβασή του θεωρείται ότι θα συνιστά στοιχεία ενισχυμνένης δυναμικής για την οικονομία. Στο δε μέτωπο των πλεονασμάτων ο στόχος  έχει κλειδώσει στο 3,5% έως το 2022 και δίνεται μάχη να κατέβει στο 2% από το 2,2% για το διάστημα από το 2023 έως το 2060.
Υπέρβαση της κόντρας Σόιμπλε - ΔΝΤ
Το σχέδιο του Παρισιού, επί της ουσίας επιχειρεί να υπερβεί – εν είδει σολωμόντιας λύσης – την ανοιχτή διαφωνία ΔΝΤ και ευρωπαίων για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία και μπλοκάρει μέχρι στιγμής την θετική έκθεση βιωσιμότητας του Ταμείου για το χρέος.
Το Βερολίνο είδε κατ'΄αρχάς επιφυλλακτικά τη γαλλική πρόταση χωρίς ωστόσο να την έχει απορρίψει πλήρως, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες ότι με εκατέρωθεν υποχωρήσεις και προσαρμογές μπορεί να οδηγήσει στην τελική φόρμουλα συμβιβασμού.
Οι πληροφορίες, άλλωστε, αναφέρουν ότι ο Μπρούνο Λε Μερ βρίσκεται σε σταθερή  επαφή με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και είναι πιθανό, μετά την Αθήνα, να ταξιδέψει ξανά και στο Βερολίνο για μια ακόμη συνάντηση με τον γερμανό ομολόγό του πριν από το Eurogroup της Πέμπτης.
Η μάχη των διατυπώσεων
Κομβικές, σε κάθε περίπτωση, θα είναι οι διατυπώσεις στο ανακοινωθέν του Eurogroup, με την ελληνική πλευρά – όπως δήλωσε την Παρασκευή και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος – να προσβλέπει, πλην των άλλων, και στην άρση των “αστερίσκων” σε ό,τι αφορά την μελλοντική ελάφρυνση του χρέους.
Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στόχος είναι να αφαιρεθεί από το ανακοινωθέν η περίφημη φράση “if needed” (εάν χρειαστεί) της απόφασης του Μαίου του 2016.
Πρόκειται, ωστόσο, για μια φράση στην οποία έχει επιμείνει σθεναρά μέχρι στιγμής ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και θεωρείται αρκούντως δύσκολο να την εγκαταλείψει στην τελική ευθεία της γερμανικής προεκλογικής περιόδου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου