Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Πως και Γιατί οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές θέλουν συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ… !!!



Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός

‘Όσο κι αν ακούγεται ή φαντάζει υπερβολικό, η συζήτηση για νέα συγκυβέρνηση έχει για τα καλά φουντώσει και το παρασκήνιο, εν μέσω θέρους, οργιάζει. 

Δεν είναι, δε, διόλου παράδοξο ότι σενάρια και σχέδια επί χάρτου, δεν καταστρώνονται μόνον στην Αθήνα αλλά σε Βρυξέλλες και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από πολιτικούς κύκλους διάφορων πολιτικών αποχρώσεων αλλά κοινής στόχευσης.
     
Διόλου τυχαία, μπορεί να εκληφθεί, η έμμεση αλλά σαφής πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία στην «μεταμνημονιακή Ελλάδα», όπως διόλου τυχαία και η επιλογή του εντύπου μέσω του οποίου έγινε η πρόσκληση : Η «Νέα Σελίδα», του Ηλία Λιβάνη, υποψηφίου βουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ, της γνωστής οικογένειας με ιστορικούς δεσμούς με την Χαριλάου Τρικούπη και η οποία ασκεί όλη την επιρροή της για μια προς τα αριστερά στροφή του ΠΑΣΟΚ και της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης».!

       
Ο πρωθυπουργός και οι πολύ κοντά σ αυτόν ευρισκόμενοι επιτελείς του, ουδέποτε έκρυψαν την μακρόπνοη πολιτική στόχευσή τους για μια ευρύτερη κεντροαριστερή παράταξη με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ. Την αποστολή διεύρυνσης είχαν αναλάβει, στην αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κορυφαία στελέχη του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αλέξης Μητρόπουλος, Αντώνης Κοτσακάς, Χρήστος Σπίρτζης και Λούκα Κατσέλη. Σήμερα, η ομάδα έχει πλαισιωθεί κι από στελέχη μεσαίου βεληνεκούς πανελλαδικά αλλά με κυρίαρχο ρόλο στις επαρχίες τους, ενώ έχει αποχωρήσει ο Αλέξης Μητρόπουλος ο οποίος είχε διαχωρίσει την θέση του από το Ιούλιο του 2015 λόγω του τρίτου μνημονίου… 

                               Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές
   
Στην ως άνω προοπτική, περί ευρύτερης κεντροαριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε αρωγούς και συμπαραστάτες τους ευρωπαίους σοσιαλιστές με πρωταγωνιστικό ρόλο τον μέχρι πρότινος Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τον Ιταλό πρόεδρο της σοσιαλιστικής ευρωομάδας Τζιάννι Πιτέλα, τον νυν αρχηγό των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Με μεσολάβηση των εν λόγω ηγετών, ο Αλέξης Τσίπρας από απλός παρατηρητής έγινε μόνιμος συνομιλητής και συνεργάτης του Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, εξέλιξη η οποία έχει εκνευρίσει τα μέγιστα την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. 
Οι παροικούντες την ευρωπαϊκή σοσιαλιστική Ιερουσαλήμ, γνωρίζουν ότι, ο Μάρτιν Σουλτς είχε προχωρήσει στα ενδότερα κι είχε προτείνει πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, - κατά την αρχική περίοδο των αναζητήσεων - , τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, το όνομα του οποίου είχε έντονα στο παρασκήνιο συζητηθεί και για ενδεχόμενη πρωθυπουργία κεντροαριστερής συγκυβέρνησης ευρύτερης στήριξης ή ακόμα και κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. 
Σε μια παρόμοια εξέλιξη, ενθουσιασμένος έδειξε κι ο Γιόακιμ Φούχτελ, - ενεργό μέλος του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος και πιστός φίλος και συνεργάτης της Αγκέλα Μέρκελ - , ο οποίος είχε αναπτύξει φιλικούς δεσμούς με τον Γιώργο Καμίνη. (Ο κ. Φούχτελ, Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, διορίστηκε από την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ως Εντεταλμένος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης με κύριο στόχο να παράσχει την τεχνογνωσία για την ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης).!
     
Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις του πρωθυπουργού  κατά του ΔΝΤ. Ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε πολιτική ρότα και εγκατέλειψε τον μόνον σύμμαχο που είχε η Ελλάδα για αριθμητική ελάφρυνση του χρέους, - το ΔΝΤ - , όταν πείστηκε από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές ότι οι ίδιοι θα πρωταγωνιστήσουν υπέρ μιας «σημαντικής απομείωσης» του χρέους αρκεί να εγκαταλειφτεί η επιχειρηματολογία του ΔΝΤ περί «κουρέματος του χρέους», η οποία και προκαλεί τους ευρωπαίους πολίτες. Σε αντάλλαγμα οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές θα προσέφεραν την αμέριστη στήριξή τους στον έλληνα πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του στα  forum της Ευρωπαϊκής Ένωσης , της Ευρωζώνης και της ομάδας των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Ταυτόχρονα θα μεσολαβούσαν στο ΠΑΣΟΚ υπέρ μιας μελλοντικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ…
     
Από την πλευρά τους, οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές προσεταιριζόταν έναν Αλέξη Τσίπρα, πρώην σκληρό ριζοσπάστη που μεταμελήθηκε σε ευρωπαίο σοσιαλιστή, - της real politique, προσγειωμένος στην πραγματικότητα - , άρα εύρισκαν καλό επιχείρημα για την δική τους συντηρητική πολιτική έναντι των ψηφοφόρων τους  και ταυτόχρονα σε δεύτερο στάδιο στην θέση των ΑΝΕΛ στην συγκυβέρνηση θα έβλεπαν το ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρούσαν και θεωρούν «πρόκληση» την κυβερνητική συνύπαρξη Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου…
    
 Από την δική του πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας έβλεπε το δικό του μακρόπνοο σχέδιο περί ευρύτερης κεντροαριστεράς να πραγματώνεται και ταυτόχρονα εύρισκε ευρωπαίους συμμάχους και ξέφευγε από την ιδιότυπη πολιτική ομηρία την οποία ένιωθε κατά τις πρώτες ημέρες της πρωθυπουργίας του…
     
Τούτων όλων δοθέντων, ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τις αντιστάσεις που συναντά στο εσωτερικό στην πολιτική προσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ, εμμένει μέσω της ευρωπαϊκής οδού. Στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας (Progressive Caucus) στις Βρυξέλλες είχε συναντήσεις με τον Τζιάνι Πιτέλα, της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, τον Μπενουά Αμόν, του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και την συμπρόεδρο της ευρωομάδας των Πρασίνων Σκα Κέλλερ.
      
Είναι σαφές και παγκοίνως γνωστό στην πολιτική και δημοσιογραφική Ιερουσαλήμ των Αθηνών πως η συζήτηση για μια ενδεχόμενη μελλοντική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ είναι πολύ παλιά και συνεχίζει να διεξάγεται στο εσωτερικό των δύο κομμάτων. Ωστόσο, μέχρι τώρα «σκοντάφτει» στα εξής 3 τινά :
     α. Εσωτερικές αντιδράσεις  στον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι θα χάσουν την πρωτοκαθεδρία  των πολιτικών κινήσεων από τα έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πεπεισμένοι πως με «τέτοιο κόμμα δεν είναι δυνατόν να πάνε σε εκλογές»…, πρέπει να γίνει το άνοιγμα στην κοινωνία…, και μάλιστα άμεσα;…!!!
    β. Εσωτερικές αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ. Πολλοί στο πάλαι ποτέ κραταιό κίνημα δεν δέχονται να συνομιλήσουν με τις δυνάμεις που «άλωσαν» στην κυριολεξία την κομματική τους επικράτεια. Επιπλέον, η ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη βλέπει «κοινωνική κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ»…, άρα έχουν πολλαπλασιαστεί οι φωνές που τάσσονται υπέρ της εκλογικής εκκαθάρισης καθώς εκτιμούν ότι θα αυξηθούν τα ποσοστά τους κι άρα η όποια συζήτηση για την όποια μορφή συνεργασίας…, κι άρα μεταθέτουν την όποια συζήτηση μετά τις εκλογές, τις οποίες και επιζητούν…
     γ. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει «δέσει» κοινωνικά και πολιτικά με τον Πάνο Καμμένο, παρά τις όποιες σημαντικές και κομβικής σημασίας ιδεολογικές διαφορές, και θεωρεί προδοσία την εγκατάλειψη του εταίρου που τον ανέδειξε και τον κράτησε στην πρωθυπουργία.  Ωστόσο, τα έσχατα δημοσιεύματα που εμπλέκουν τον υπουργό άμυνας σε «περίεργες» υποθέσεις καθώς και οι εμμονές των ευρωπαίων για αλλαγή κυβερνητικού εταίρου επανακαθορίζουν την ατζέντα των πολιτικών συμμαχιών στην Αθήνα. 

                                           Οι ΑΝΕΛ
      
Τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και εβδομάδων, τα οποία εμπλέκουν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό άμυνας σε συνομιλίες με φυλακισθέντα εμπλεκόμενο στην υπόθεση NOOR1 βρίθουν… Ο υπογράφων δεν γνωρίζει κατά πόσον οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του Πάνου Καμμένου με τον εν λόγω τρόφιμο των φυλακών μπορούν να θεωρηθούν πολιτικά επιλήψιμες και νομικά κολάσιμες… Είναι, πάντως βέβαιο πως η όλη ιστορία θα τραβήξει σε βάθος χρόνου και τα δημοσιεύματα θα πολλαπλασιαστούν, θυμίζοντας εν πολλοίς νουβέλα θρίλερ Ζεράλντ Ντε Βιλιέ, Αγκάθα Κρίστι και Ζωρζ Σιμενόν…, με εμπλοκή πολιτικής, χρήματος και έρωτα…
      
Από καθαρά πολιτική άποψη, ο Πάνος Καμμένος δέχεται επιθέσεις από το δικό του ιδεολογικό στρατόπεδο, αυτό της κεντροδεξιάς για τρεις κυρίως λόγους : α. Γιατί είναι κυβερνητικός εταίρος και στηρίζει κυβέρνηση Τσίπρα…,  β. Γιατί κόβει ένα ποσοστό ψήφων από την κεντροδεξιά…, και γ. Γιατί, κατά τα σχέδια των επιτελών της κεντροδεξιάς, πρέπει εξουδετερωθεί πολιτικά, ώστε να μην έχει ενδεχόμενο ρόλο στην αναδιοργάνωση της κεντροδεξιάς οποτεδήποτε προκύψει θέμα…
        Εν κατακλείδι, το καλοκαιρινό πολιτικό παρασκήνιο κυριολεκτικά βράζει και οι όποιες εξελίξεις θα έρθουν μαζί με τις πρώτες βροχές του Φθινοπώρου…

 Υ/Γ : Το παρόν κείμενο, - Ρεπορτάζ – Ανάλυση - , δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ το Σάββατο 1 Ιουλίου 2017, στις ιστοσελίδες paraskhnio.gr, citinews.gr καθώς και στην ιταλική εφημερίδα της Ρώμης La Repubblica 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου