Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Ο Γ. Καμίνης ζητά συνδρομή της Πολιτείας για άστεγους και εξαρτημένα άτομα...!!!



Την εφαρμογή στην Αθήνα πιλοτικού σχεδίου για τους άστεγους και τα εξαρτημένα άτομα από ουσίες και αλκοόλ ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, 

στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα, Τρίτη, για τα δυο αυτά σημαντικά κοινωνικά προβλήματα.


Για τον σκοπό αυτό αποφασίσθηκε από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη η συγκρότηση Μικτής Επιτροπής, η οποία σε στενή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς (υπουργεία, Δήμος, Περιφέρεια, ΟΚΑΝΑ, κ.α.) θα επεξεργαστεί και θα καταθέσει σύντομα σχετικές προτάσεις.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη, οι άστεγοι -μόνο στο λεγόμενο «ιστορικό» κέντρο της Αθήνας- ανέρχονται σε 150. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι εξαρτημένοι από ουσίες και αλκοόλ ή αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Όπως τόνισε ο κ. Καμίνης, η σημερινή κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας και στις συνοικίες της «δεν είναι ανεκτή, ούτε μας τιμά». Ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος τη Δευτέρα θα θέσει το θέμα και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής όπου έχει κληθεί, ζήτησε τη συνέργεια όλων.

Για μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας ότι λόγω της κρίσης επιδεινώθηκε. Πρόσθεσε ότι μέσω ΕΣΠΑ είναι εξασφαλισμένη η σχετική χρηματοδότηση για τις δράσεις που θα προταθούν.

Η Θεανώ Φωτίου ανακοίνωσε ότι έχουν δρομολογηθεί 20 δομές για αστέγους (10 υπνωτήρια και 10 ανοιχτά Κέντρα Ημέρας) εκ των οποίων οι τρεις είναι στον Δήμος Αθηναίων και με προβλεπόμενη δαπάνη 12 εκατ. ευρώ.

«Απαιτείται ολιστική αντιμετώπιση» τόνισε από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Από τη ΝΔ, ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου επισήμανε ότι τα προβλήματα αυξάνονται στο κέντρο της Αθήνας. Χαρακτήρισε αξιόλογη την προσπάθεια του Δήμου και κάλεσε την κυβέρνηση να την στηρίξει.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ιάσων Φωτήλας, κατηγόρησε τους υπουργούς ότι δεν παρουσίασαν κανένα συγκεκριμένο σχέδιο ή πρόταση.

«Μέχρι τώρα έχουμε μόνο ‘θα’» επισήμανε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σημειώνοντας ότι «συνεργασία σημαίνει σχεδιασμός από κοινού, Πολιτείας και Αυτοδιοίκησης» αλλά και πόροι. Η κ. Χριστοφιλοπούλου ζήτησε επίσης, το θέμα αυτό να συζητηθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Από την Ένωση Κεντρώων, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την στήριξη του κόμματός του στην πρωτοβουλία του κ. Καμίνη και σημείωσε ότι «σε θέματα κοινωνικής ευθύνης δεν υπάρχουν κόμματα. Είμαστε όλοι ενωμένοι».

«Τα ζητήματα αυτά είναι πολιτικής μακροπολιτικής και όχι μικροπολιτικής» πρόσθεσε ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι, ζητώντας να δοθούν στην Αυτοδιοίκηση οι σχετικές αρμοδιότητες και οι πόροι.

Επίσης στην συζήτηση συμμετείχαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ιωαννίδης, από το ΚΚΕ ο Νίκος Σοφιανός και ο Γιώργος Μπουλμπασάκος από την ΔΗΜΑΡ.

               


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου