Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Ετοιμάζουν υποχώρηση για το χρέος...!!!

Μια πρωτοβουλία της τελευταίας στιγµής, που θα ανατρέψει τη λύση Σόιµπλε για το θέµα του χρέους, αναζητά η κυβέρνηση, προκειµένου να κλείσει το ζήτηµα και να ανοίξει η πόρτα του QE.  

Αλλιώς, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να τραβήξει τα πράγµατα στα άκρα, µε ό,τι σηµαίνει αυτό, καθώς η µη λύση του θέµατος θα παρατείνει την αβεβαιότητα στη χώρα και προφανώς θα δροµολογήσει πολιτικές εξελίξεις. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει την αποµάκρυνση του Ταµείου από το πρόγραµµα, ενδεχόµενο που δεν συζητά η γερµανική πλευρά, γεγονός που µπορεί να οδηγήσει σε συνολική ρήξη.


Αν και ο χρόνος είναι ιδιαίτερα λίγος, το Μέγαρο Μαξίµου ευελπιστεί ότι µέχρι και την τελευταία στιγµή υπάρχει περιθώριο οι εταίροι µας να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους -απόψεις που οδηγούν σε αδιέξοδα-, προκειµένου να υπάρξει «λευκός καπνός». ∆ιαµεσολαβητές σε αυτή την προσπάθεια δεν είναι άλλοι από τον φίλο του Αλέξη Τσίπρα, πρόεδρο της Κοµισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και τον Εµανουέλ Μακρόν, ο οποίος για δικούς του λόγους εµφανίζεται να θέλει να διαδραµατίσει ρόλο στο ελληνικό ζήτηµα. Στην κυβέρνηση ωστόσο αντιλαµβάνονται ότι τα πράγµατα δεν είναι διόλου εύκολα και γι’ αυτό προετοιµάζουν µε τον τρόπο τους την Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την κοινωνία για µια νέα υποχώρηση. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος µίλησαν για «µια λύση», όχι «για την τέλεια λύση», θέλοντας να δείξουν ότι είναι έτοιµοι να κάνουν αρκετά βήµατα πίσω από τις αρχικές τους απόψεις, προκειµένου να ξεµπλοκάρουν το θέµα και να δροµολογήσουν εξελίξεις. Οι πληροφορίες λένε ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι να υπάρξει µια λύση που θα περιγράφει το θέµα, ενώ θα περιλαµβάνει και τη δέσµευση ότι η αποµείωση του χρέους θα αριθµοποιηθεί µε τη λήξη του υφιστάµενου προγράµµατος, δηλαδή µετά τον Αύγουστο του 2018.

Πρόκειται για µια πιο εξελιγµένη πρόταση από αυτή που παρουσίασε ο Β. Σόιµπλε στο προηγούµενο Eurogroup, την οποία απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση. Η νέα διαµορφωµένη πρόταση θα δίνει τη δυνατότητα στο ∆ΝΤ να παραµείνει στο ελληνικό πρόγραµµα, ενώ ο υπουργός Οικονοµικών της Γερµανίας δεν θα έχει κάνει καµία υποχώρηση από την αρχική του θέση. Το Μέγαρο Μαξίµου εµφανίζεται σήµερα να τη συζητά, καθώς αντιλαµβάνεται ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο να πάρει από µια τέτοια λύση. Ετσι, έχει ρίξει όλα του τα «λεφτά» στο θέµα της διατύπωσης της συµφωνίας, ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να µπορέσει να προχωρήσει το θέµα του QE µέσα στο καλοκαίρι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη λένε ότι, εάν τελικά η κυβέρνηση καταφέρει να εντάξει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, η κατάσταση θα είναι πολιτικά υπερασπίσιµη, καθώς µε αυτό τον τρόπο θα δροµολογηθεί η σταδιακή έξοδος στις αγορές. Στο Μαξίµου µάλιστα δίνουν ιδιαίτερη έµφαση στη δήλωση του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του γιατί δεν υπήρξε λύση για το χρέος στο συµβούλιο των υπουργών Οικονοµικών της 22ας Μαΐου. Με τη λέξη «Λυπάµαι» ο επικεφαλής της ΕΚΤ πήρε θέση στο ελληνικό ζήτηµα, έλεγαν στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία πρόσθεταν ότι πλέον το θέµα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι το πιο σηµαντικό σε αυτή την ιστορία. Το οικονοµικό επιτελείο ετοιµάζεται ωστόσο για όλα τα ενδεχόµενα, καθώς ο χρονικός ορίζοντας αυτού του θέµατος έχει δύο σηµαντικούς σταθµούς. Ο ένας είναι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και ο δεύτερος η Σύνοδος Κορυφής που θα γίνει λίγες ηµέρες αργότερα (στις 22 του µηνός), στις Βρυξέλλες. Εάν πάντως δεν βρεθεί λύση στο Eurogroup και το θέµα φτάσει στο συµβούλιο των Ευρωπαίων ηγετών, ο πρωθυπουργός αναµένεται να υπερασπιστεί την πολιτική του και την εµµονή του στο θέµα αυτό, καθώς θεωρεί ότι ακόµα και κάποιοι από τους δύσπιστους εταίρους µας αντιλαµβάνονται ότι για την παράταση της εκκρεµότητας δεν ευθύνεται η χώρα, αλλά η ασυµφωνία ∆ΝΤ Βερολίνου.

Πηγή:parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου