Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Ο «οριακά ανεκτός» συμβιβασμός για την Ελλάδα...!!!

Mε πόκερ διαρροών και στοχευμένων προειδοποιήσεων κλιμακώνεται η παρασκηνιακή μάχη για το χρέος – μια μάχη που,  

στο πιθανότερο αυτή τη στιγμή σενάριο, δείχνει να οδηγείται σε έναν συμβιβασμό οριακά ανεκτό για την Αθήνα.
Στο πλαίσιο αυτού του πόκερ όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, όσο πλησιάζει το καθοριστικό Eurogroup της 15ης Ιουνίου, σκληραίνουν τις θέσεις τους με τον άξονα Σόιμπλε να εκπέμπει – ως αναμενόταν άλλωστε – και να απειλεί πια με τέταρτο Μνημόνιο.
Η στοχευμένη διαρροή του ESM
Πρόκειται για την απειλή που εμπεριέχει η, πασιφανώς στοχευμένη, διαρροή στο Reuters του εγγράφου του ESM προς τους γερμανούς βουλευτές, με το οποίο μια ενδεχόμενη γενναία επιμήκυνση του χρέους με παράλληλη μείωση επιτοκίων συνιστά ντε φάκτο «νέο δάνειο» προς την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα στελέχη του «γερμανοκρατούμενου» ESM επιμένουν σταθερά να μετατοπίζουν στην πρώτη γραμμή την ανάγκη προώθησης των «μεταρρυθμίσεων» από την Αθήνα αντί της ρύθμισης του χρέους, ενώ και τα μηνύματα της Ουάσιγκτον δεν δείχνουν έως τώρα μετακίνηση του ΔΝΤ και ουσιαστική πιθανότητα να συνταχθεί ‘έκθεση βιωσιμότητας – μια έκθεση, που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Απέναντι σ’ αυτό το μέτωπο η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να ποντάρει στο αντίβαρο του σχεδίου Μακρόν – ελάφρυνση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης καίτοι το Βερολίνο το απορρίπτει, ενώ κρατά ανοιχτή και την προειδοποίηση για νέο «βέτο» στο Eurogroup και μεταφορά του θέματος του χρέος στη σύνοδο κορυφής της 22ας Ιουνίου προς αναζήτηση πολιτικής λύσης.
Λύση στο Eurogroup και όχι στη σύνοδο
Πίσω από αυτή την ανταλλαγή προειδοποιήσεων, ωστόσο, δύο προοπτικές έχουν αρχίσει να αποκτούν καθαρή μορφή: Η πρώτη είναι πως οι εταίροι δεν επιθυμούν να ανοίξει πολιτικό ζήτημα για την Ελλάδα στη σύνοδο και η δεύτερη ότι η λύση που κυοφορείται είναι η κατάθεση στο Eurogroup ενός σχεδίου συμβιβασμού ελαφρώς βελτιωμένου μεν σε σχέση με εκείνο της 22ας Μαίου που όμως δεν θα περιέχει συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την ελα΄φρυνση του χρέους.
Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι τα μηνύματα από Βερολίνο, Βρυξέλλες και Παρίσι συγκλίνουν τα τελευταία 24ωρα στο ότι η συμφωνία πρέπει να αναζητηθεί με κάθε τρόπο στο Eurogroup και όχι στη σύνοδο.
Αυξημένη δόση και υπόσχεση για το χρέος
Παράλληλα, στις διερευνητικές επαφές με έλληνες αξιωματούχος γίνεται όλο και πιο σαφής η προοπτική να προσφερθεί στην Ελλάδα μια αυξημένη δόση μαζί με το κλείσιμο της αξιολόγησης – άνω των 7 δις και λίγο πιο κάτω ίσως και από τα 10 δις ευρώ -, μαζί με μια πιο ισχυρή δέσμευση των εταίρων για μελλοντική ελάφρυνση του χρέους.
Θα είναι μια δέσμευση που θα κρατά το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ως «τεχνικό σύμβουλο», χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς χορήγηση «πιστοποιητικού» βιωσιμότητας του χρέους. Κι εδώ το κομβικό ερώτημα είναι εάν αυτός ο συμβιβασμός θα μπορούσε να κρατήσει ανοιχτό το παράθυρο για άμεση ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση – ένα ερώτημα, στο οποίο οι έως τώρα απαντήσεις από την Φραγκφούρτη δεν είναι καταφατικές…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου