Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Μαρτυρική μεγάλη εβδομάδα των παθών για την κυβέρνηση...!!!



Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
            
Πολιτική αβεβαιότητα και οικονομική σύγχυση σκιάζουν επικίνδυνα τον ουρανό του Μεγάρου Μαξίμου.  

Η αντιφατικότητα δηλώσεων και πράξεων των εκπροσώπων των Θεσμών για την εξέλιξη του Eurogroup της 15ς Ιουνίου προκαλεί γενική σύγχυση, η οποία με την σειρά της γεννά μια γενικευμένη πολιτική αβεβαιότητα για τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες ειδικά και την γενικότερη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα…  
           
Το περασμένο Eurogroup, της 22ας Μαΐου, με την «μη απόφαση» του, δεν διέψευσε απλά τις όποιες πολιτικές προσδοκίες, διέλυσε και το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης.
Έκτοτε, το όλο τοπίο παραμένει θολό με αποτέλεσμα να τελούν υπό αίρεση ακόμη και τα ήδη ψηφισθέντα σκληρά μέτρα λιτότητας που είχε ζητήσει το ΔΝΤ και άρον – άρον οι βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας ψήφισαν προκαταβολικά, για μετά το 2018. Ενδεικτικά της όλης σύγχυσης είναι τα κατωτέρω : 


-         Ο μεν πρωθυπουργός, με στόχο προφανώς το εσωτερικό ακροατήριο και δη εκείνο της Κουμουνδούρου, υψώνει τους τόνους και «απειλεί» πως τα μέτρα λιτότητας θα ακυρωθούν αν δεν λυθεί το θέμα ρύθμισης του ελληνικού χρέους…, δηλαδή και με την συμμετοχή τους ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα…, ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος συνεπικουρεί τον πρωθυπουργό λέγοντας ταυτόχρονα πως «η δέσμευση αυτή ισχύει»…,

-         Σε αντίθετη φορά, στο εξωτερικό και στην συνέντευξή του στην γερμανική Handeslblatt ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέφυγε επιμελώς να το θέσει καν και σαν ενδεχόμενο, δείχνοντας πως δεν θέλει να προκαλέσει νέα ένταση -και ναυάγιο- στο επικείμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου….

     
 Οι ελπίδες του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με το επίσημο στίγμα που δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,  συνοψίζονται ως εξής για το επικείμενο Eurogroup :     

 α . Να προσδιορίζει μέτρα για το χρέος ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να μην υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ…

β . Τα μέτρα αυτά να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς (και την ΕΚΤ) να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους..

γ . Να ορίζει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη ώστε να δοθεί η δυνατότητα να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των θεσμών….

                                  Γαλλική πρωτοβουλία
        
 Μέσα σ αυτό το περιβάλλον πλήρους πολιτικής αβεβαιότητας και σύγχυσης για την ελληνική πλευρά, στον ήδη διαμορφωμένο άξονα Σόιμπλε – Τόμσεν ή κατ άλλους Μέρκελ – Λαγκάρντ, που θα ήθελε την όποια συζήτηση για το ελληνικό χρέος να ανοίξει μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές στην Γερμανία και να υλοποιηθεί η όποια απόφαση μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή στα τέλη του 2018, διαφαίνεται να δημιουργείται, την υστάτη ώρα πριν τοπ λίαν καθοριστικό Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ένας νέος άξονας μεταξύ Αθηνών – Παρισίων – Βρυξελλών. Η πρωτοβουλία ανήκει στον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και προβλέπει έναν διπλό μηχανισμό που αφενός θα δίνει εγγυήσεις προς την ΕΚΤ προκειμένου να ανοίξει έστω και σταδιακά την πόρτα της ποσοτικής χαλάρωσης και, αφετέρου, θα διασφαλίζει την πρόσβαση της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά κονδύλια με αναπτυξιακή και επενδυτική κατεύθυνση….
        
Το γαλλικό σχέδιο προωθεί  ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ. Προς τούτο, είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις στο Παρίσι με τον γερμανό ομόλογό του Βόφγκανγκ Σόιμπλε, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, καθώς και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, διευκρινίζουν πως οι κινήσεις της γαλλικής κυβέρνησης στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ενώ ο ίδιος ο Εμμανουέλ Μακρόν φέρεται να έχει διαμηνύσει πως δεν θα ήταν πολιτικά σκόπιμο και ωφέλιμο να μεταφερθεί ανοιχτό το ελληνικό ζήτημα στην σύνοδο κορυφής της 22ας Ιουνίου….
         
Επί τούτου, οι μεν εγγυήσεις θα στηρίζονται προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη χρήση κεφαλαίων που προορίζονται ούτως ή άλλως για την Ελλάδα και δεν περιλαμβάνουν πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους ευρωπαίους φορολογούμενους, όπως τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα «μαξιλάρι» διασφαλίσεων προς την ΕΚΤ έτσι ώστε ο Μάριο Ντράγκι να έχει περιθώρια θετικής εισήγησης για τη βιωσιμότητα του χρέους στο Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας, ανεξαρτήτως του ρόλου και των θέσεων του ΔΝΤ. Σε ότι αφορά το μέτωπο της ανάπτυξης, η στόχευση αφορά ένα «μικρό πακέτο Γιούνκερ» με διάθεση κονδυλίων για επενδυτικά προγράμματα και στοχευμένες δράσεις – ένα πακέτο, που θα βοηθούσε την ελληνική κυβέρνηση να διαχειριστεί καλύτερα μια ενδεχόμενη συμφωνία που δεν θα δίνει ακόμη οριστική λύση στο θέμα του χρέους.
         
Η ελληνική πλευρά βλέπει θετικά τις προοπτικές αυτές, κυβερνητικές πηγές ωστόσο επιμένουν ότι η όποια τελική πρόταση πρέπει να είναι «απολύτως καθαρή» ως προς το σήμα που θα δοθεί στις αγορές.

                               Υπέρμαχοι της ολικής ρήξης
       
 Πέραν των όποιων διεργασιών διεξάγει στο πολιτικό και διπλωματικό παρασκήνιο, τόσο το οικονομικό επιτελείο υπό τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, όσο κι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσωπικά με αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα σε κορυφαίους ευρωπαίους και αμερικανούς αξιωματούχους, δεν λείπουν κι οι εσωκομματικές φωνές που τάσσονται υπέρ της ρήξης με τους δανειστές. Κομματικοί παράγοντες εισηγούνται στον Αλέξης Τσίπρα, σε περίπτωση που δεν βρεθεί σαφής κι οριστική λύση στο επερχόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου να τα κάνει όλα «Κούγκι»…, όπως χαρακτηριστικά λένε…, να καταγγείλει τους δανειστές και να πάει σε εκλογές, Οι θιασώτες της εν λόγω «ακραίας τροπής» των πραγμάτων θεωρούν πως μόνον μ αυτήν την ευθεία και δημόσια καταγγελία των δανειστών μπορεί να διασωθεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ και να εκτινάξει ξανά τα ποσοστά αποδοχής του στην ελληνική κοινωνία…
        
Παλιοί κι έμπειροι επιτελείς της Κουμουνδούρου τάσσονται υπέρ της ακραίας ρήξης, ενώ από την άλλη πλευρά του φεγγαριού οι βουλευτές στην συντριπτική τους πλειοψηφία επιμένουν στην εξάντληση όλων των περιθωρίων διαπραγμάτευσης, τουλάχιστον μέχρι και τις ομοσπονδιακές εκλογές στην Γερμανία. Πέραν αυτής της ημερομηνίας για την όποια διαπραγμάτευση, σε περίπτωση μη διευθέτησης του ελληνικού χρέους, κυβέρνηση και κυβερνώσα παράταξη τινάζονται στο αέρα, καθώς όλα τα αφηγήματα θα έχουν διαψευστεί εν τοις πράγμασι…  

Το παρόν κείμενο, ( Ρεπορτάζ - Ανάλυση ), δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ το Σάββατο,10 Ιουνίου του 2017.! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου