Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Το έδαφος για την Γ΄ Αξιολόγηση ετοιμάζουν στο Μαξίμου - Τα πέντε βήματα για το επόμενο 15νθήμερο...!!!



Για το δύσκολο φθινόπωρο που έρχεται ετοιμάζεται ο πρωθυπουργός με το επιτελείο των συνεργατών του.  

Η εμπειρία της διαπραγμάτευσης έχει δείξει πως το «μπρα ντε φερ» με τους δανειστές και στη  γ΄ αξιολόγηση θα σκληρό.
Από την Ηρώδου Αττικού θέλουν να έχουν μπροστά τους ένα «καθαρό» πεδίο με ηρεμία στο εσωτερικό και να είναι ανακουφισμένοι, όσο είναι δυνατόν, από  τους παράλληλους «πονοκεφάλους» που πιθανώς να προκύπτουν από τη συμφωνία του Λουξεμβούργου.

1. Το «χαρτί» της συναίνεσης με τα άλλα κόμματα
Το πρώτο από τα πέντε βήματα που αφορούν τη διαχείριση της συμφωνίας και την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης ολοκλήρωσε ο πρωθυπουργός με τις συναντήσεις που πραγματοποίησε με τους πολιτικούς αρχηγούς. Τον επικοινωνιακό χαρακτήρα της πρωτοβουλίας συνόδευσε και το «χαρτί» της συναίνεσης  που έβγαλε ο Αλέξης Τσίπρας από το συρτάρι του όταν πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να είναι διακομματική. Επιχείρησε να βάλει μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, αλλά και να στριμώξει την αντιπολίτευση στο σύνολό της.
Μπορεί από το Μαξίμου να τονίζουν πως οφείλουν οι πολιτικοί αρχηγοί να συνομιλούν μεταξύ τους και να ενημερώνονται απευθείας από τον πρωθυπουργό, ωστόσο το μόνο που αναδείχτηκε από τα τετ α τετ είναι η διαφορά φάσης που υπάρχει ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Το ραντεβού με τη  Φώφη  Γεννηματά δικαίωσε όσους υποστηρίζουν πως οι συνθήκες για συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ώριμες.
2. Η επόμενη ημέρα
Μετά από δυο κλειστές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στις 11 το πρωί θα δώσει το στίγμα του κυβερνητικού σχεδιασμού  με έμφαση στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφερθεί στις  δυνατότητες που ανοίγονται στη χώρα παράλληλα με το στόχο της δίκαιης ανάπτυξης. Αναλύοντας περαιτέρω το σκεπτικό της κυβέρνησης  θα μιλήσει για τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας με αναπτυξιακή επίτευξη των στόχων χωρίς να μένει στο περιθώριο η κοινωνική πολιτική για τους πολλούς.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εστιάσει στην νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, στο ρόλο της, αλλά και στον στόχο της κυβέρνησης να είναι έτοιμη από το Σεπτέμβριο. Ψηλά στην ατζέντα, σύμφωνα με αυτά που θα πει ο πρωθυπουργός, είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η καθημερινότητα των πολιτών.
3. Κίνητρα για περισσότερη δουλειά
Αναλύοντας τη συμφωνία, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει και τα κατάλληλα επιχειρήματα τους υπουργούς για την υπεράσπισή της  επεξηγώντας  τα κέρδη της κυβέρνησης.  Ακολούθως οι υπουργοί θα κληθούν ατύπως να συνεχίσουν το «μασάζ»  και στους βουλευτές αν και δεν αποκλείεται αυτό να γίνει και σε πιο θεσμικό επίπεδο.
Θεωρείται βέβαιο πως ο Αλέξης Τσίπρας  θα «βάλει και τα απαραίτητα γκάζια» στους επικεφαλής των χαρτοφυλακίων σχετικά με τον προγραμματισμό του υπουργείου τους, το νομοθετικό έργο που πρέπει να τρέξουν, την αποτελεσματικότητά τους ακόμα και για τις δημόσιες τοποθετήσεις και εμφανίσεις τους.
Η αξιολόγηση των υπουργών έχει ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο και η συμπλήρωση το φθινόπωρο ενός χρόνου από τον ανασχηματισμό χτυπάει «καμπανάκι» σε όλους. Δεν αποκλείεται στην κλειστή συνεδρίαση που θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός να επαναλάβει όσα είχε πει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τον περασμένο Νοέμβριο  πως «οι υπουργικές καρέκλες δεν γράφουν το όνομα κανενός».
4. Η «μάχη» της Βουλής
Το παιχνίδι των εντυπώσεων για τη συμφωνία του Λουξεμβούργου  θα επιχειρήσει να κερδίσει την επόμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή για τη συμφωνία του Eurogroup.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν πως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχθεί η ένδεια των επιχειρημάτων και των εναλλακτικών προτάσεων που έχει η ΝΔ για την  έξοδο της χώρας από την κρίση.
5. Η προσοχή στο κόμμα
Την «σφραγίδα» του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία επιθυμεί να βάλει ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις αρχές του Ιουλίου.  Την επόμενη εβδομάδα δεν αποκλείεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ως πρώτο «μαξιλάρι» πριν από τη συνεδρίαση των «151».
Στόχος της ηγετικής ομάδας είναι να πέσουν οι τόνοι της αμφισβήτησης ορισμένων στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των «53+». Είναι χαρακτηριστικό πως αμέσως μετά το Λουξεμβούργο τα πιο «σκληροπυρηνικά» στελέχη έβλεπαν τη συμφωνία που έφερνε μαζί του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως «ελαφρώς καλύτερη σε σχέση με τη προηγούμενη».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου