Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Τα επόμενα βήματα για ολοκλήρωση της αξιολόγησης - «Κλειδί» η σχέση ΔΝΤ με Γερμανία...!!!

Προσθήκη λεζάντας
Επιστρέφει στην Αθήνα, από την Ουάσινγκτον και την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ η διαπραγματευτική ομάδα με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε στο «Ακραίως», ο Τάκης Χατζής, ο υπουργό Οικονομικών, έφυγε από τις ΗΠΑ, χωρίς  τα κείμενα του μνημονίου με το ΔΝΤ (MEFP) και με την ΕΕ (SMoU). Ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχουν αποστάσεις ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνο στο θέμα του χρέους και «χρειάζεται συμφωνία Γερμανίας και ΔΝΤ, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

Την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών ξεκινούν την  ερχόμενη Τρίτη με στόχο συμφωνία επί μνημονίων άμεσα. Βασικός στόχος κυβέρνησης και δανειστών είναι να μην χαθεί το Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ψήφιση των μέτρων-  αντιμέτρων - προαπαιτούμενων  ώστε να μην δοθούν  αφορμές για νέες καθυστερήσεις.

Δύσκολη εξίσωση

Το ζήτημα του χρέους αποτελεί δύσκολη εξίσωση για τους εμπλεκόμενους στο ελληνικό ζήτημα. Και αυτό όχι γιατί δεν υπάρχουν οι τεχνικές λύσεις, αλλά λόγω των πολιτικών προεκτάσεων που αυτές έχουν. Ιδίως εάν αναλογιστεί κάποιος ότι οποιαδήποτε λύση παραπέμπει σε σημαντική ελάφρυνση χρέους – όπως απαιτεί το ΔΝΤ, πρακτικά θα ερμηνευτεί ως παραχώρηση της γερμανικής κυβέρνησης κάτι που φαντάζει ως… πολιτική αυτοκτονία για τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στη χώρα τον Σεπτέμβριο.
Ενδεικτικό είναι και το σχόλιο του Γερούν Ντάισλεμπλουμ πως ενώ υπάρχει ουσιαστικά συμφωνία στα τεχνικά ζητήματα της αξιολόγησης, θα ακολουθήσουν ιδιαίτερα δύσκολες διαπραγματεύσεις για το χρέος.
Εδώ και μερικές μέρες άρχισαν οι προειδοποιητικές βολές: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που δύο φορές άφησε αιχμές κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις δημοσιονομικές προβλέψεις του για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ  την Τετάρτη αναθεώρησε τον στόχο του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 στο 3,3% του ΑΕΠ ενώ μέχρι πρότινος εκτιμούσε πως αυτό θα ανέλθει μόλις στο 0,1%. Και χθες, Παρασκευή ανακοινώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους… 4,12% του ΑΕΠ.
Η επίθεση φιλίας του Σόιμπλε βεβαίως έχει λογικότατη εξήγηση. Το ΔΝΤ επιμένει σε χαμηλότερες προβλέψεις για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος, στην ουσία αυξάνοντας την πίεση για δραστικότερα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου