Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Η παγίδα της καθυστέρησης και το διπλό σενάριο συμβιβασμού...!!!

Mε μια ανοιχτή πηγή αγωνίας για την Αθήνα και με ένα διπλό σενάριο συμβιβασμού στο τραπέζι για το χρέος κλείνει το τριήμερο των διαβουλεύσεων στην Ουάσιγκτον 

και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ – ένα τριήμερο στο οποίο «κλείδωσαν» μεν τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά δεν επήλθε το πολιτικό deal για το χρέος και τα πλεονάσματα.
«Το κλίμα ήταν καλό, όλοι επέδειξαν βούληση για συνολική συμφωνία, αλλά η μεγάλη εκκρεμότητα δεν έχει κλείσει», έλεγε χαρακτηριστικά χθες κυβερνητική πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων αποτυπώνοντας και το κλίμα που επικράτησε στην Ουάσιγκτον.
Κλείνει το staff level agreement

Το δεδομένο είναι πως μετά τις συναντήσεις Τσακαλώτου με Λαγκάρντ, Σόιμπλε και Τόμσεν επιβεβαιώθηκε ότι επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου για να κλείσει το staff level agreement με βάση το προσύμφωνο της Μάλτας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί να παραμείνουν στην Αθήνα περισσότερο από μία εβδομάδα καθώς, όπως είπε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τις περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο έχουν κλείσει.
Εν συνεχεία, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα μέτρα των 3,6 δις ευρώ για το 2019 και το 2020 – παράλληλα με τα θετικά αντίμετρα – έτσι ώστε στο Eurogroup της 22ας Μαίου να μην υπάρχει κανέναν ανοιχτό θέμα ή εκκρεμότητα με ευθύνη της ελληνικής πλευράς.
Το χάσμα Βερολίνου – ΔΝΤ για το χρέος
Από εκεί και πέρα ωστόσο δεν υπάρχουν – μέχρι στιγμής τουλάχιστον –εγγυήσεις για πολιτικό συμβιβασμό μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Και η ανησυχία που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο είναι μια ενδεχόμενη «ντρίπλα» της τελευταίας στιγμής που θα αφήσει ανοιχτό το ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων, θα κρατήσει σε ασάφεια τον ρόλο του ΔΝΤ έως τις γερμανικές εκλογές και, άνευ πιστοποίησης της βιωσιμότητας του χρέους, θα κρατήσει μετέωρη και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις πλέον από την πλευρά Σόιμπλε πως δεν επιδιώκει να κρατήσει ανοιχτό το ελληνικό ζήτημα έως τις γερμανικές εκλογές. Τα μηνύματα όμως που εκπέμπει ο ίδιος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι αντιφατικές, ελληνικές πηγές επιβεβαίωναν ότι ούτε στην Ουάσιγκτον αποδέχθηκε το αίτημα Λαγκάρντ για άμεσο προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων, ενώ την ίδια ώρα οι New York Times υποστηρίζουν πως και το ΔΝΤ είναι διχασμένο για τον ρόλο του στην Ελλάδα.
Το σενάριο συμβιβασμού της Κομισιόν
Ενώπιον  αυτού του σκηνικού, τον βασικό διαμεσολαβητικό ρόλο έχει αναλάβει και πάλι η Κομισιόν, βάζοντας στο τραπέζι ένα σενάριο διπλού συμβιβασμού. Το εν λόγω σενάριο προβλέπει ένα μίγμα ήπιων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους – δεκαετή επιμήκυνση και σταθεροποίηση επιτοκίων –, με παράλληλη χορήγηση εγγυήσεων από την ευρωζώνη στο ΔΝΤ για τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα. Οι εγγυήσεις αυτές θα είναι τα αδιάθετα ποσά από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και θα λειτουργήσουν είτε ως δικλείδα ασφαλείας, είτε ακόμη και ως τα κεφάλαια με τα οποία μπορεί να αποπληρωθεί το Ταμείο στη λήξη του προγράμματος και να αποχωρήσει από την Ευρώπη.
Το έτερο σκέλος του ίδιου σεναρίου προβλέπει διατήρηση των πλεονασμάτων στο 3,5% έως το 2022 – ήτοι για μια πενταετίας – προκειμένου να ικανοποιηθεί η Γερμανία. Παράλληλα όμως, θα υπάρξει ρήτρα επανεξέτασης, και ενδεχόμενης μείωσης αυτών των στόχων για τα πλεονάσματα όταν λήξει το πρόγραμμα, το 2018, και ανάλογα με το ποια θα είναι έως τότε η αναπτυξιακή και δημοσιονομική απόδοση της ελληνικής οικονομίας.
Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού επ’ αυτού του πλαισίου μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, δε, ότι ακόμη κι εάν το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου δεν έχει αρθεί έως το Eurogroup της 22ας Μαίου, η συμφωνία θα επέλθει λίγο αργότερα και σε καμία περίπτωση δεν θα μείνει ανοιχτό το ελληνικό ζήτημα έως τον Σεπτέμβριο και τις γερμανικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου