Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου – Η ατζέντα του Μαξίμου μετά την αξιολόγηση...!!!



Στην εισήγησή του στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός έβαλε την κυβερνητική αξιολόγηση.  

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε έκκληση στους υπουργούς να εντατικοποιήσουν τους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου. Βασική προτεραιότητα του Μαξίμου είναι η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Η συμφωνία

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να έχει προεξοφλήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παρά το ότι χθες η Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι «είμαστε στα μισά του δρόμου».

Αρχικά, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις απαιτήσεις του ΔΝΤ που ήταν 4,5 δισ. νέα μέτρα, μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και θεσμοθέτηση του lock-out. Υπογράμμισε ότι οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της συμφωνία οφείλονται στο ΔΝΤ, ενώ εγκάλεσε τη ΝΔ ότι ταυτίστηκε με το Ταμείο.
Κατά τον κ. Τσίπρα, τα θετικά της συμφωνίας είναι:
* Το Μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο των μέτρων εφόσον πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος για 3,5% του ΑΕΠ
* Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων τον Σεπτέμβριο του 2018.
* Η μη αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και η μη θεσμοθέτηση του lock-out.
* Η εξαίρεση των υδροηλεκτρικών και των μονάδων φυσικού αερίου από την πώληση του 40% των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ.
* Η θεσμοθέτηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης χωρίς περικοπές επιδομάτων.
* Ο Εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Ένεση αισιοδοξίας

Ο Αλέξης Τίσπρας επιχείρησε να κάνει μια ένεση αισιοδοξίας να ανατάξει το πεσμένο ηθικό των κυβερνητικών στελεχών. Έκανε λόγο για μια συμφωνία υπερασπίσιμη στο σύνολό της. Εκτίμησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ενώ η κυβέρνηση έχει το πολιτικό μομέντουμ, παρά την κοινωνική πίεση που υφίσταται.
Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, με την προϋπόθεση όμως ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πολιτική αντεπίθεση και θα επιταχύνει τους ρυθμούς του έργου της.

Η ατζέντα του Μαξίμου

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έθεσε την κυβερνητική ατζέντα για το επόμενο διάστημα. Βασική προτεραιότητα είναι η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης πρέπει:
* Να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να επιταχυνθούν τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ. στην Ενέργεια, στις μεταφορές, στις υποδομές, στα δίκτυα, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή
* Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα ΕΣΠΑ.
* Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
* Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα καταπολέμησης της διαρθρωτικής ανεργίας.
* Να προστατευτούν οι εργαζόμενοι όσο αυτό είναι δυνατό.
* Να συνεχιστεί η «καλή δουλειά» στην Υγείας και την Παιδεία
Τις επόμενε ς μέρες θα κατατεθεί χρονοδιάγραμμα για το νομοθετικό έργο, καθώς και για τις «μεγάλες θεσμικές τομές» σε Σύνταγμα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Παιδεία, Πρωτοβάθμια Υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου