Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Το σύμπλεγμα της Ουάσινγκτον: ΔΝΤ, Γερμανία και κυβέρνηση αναζητούν τη χρυσή τομή για χρέος και πλεονάσματα...!!!



Αρχίζει σήμερα η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Το «ελληνικό ζήτημα» δεν συμπεριλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη. 

Ωστόσο, στο περιθώριο της Συνόδου θα κριθούν κατά πάσα πιθανότητα οι μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις του χρέους, τα πλεονάσματα για τα έτη μετά το 2018 και το κλείσιμο της αξιολόγησης. Γερμανία και ΔΝΤ διασταυρώνουν τα ξίφη του για τις τύχες του ελληνικού χρέους –από το οποίο εξαρτώνται τα πλεονάσματα.
Το Ταμείο θέλει να συγκεκριμενοποιηθούν όσα γίνουν για τα χρέος μετά το 2018, κάτι το οποίο, προς το παρόν, δεν δέχεται η γερμανική κυβέρνηση.

Από τη μεριά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, θα έχει σήμερα έναν εντατικό κύκλο επαφών για να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος συναντιέται διαδοχικά με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

Τζανακόπουλος: Όχι μέτρα για το 2018

Η διαπραγμάτευση της Ουάσινγκτον ξεκίνησε από την… Αθήνα, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο  να βάλει κατά του ΔΝΤ. Η παραδοχή του Ταμείου ότι έσφαλε (για μια ακόμα φορά) στις προβλέψεις του, έδωσε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο την ευκαιρία να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις προβλέψεις των πλεονασμάτων για τα χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος. Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα: «Αποτελεί για μας θετική εξέλιξη, η αναθεώρηση των προβλέψεων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο σε προηγούμενη έκθεση του, είχε εκτιμήσει  33 φορές κάτω από το ύψος που το ίδιο ανακοίνωσε χθες. Συγκεκριμένα, το φθινόπωρο του 2016, το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% για το 2016. Αντί αυτού, τώρα αποδέχεται ότι το αποτέλεσμα βρίσκεται 7 φορές πάνω από τον στόχο του προγράμματος που είναι 0,5% και καταλήγει σε εκτίμηση για 3,3%. Η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε 5,8 δισ. ευρώ πάνω από αυτό που προέβλεψε το φθινόπωρο του 2016.»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεσμεύτηκε ότι δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το 2018:  «Σε κάθε περίπτωση, θέλω να τονίσω ότι είναι απολύτως ανυπόστατα τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2018, που βασίζονται στις χθεσινές εκτιμήσεις του Ταμείου.»

Η επιστολή Ντάισελμπλουμ

Σε επιστολή που απέστειλε στα μέλη του , Γερούν Ντάισελμπλουμ κατέγραψε όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και δανειστών: «Προκειμένου να ενισχυθεί η ισορροπία των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη, οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να νομοθετήσουν μια δέσμη δημοσιονομικών διαρθρωτικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ: οι μεταρρυθμίσεις ύψους 1% του ΑΕΠ που αφορούν το συνταξιοδοτικό σύστημα θα εφαρμοστούν το 2019, ενώ οι μεταρρυθμίσεις ύψους 1% του ΑΕΠ που αφορούν τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων θα εφαρμοστούν επί της αρχής το 2020, εκτός κι εάν κριθεί απαραίτητη η εφαρμογή τους νωρίτερα, προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019»
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα θα ενεργοποιηθούν αν επιτευχθούν οι στόχο και όχι αν γίνει υπέρβασή τους: «Όσον αφορά τα αντίμετρα πως «οι ελληνικές αρχές μπορούν να νομοθετήσουν ένα επεκτατικό πακέτο μέτρων που θα εφαρμοστεί από το 2019, υπό τον όρο ότι οι συμφωνημένοι μεσοπρόθεσμοι στόχοι θα ικανοποιηθούν».

Λαγκάρντ και Σόιμπλε

Κριστίν Λαγκάρντ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έριξαν χθες τροχιοδεικτικές βολές εν όψει των συνομιλιών. Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ για μικρότερα πλεονάσματα, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη απομείωση του χρέους. Η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα αποφασιστούν θα πρέπει να είναι «λογικά». Το ΔΝΤ επιμένει ότι πλεονάσματα της τάξης του 3,5 % δεν μπορούν να επιτευχθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Από τη μεριά του, ο κ. Σόιμπλε εκτίμησε ότι οι οικονομικές προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές από αυτές του ΔΝΤ. Ο ξαφνικός «φιλελληνισμός» του κ. Σόιμπλε έχει την εξήγησή του. Αυτή τη στιγμή ο κ. Σόιμπλε έχει ως στόχο την κ. Λαγκάρντ, όχι την ελληνική κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, αναλόγως του αντιπάλου του διαμορφώνει και τον πολιτικό λόγο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου