Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Πενήντα χρόνια δημοκρατία... !!!

Συμπληρώθηκε ήδη μισός αιώνας από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, αλλά οι συνέπειες της...
 
επτάχρονης δικτατορίας δεν παύουν να στοιχειώνουν την πολιτική ζωή της χώρας. Η περίοδος αυτή έχει ήδη καταστεί αντικείμενο μελέτης των ιστορικών -όπως μας θυμίζει το εξαιρετικά ενδιαφέρον συνέδριο του ΕΙΕ και των ΑΣΚΙ που διεξάγεται αυτές τις μέρες, όπως και η σειρά ειδικών εκδόσεων της εφημερίδας μας.

Ορισμένες από τις πτυχές ή τις συνέπειες αυτής της περιόδου παρουσιάζουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και επανεμφανίζονται κατά καιρούς,

αναγεννώνται θα έλεγε κανείς από την τέφρα τους, όπως το διαβόητο πουλί που διάλεξαν οι χουντικοί ως σύμβολό τους.

Ειδικά μετά την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος που προκάλεσε η κρίση, εμφανίστηκε ακόμα και στη Βουλή επίσημη εκπροσώπηση των νοσταλγών της χούντας και μάλιστα στην πιο σκληρή, τη ναζιστική εκδοχή τους. Είχε προηγηθεί βέβαια, ήδη από τη δεκαετία του 1990, η δημιουργία ενός ρεύματος αμφισβήτησης της μεταπολίτευσης και σχετικοποίησης των δεινών που προκάλεσε η δικτατορία.

Ζήσαμε τότε τη μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας από ανεκτική «ευρωπαϊκή» σε ξενόφοβη, όπως επέβαλλαν εκ των άνω τα εθνικιστικά κηρύγματα και τα διατεταγμένα συλλαλητήρια της τότε κυρίαρχης πολιτικής τάξης. Αλλά και την επόμενη δεκαετία φρόντισε η Εκκλησία με τη «μάχη των ταυτοτήτων» να μας θυμίσει τα καλά της Ελλάδας των Ελλήνων Χριστιανών.

Σε αυτή τη μετάλλαξη καίριο ρόλο έπαιξαν και τα μέσα ενημέρωσης και ειδικά η ιδιωτική τηλεόραση, η οποία γιγαντώθηκε στην ίδια περίοδο. Ακόμα και σήμερα βλέπουμε να μοιράζονται από «δημοκρατικές», κατά τα άλλα, εφημερίδες ως «ιστορικά αφηγήματα» τα προϊόντα της χουντικής ή της φιλομοναρχικής προπαγάνδας, ή να διαστρεβλώνεται ανοιχτά η ιστορία της περιόδου, μόνο και μόνο για να μη θιγούν οι γόνοι κάποιας από τις πολλές πολιτικές οικογένειες.

Με αυτά τα δεδομένα, η μνήμη, η κατανόηση και η ανάλυση της δικτατορίας καθίστανται όλο και πιο επίκαιρες. Και η υπεράσπιση των αξιών της μεταπολίτευσης όλο και πιο σημαντική. Γιατί μετά από πενήντα χρόνια κανείς δεν μπορεί πλέον να κοροϊδέψει κανέναν. Ας κρατήσουμε λοιπόν άσβεστη τη μνήμη όσων θυσίασαν χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες ή ακόμη και τη ζωή τους στην Αντίσταση κατά της χούντας και ας περιφρουρήσουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία που ποτέ δεν μας χαρίστηκαν σε αυτόν τον τόπο...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου