Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017

Το εβδομαδιαίο κους - κους... στην Τοπική Αυτοδιοίκηση...!!!Αντίθετος στην απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση ο Μητσοτάκης

Την κατηγορηματική του αντίθεση στην καθιέρωση της απλής αναλογικής και στην Αυτοδιοίκηση εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε συνάντηση εργασίας με δημάρχους, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι εάν η σημερινή κυβέρνηση προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, μόλις η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση θα αλλάξει αμέσως μια τέτοια ρύθμιση που, όπως υποστήριξε, αποτελεί χτύπημα στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κατά της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση τάχθηκαν και οι δήμαρχοι, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο ανατρέπει τη σταθερότητα της διοίκησης και αποδυναμώνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επανέλαβε τη βούλησή του να στηρίξει την ενίσχυση αυτού του θεσμού, που, όπως επισήμανε, έχει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική συνοχή.
Όπως σημειώνεται από πλευράς Ν.Δ., το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεξεργάζεται, σε συνεργασία με στελέχη της Αυτοδιοίκησης, τις προτάσεις της για την ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και τις απαραίτητες αλλαγές προς όφελος των πολιτών.

Αυτοδιοικητικά «πυρά» για τα διόδια στα Τέμπη
«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει για τα διόδια στα Τέμπη τόσο από πλευράς περιφέρειας Θεσσαλίας, όσο και από πλευράς αντιπολίτευσης στο δήμο Τεμπών.  Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Κώστας  Αγοραστός, σε τηλεοπτική του συνέντευξη έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα των «διπλών» διοδίων στα Τέμπη σημειώνοντας:
«Στα Τέμπη συντελείται μια μεγάλη ασυνέπεια. Τα διόδια από την είσοδο των Τεμπών μεταφέρθηκαν λόγω περιβαλλοντικών προβλημάτων στον Πυργετό. Τώρα, τα επαναφέρουν στην παλιά τους θέση, εντός της κοιλάδας, δηλαδή στον υφιστάμενο σήμερα δρόμο, ενώ αυξάνουν τις τιμές των διοδίων στο Μοσχοχώρι και τη Λεπτοκαρυά.
Συνεπώς, ενώ όλοι οι αυτοκινητόδρομοι πρέπει να έχουν και παράλληλο – εναλλακτικό οδικό δίκτυο χωρίς διόδια, στα Τέμπη δεν θα ισχύει αυτό. Δεν θα περνάει κουνούπι χωρίς να πληρώνει είτε από τη σήραγγα είτε από την υφιστάμενη σήμερα εθνική οδό.
Δίνουν δωρεάν διέλευση για τρία χρόνια μόνο σε ορισμένους από τους κατοίκους της περιοχής για να μπορέσουν να περάσουν τα «διπλά» διόδια». Όμως και η δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Τεμπών «Νέα Δύναμη» με επικεφαλής της Γιώργος Μανώλης έχει επισταμένως αντιδράσει  στη λειτουργία των συγκεκριμένων διοδίων.

Πατούλης: Δεν θα διαλύσετε την αυτοδιοίκηση με νυχτερινές τροπολογίες!
Πρόσκληση σε πανστρατιά προκειμένου «να αναχαιτιστεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαλύσει την Αυτοδιοίκηση» απεύθυνε στους αιρετούς όλης της χώρας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Λαμία μαζί με τους Προέδρους ΠΕΔ Θεσσαλίας Γ. Κωτσό και ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Λ. Περήφανο, ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι η Διοικητική Μεταρρύθμιση είναι ένα αναγκαίο βήμα εκσυγχρονισμού της χώρας και υπογράμμισε πως οι Δήμοι δεν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να αλλάξει τον Καλλικράτη, χωρίς τη συγκατάθεσης τους.
«Όποιος οραματίζεται να περάσει μεταρρύθμιση με νυχτερινές τροπολογίες και ερήμην της Αυτοδιοίκησης, πλανάται» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τους πολίτες, χωρίς τους πολίτες».
Σχολιάζοντας την εμμονή της κυβέρνησης να κάνει σημαία της μεταρρύθμισης την αλλαγή στο εκλογικό σύστημα των δημοτικών εκλογών, τόνισε πως η καθιέρωση της απλής αναλογικής δεν θα λύσει τα προβλήματα που ταλανίζουν διαχρονικά την Αυτοδιοίκηση και κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να ανοίξει τα χαρτιά του για το πώς οραματίζεται τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, επισημαίνοντας πως «δεν είναι δυνατόν να γίνει διάλογος όταν η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει τις θέσεις της και κρύβεται πίσω από ένα πολυσέλιδο και ανερμάτιστο πόρισμα μιας επιτροπής».
Απευθυνόμενος στους αιρετούς κατά την κοινή Συνέλευση των ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διαμήνυσε πως στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 3 Απριλίου, «αποφασίζουμε για το μέλλον του θεσμού μας και των τοπικών μας κοινωνιών». «Βάζουμε τις βάσεις για τη διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα θέτει ως στόχο τη δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων βασισμένες στις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας, με στόχο αυτοδιοίκητες κοινωνίες, με αναπτυξιακό προσανατολισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, τη μείωση της χρηματοδότησης κατά 214 εκ. ευρώ στο φετινό προϋπολογισμό, το κλείσιμο κοινωνικών δομών, την εφαρμογή της κινητικότητας των δημοτικών υπαλλήλων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων, το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων, αλλά και τη συστηματική μείωση των αμοιβών των αιρετών την ίδια περίοδο που αυξάνουν κατακόρυφα τις αμοιβές των Γενικών Γραμματέων και των ειδικών συμβούλων των Υπουργείων.
Τα «άκουσε» ο Τσίπρας από τον Κατσιφάρα
Προβλήματα και ανάγκες της Δυτικής Πελοποννήσου βρέθηκαν στο επίκεντρο της δίωρης συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, δημάρχους της Ηλείας και εκπροσώπους φορέων, στο δημαρχείο Ήλιδας.
Ο κ. Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά από τη συνάντηση, σημείωσε ότι η Δυτική Πελοπόννησος είναι μία περιοχή με μεγάλες δυνατότητες, ένα ευλογημένο φυσικό περιβάλλον, μια μεγάλη κληρονομιά και πολιτισμική παράδοση. «Ο συνδυασμός αυτών, παράλληλα με τις δυνατότητες της παραγωγικής ανασυγκρότησης, σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα, μπορούν να δώσουν ελπίδα και προοπτική, ώστε να ξαναγυρίσουν οι άνθρωποι πίσω στον τόπο τους», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο κ. Κατσιφάρας σημείωσε ότι «ανοίξαμε την ατζέντα κρίσιμων θεμάτων που απασχολούν την Δυτική Ελλάδα, όπως αυτά των υποδομών, δηλαδή την ολοκλήρωση της “Ολυμπίας Οδού” και τα οδικά τμήματα Πάτρας - Πύργου, Πύργου - Καλού Νερού και Καλού Νερού - Τσακώνας».
Επίσης πρόσθεσε ότι «αναδείξαμε το θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ηλεία, το ζήτημα της έλευσης του φυσικού αερίου στην περιφέρειά μας και το έργο του σιδηροδρόμου από την Πάτρα προς Πύργο και Αρχαία Ολυμπία».

Κάτι καλό «ψήνεται»
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, σε δήμο της Αττικής, κάτι καλό ετοιμάζεται… θετικά!  Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος της περιοχής, ο οποίος είναι ιδιαιτέρως δραστήριος ετοιμάζεται να κάνει μία κίνηση ματ, που ενδεχομένως να δημιουργήσει αίσθηση και να συζητηθεί. Γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα αλλά  οι ανακοινώσεις θα γίνουν το προσεχές διάστημα… Οπότε δεν θέλουμε να του χαλάσουμε την έκπληξη!

Στεφάνια με αποδοκιμασίες για τον Δήμαρχο!
Επεισοδιακή ήταν η κατάθεση στεφάνων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στη Νέα Φιλαδέλφεια καθώς ο δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος αποδοκιμάστηκε έντονα από οπαδούς της ΑΕΚ. Ο δήμαρχος αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον κόσμο της Ένωσης, λόγω της αντίθεσης του για την κατασκευή του νέου γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Τα είπαν Φλαμπουράρης – Σπίρτζης με Ψινάκη για έργα στον Μαραθώνα
Πολύωρη σύσκεψη, για τον Μαραθώνα είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο δήμαρχος Ηλίας Ψινάκης, με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη. Σύμφωνα με τον Ηλία Ψινάκη, κατά τη συνάντηση με τους δύο υπουργούς, βρέθηκε στο επίκεντρο ο Μαραθώνας. Μάλιστα «προγραμματίστηκαν τα έργα συγκοινωνιών και Ανάπτυξης κομβικής σημασίας» για τον δήμο.
Ο Ηλίας Ψινάκης, με φωτογραφία που ανήρτησε, δεν παρέλειψε, να ευχαριστήσει προσωπικά τόσο τον Αλέκο Φλαμπουράρη, όσο και τον Χρήστο Σπίρτζη. Το πολύωρο της συζήτησης με τους δύο κορυφαίους υπουργού μπορεί να κρύβει και άλλου είδους συζητήσεις, λεπτομέρειες των οποίων δεν μάθαμε ούτε από τη μία πλευρά ούτε από την άλλη.

Ο δήμος Αθηναίων επιστρέφει χιλιάδες ευρώ…
Ελέγχετε τα ειδοποιητήρια δημοτικών κλήσεων για πρόστιμα του ΚΟΚ.
Τα αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι πάντοτε επαρκή και ο Δήμος Αθηναίων επιστρέφει χιλιάδες ευρώ σε όσους βρίσκουν τρόπο να το αποδείξουν…
Στο δήμο της πρωτεύουσας ισχύουν συστήματα ελεγχόμενης στάθμευσης εδώ και δεκαετίες με συνέπεια αφενός να προκύπτουν σημαντικά έσοδα, αφετέρου να υπάρχουν αποθήκες ολόκληρες με εκατομμύρια κλήσεων παλαιών ετών.
Όμως, η έλλειψη μηχανογράφησης και η πληθώρα των κλήσεων δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα διεκπεραίωσης των εν λόγω κλήσεων και της είσπραξης των αναλογούντων ποσών. Ο προϋπολογισμός του Δήμου Αθηναίων «φουσκώνει» κάθε χρόνο διότι εγγράφονται μέσα σε αυτόν και περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ από οφειλές που δεν έχουν εξοφληθεί και μεγάλο μέρος αυτών προέρχεται από απλήρωτες κλήσεις παράνομης στάθμευσης.
Μέσα στο 2016 εστάλησαν σε χιλιάδες πολίτες ειδοποιητήρια προκειμένου να πληρώσουν για πρόστιμα παρελθόντων ετών ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έγινε και κατάσχεση από τραπεζικούς λογαριασμούς των παραβατών. Ορισμένοι όμως βάλθηκαν να το ψάξουν λίγο παραπάνω και στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο συζητείται η επιστροφή ποσών που ξεπερνούν τα 17.000 ευρώ σε τέσσερις πολίτες

Περιφερειακός σύμβουλος του ΠΑΣΟΚ έκανε το σήμα των Γκρίζων Λύκων...!!!
Μία φωτογραφία από το παρελθόν του περιφερειακού συμβούλου Αν. Μακεδονίας- Θράκης Χουσεΐν Μεχμέτ Ουστά θα τον οδηγήσει στην επιτροπή δεοντολογίας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης με το ερώτημα της διαγραφής.
Η εν λόγω φωτογραφία αναρτήθηκε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης και τον παρουσιάζει να σχηματίζει το σήμα των Γκρίζων Λύκων.
Με ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης αναφέρει ότι το «το σήμα των Γκρίζων Λύκων και η προκλητική του επίδειξη δεν συνάδει με τις αρχές, τις ιδέες και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ».
Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Ανέστης Αντωνιάδης , υποστήριξε ότι η εν λόγω φωτογραφία τραβήχτηκε πριν από επτά χρόνια στη Γερμανία στο πλαίσιο μιας κοινωνικής συνάθροισης, και το σήμα των Γκρίζων Λύκων που φαίνεται να σχηματίζεται έγινε για να εκφράζει με ειρωνικό τρόπο τα λεγόμενα αυτού που τράβηξε τη φωτογραφία.
Αδιάθετα 512 εκατ. για την Ελλάδα από το Ταμείο Μετανάστευσης της ΕΕ
Υπάρχουν ακόμη αδιάθετα 512 εκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα από το Ταμείο Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (AMIF), αποκάλυψε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ Χρήστος Στυλιανίδης απαντώντας στον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχη Θεσσαλίας  Κώστα Αγοραστό στην 122η ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών σήμερα στις Βρυξέλλες.
Όσα χρήματα έχει και μπορεί να διαθέσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση των κρίσεων, χρειάζεται να διατίθενται γρήγορα και αποτελεσματικά», προέτρεψε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και υπογράμμισε απευθυνόμενος στον Επίτροπο για το  μεταναστευτικό – προσφυγικό: «σε χώρες που έχουν δομημένο κράτος δεν μπορεί να χρηματοδοτούνται μη κυβερνητικές οργανώσεις για να υλοποιήσουν έργο  που μπορούν να υλοποιήσουν φορείς του δημοσίου, όπως δηλαδή συμβαίνει σε χώρες του τρίτου κόσμου».
Απαντώντας ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης συμφώνησε με τον κ. Κ. Αγοραστό ότι «εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, λόγω κάποιων γραφειοκρατικών διαδικασιών, υπάρχει αδυναμία να αντιδράσουμε άμεσα και με την ταχύτητα που επιβάλλει η στιγμή και το μέγεθος της κρίσης» και παρέπεμψε το θέμα στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει  για την επανεκκίνηση (restart) της ΕΕ.

Ευρωπαϊκών προδιαγραφών το Κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής…
«Από την υποδοχή στην ενσωμάτωση: ο ρόλος των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών απέναντι στη μετανάστευση». Με τον τίτλο αυτό υιοθετήθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η έκθεση που εκπόνησε η Επιτροπή Τρεχουσών Υποθέσεων, με τη συμμετοχή της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου.
Στην Έκθεση γίνεται σαφής αναφορά (σημεία 48 και 71) στην εμπειρία της Αττικής και στη λειτουργία του Κέντρου Logistics στο γενικότερο πλαίσιο της υποδοχής των προσφύγων / μεταναστών. Τονίζεται ειδικότερα, ότι «ενώ η γενική εικόνα είναι μάλλον σκοτεινή, όλο και περισσότερα θετικά παραδείγματα βλέπουν το φως». «Ένα από αυτά είναι το Κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής που οι εισηγητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Σεπτέμβριο του 2016».
Παράλληλα έγινε δεκτή προσθήκη (σημείο 172) εκ μέρους της Αττικής, σχετικά με την ανάγκη «άμεσης πρόσβασης των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών στα Ευρωπαϊκά Ταμεία, όπως το AMIF και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, για στέγαση, υγεία, και άλλες πιεστικές ανάγκες των προσφύγων / μεταναστών».
Κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια, η Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η υποδοχή και η ενσωμάτωση των προσφύγων / μεταναστών αποτελεί παράλληλα ένα στοίχημα και μία πρόκληση. Ένα στοίχημα για τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές. Μία πρόκληση για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Στοίχημα και πρόκληση που συγκλίνουν σε μια κρίσιμη διαπίστωση. Τον καταλυτικό ρόλο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών σε σχέση με την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη, υπό την επίδραση του προσφυγικού / μεταναστευτικού φαινομένου».
Η ίδια υπογράμμισε ότι απαιτείται «συντονισμένη ανάληψη ευθύνης και δράση και στα τρία επίπεδα διακυβέρνησης: ευρωπαϊκό, εθνικό, τοπικό». «Γιατί σήμερα, περίοδο ανόδου των ξενοφοβικών και ρατσιστικών τάσεων, στη σκιά των τυφλών τρομοκρατικών επιθέσεων, η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Ή στην αρχή ενός αδιεξόδου. Γεγονός που επιβάλλει πολιτικές με όρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Ακριβώς τις πολιτικές που προωθεί το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών», επισήμανε η Περιφερειάρχης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου