Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Θολό το τοπίο για την Αξιολόγηση - Μπλοκάρει το κείμενο της Συνόδου της Ρώμης η Αθήνα...!!!



Σε μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου είναι έτοιμη να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση

 καθώς χθες πέρασε ακόμα μια ημερομηνία-ορόσημο χωρίς συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης
Παρόλο που στο χθεσινό Eurogroup διαπιστώθηκε η «πρόοδος» που έχει σημειωθεί σε διάφορα ζητήματα, το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές παραμένει με τη συμφωνία να παραμένει στον «αέρα» και τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, αναμένεται να έχουν κρίσιμες επαφές στη βελγική πρωτεύουσα με τους εκπροσώπους των δανειστών. 
Εν τω μεταξύ, η Αθήνα, σύμφωνα με την «Καθημερινή» φέρεται να απείλησε ότι δεν θα υπογράψει το επετειακό κείμενο της Συνόδου της Ρώμης – που περιέχει τα επόμενα βήματα της Ευρώπης των «27».
Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές αξιωματούχων κρατών-μελών, στη χθεσινή συνάντηση των «σέρπα», όπως λέγονται οι εκπρόσωποι των πρωθυπουργών που προετοιμάζουν τις Συνόδους Κορυφής και χθες συναντήθηκαν για να προετοιμάσουν τη Σύνοδο της Ρώμης που θα γίνει στις 25 Μαρτίου, ο Ελληνας εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν μπορεί προσώρας να συμφωνήσει με το κείμενο που αναφέρεται στις αξίες της Ε.Ε. και την αλληλεγγύη των κρατών-μελών, τη στιγμή που η Ελλάδα καλείται να ικανοποιήσει τις μη ρεαλιστικές απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να συμπεριληφθεί στη διακήρυξη μία παράγραφος που να κάνει ρητή αναφορά στα εργασιακά κεκτημένα της Ε.Ε.
Με δεδομένο ότι το χθεσινό Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι το θέμα θα επανέλθει στο τραπέζι, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις.
Το... κλειδί πάντως, των εξελίξεων ίσως και να κρύβεται σε κάτι που είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη χθες στο Μαξίμου. Κάτι που ξεχάστηκε στην πορεία της ημέρας, λόγω των ειδήσεων από τις Βρυξέλλες ενδεχομένως. Πιο συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε μαζί του, δήλωσε αισιόδοξος ότι «πάμε για κλείσιμο της αξιολόγησης», δήλωση που μετέφερε εν συνεχεία ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ στους δημοσιογράφους. Και αυτή ήταν η πιο σημαντική δήλωση της ημέρας. 

Πρόοδος αλλά και ανοιχτά ζητήματα

«Έχει γίνει δουλειά και πρόοδος αλλά κάποια βασικά ζητήματα μένουν ανοιχτά. Συμφωνήσαμε πως θα συνεχιστούν οι συζητήσεις εδώ στις Βρυξέλλες για να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε αυτά τα μεγάλα ζητήματα και να συμφωνήσουμε σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Δεν υπάρχει υπόσχεση ότι η δουλειά θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup μέχρι τις 7 Απριλίου». Με αυτές τις λέξεις Γερούν Ντάισελμπλουμ συνόψισε τα αποτελέσματα του Eurogroup
Ενδεικτική των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, ήταν η δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ ότι είναι κοινή η θέση των δανειστών στο συνταξιοδοτικό και την εργατική νομοθεσία. Ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε ότι: πρώτα θα υπάρξει η τεχνική συμφωνία και στη συνέχεια θα συζητηθούν τα μέτρα για το χρέος. «Πρώτα θα πρέπει να κλείσει η συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και το ασφαλιστικό. Εάν αυτή η συζήτηση κλείσει θα επιστρέψουμε στο Eurogroup και θα δούμε πώς θα συζητήσουμε.»
Ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, διευκρίνισε πως τα ανοιχτά θέματα αφορούν στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό. Ενώ ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, υποστήριξε ότι «έγινε πρόοδος σε σχέση με το τελευταίο Eurogroup, υπάρχουν άλυτα ζητήματα και αυτό ενδεχομένως να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία. Η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει πριν από τον Ιούλιο όταν και η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει την επόμενη δόση», προσέθεσε.

Κυβερνητικές πηγές: Διαπραγματευόμαστε μέτρα 3,8 δισ. ευρώ

Κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες σημείωναν πως η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στη βελγική πρωτεύουσα μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.
Υποστήριζαν επίσης ότι έχει γίνει αρκετή δουλειά σε μια σειρά από ζητήματα όπως για παράδειγμα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Υπό συζήτηση βρίσκονται τα δημοσιονομικά μετά το 2018, ενώ έχει επιτευχθεί πρόοδος σχετικά με τη συγκεκριμενοποίηση των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων.
Όσον αφορά τα εργασιακά, κυβερνητικοί παράγοντες εκτίμησαν ότι παρά τις μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ, υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Οι ίδιοι παράγοντες υπενθύμισαν ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ και ότι το Μνημόνιο είναι σαφές όσον αφορά το θέμα της αγοράς εργασίας, αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει στον τομέα αυτό βάσει των ευρωπαϊκών πρακτικών.
Όσον αφορά την προνομοθέτηση μέτρων, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ ( 1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των εσόδων και 1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των δαπανών). «Το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε πάει σε αυτή τη συζήτηση», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Στο μεταξύ, την επιφύλαξη του για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων της αξιολόγησης σε σύντομο διάστημα εξέφρασε μέσω ανακοίνωσης του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της Δευτέρας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του το ΔΝΤ «είναι πολύ νωρίς στην παρούσα φάση για να γίνουν εικασίες για το ενδεχόμενο συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο»
Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι υπήρξε κάποια πρόοδος στην τελευταία αποστολή των δανειστών στην Αθήνα, αλλά τονίζεται ότι σημαντικά ζητήματα παραμένουν στο τραπέζι, ενώ επιβεβαιώνεται ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου