Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Οι τρεις μέρες που θα κρίνουν την συμφωνία με τους δανειστές...!!!

Mε μια άτυπη αναβίωση του Brussels Group σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο και με ένα τριήμερο εντατικών διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες 

επιχειρούν την απεμπλοκή της αξιολόγησης Αθήνα και δανειστές μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Στόχος παραμένει η υπογραφή του περίφημου staff level agreement (τεχνικής συμφωνίας) το συντομότερο δυνατό – «μέσα στις επόμενες εβδομάδες» κατά τον Πιερ Μοσκοβισί, ίσως και στο Eurogroup της 7ης Απριλίου σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες ελληνικές πηγές.

Στην ουσία, η χθεσινή απόφαση σηματοδοτεί τη μεταφορά της διαπραγμάτευσης σε πολιτικό επίπεδο με αιχμή τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, τα δύο θέματα στα οποία καταγράφεται και η πιο μεγάλη απόσταση μεταξύ ελληνικής πλευράς και ΔΝΤ.
Η ομάδα της πολιτικής διαπραγμάτευσης
Στο πλαίσιο αυτό, θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες έως και την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτισόγλου για μια διαπραγμάτευση «υπέρβασης των πολιτικών και ιδεολογικών διαφορών», όπως έλεγε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κυβερνητική πηγή.
Κατά τις πληροφορίες, την πλευρά των δανειστών σ’ αυτόν τον γύρο των συνομιλιών θα εκπροσωπήσουν ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Μάρκο Μπούτι από την Κομισιόν και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.
Η ομάδα αυτή σηματοδοτεί μια σαφή αναβάθμιση των συνομιλιών πέραν του τεχνικού επιπέδου και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η άτυπη «διάσκεψη» των Βρυξελλών αποφασίστηκε με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς.
Όπως ανέφεραν, δε, κυβερνητικές πηγές μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup αντί της επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα, προτάθηκε να μεταφερθούν οι διαπραγματεύσεις σε υψηλότερο επίπεδο προκειμένου να παρακαμφθούν τα «τεχνικά» εμπόδια που καταγράφονταν στο Hilton ελλείψει πολιτικών εντολών.
Τσακαλώτος: Μπορούμε να έχουμε πρόοδο έως τις 7 Απριλίου
«Θα μείνουμε εδώ με την Εφη Αχτσιόγλου και τον Γιώργο Χουλιαράκη για ασφαλιστικό και εργασιακά», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά το Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσθέτοντας: «Μπορούμε να έχουμε πρόοδο σε αυτά τα ζητήματα. Η ιδέα είναι ότι πρέπει πολλές φορές να αλλάξεις τη σειρά: να αφήσεις το τεχνικό επίπεδο και να βρεις τα βασικά σημεία που υπάρχουν διαφορές».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε ότι στόχος είναι να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος – εάν είναι δυνατό να λυθούν όλα τα θέματα στις Βρυξέλλες - και να επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία ακόμη και στις 7 Απριλίου.
Ως επόμενος σταθμός υποδεικνύεται η εαρινή σύνοδος τυ ΔΝΤ από τις 21 έως τις 23 Απριλίου με στόχο πλέον την συνολική πολιτική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το θέμα του χρέους αλλά και των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι εφικτό, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει θετική έκβαση στις συνομιλίες των επόμενων ημερών στις Βρυξέλλες.
Νταίσελμπλουμ: Δεν υπόσχομαι…
Πιο συγκρατημένος, τουλάχιστον σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα της 7ης Απριλίου για το staff level agreement, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δηλώνοντας ότι «δεν μπορούμε να υποσχεθούμε λύση οπωσδήποτε έως το επόμενο Eurogroup».
Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας ωστόσο επέμεινε χθες το βράδυ ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία και ότι έχει γίνει τεράστια δουλειά σε πολλά θέματα, όπως στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, καθώς και στο κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπό συζήτηση βρίσκονται τα δημοσιονομικά περιθώρια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι παρά τις μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ, υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για να επέλθει συμβιβασμός.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου