Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Εμφανές το «ναυάγιο» στις συνομιλίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης...!!!


Είναι, ίσως, η ομιλία του πρωθυπουργού από υπουργικό συμβούλιο, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής αυτής διετίας. 

Παρότι, δεν είναι καν σίγουρο ούτε στους πιο στενούς συνεργάτες του τι θα πει και τι θα αφήσει για αργότερα. Επισήμως, άλλωστε, η παραγωγική ανασυγκρότηση και πώς αυτή θα αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι ο λόγος που συγκαλείται το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά….
Η άμμος στην κλεψύδρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης έχει αρχίσει να στερεύει επικίνδυνα και αντί να παρατηρείται πρόοδος στα περισσότερα έστω, ζητήματα, υπάρχει μια πρωτοφανής στασιμότητα σε όλη την ατζέντα.
Με ευθύνη της άλλης πλευράς, και κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υποστηρίζει η κυβέρνηση. (Το ότι φτάσαμε, πάντως, στην άνοιξη και δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση, είναι ένα θέμα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουν οι κυβερνητικοί παράγοντες).
Είναι χαρακτηριστικά όσα έλεγε στο newpost.gr. υπουργός που συμμετέχει στη διαπραγματευτική ομάδα: τα μέλη της, όλες αυτές τις μέρες, βγαίνουν σοκαρισμένα από το κεντρικό ξενοδοχείο στο οποίο γίνονται οι διαπραγματεύσεις. Σοκαρισμένα από την ακαμψία, τη διάθεση συνεννόησης που επιδεικνύει το κλιμάκιο του ΔΝΤ.
«Προς στιγμήν νόμιζα ότι τρολάρουν», είπε στο newpost.gr., με εμφανή ακόμη την επίδραση του τελευταίου γύρου διαπραγμάτευσης πάνω του. Το χειρότερο όμως, για την ελληνική πλευρά είναι ότι τα στελέχη του ΔΝΤ δεν κοροϊδεύουν, δεν διαπραγματεύονται καν πολύ σκληρά, όπως θα πίστευε κανείς. Πεποίθηση του συνομιλητή μας είναι «το ΔΝΤ τα κάνει επίτηδες», εκμεταλλευόμενο την καθαρή θέση των Ευρωπαίων ότι πρέπει το Ταμείο να είναι μέρος τη συμφωνίας. Και το χειρότερο, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένουν θεατές στην προκλητική -κατά την ελληνική πλευρά- αυτή συμπεριφορά. 
Η …συνέχεια είναι, λίγο πολύ, γνωστή: Άτεγκτο το ΔΝΤ στην ατζέντα του Υπουργείο Εργασίας, και στις συλλογικές συμβάσεις και στις ομαδικές απολύσεις (αν και στην ελληνική πλευρά υπάρχει, ακόμη, η κρυφή ελπίδα ότι θα υποχωρήσει σε ένα από τα δύο, αν βρεθεί κοινός τόπος στο δημοσιονομικό). Επιπλέον, το ΔΝΤ δεν έχει ρίξει στο ελάχιστο την αρχική του θέση για δημοσιονομικό κενό της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Επιμένει, ως εκ τούτου, στη μείωση του αφορολογήτου και την περικοπή των συντάξεων. Για το τελευταίο, ειδικότερα, υπάρχει διαφωνία και ως προς το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προς το ασφαλιστικό σύστημα.
Επιπροσθέτως: ουσιαστική συζήτηση για τα μέτρα με θετικό πρόσημο δεν έχει γίνει ως τώρα και ενώ παραμένει η διαφορά φιλοσοφίας. Οι εκπρόσωποι, τέλος, των ευρωπαϊκών θεσμών και η ελληνική κυβέρνηση αναμένουν από το Ταμείο να συμπεριλάβει στην έκθεσή του για το δημοσιονομικό κενό  (2018-2019) και τα στοιχεία για τους τελευταίους μήνες του 2016, οπότε και πιστοποιήθηκε η υπεραπόδοση εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου