Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΕΕ, ΔΝΤ και οίκοι αξιολόγησης...!!!

Τα «λάθη» του ΔΝΤ τα ομολογούν οι πάντες. Τα στελέχη του ΔΝΤ αλλά και οι εκθέσεις του ταμείου.  

Εξαίρεση ο Μητσοτάκης και η ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη ομάδα του. Γι’ αυτούς φταίει η...
κυβέρνηση που δεν κάνει όσα ζητάει το ΔΝΤ κι ακόμα περισσότερα όπως οι ίδιοι λένε ότι θα έκαναν αν ήταν κυβέρνηση.

Ας αφήσουμε όμως τον Μητσοτάκη να προσπαθεί να περάσει την πρώτη πίστα στο επιτραπέζιο «Ο Κυριάκος Πρωθυπουργός». Το λάθος με τα «λάθη» του ΔΝΤ είναι ότι πες, πες, πες, κοντεύουμε να πιστέψουμε πως πράγματι πρόκειται για λάθη εκτιμήσεων. Ανθρώπινα λάθη που και οι σοφότεροι οικονομολόγοι μπορεί να κάνουν. Αν υποθέσουμε πως υπάρχουν σοφοί οικονομολόγοι.


Κι αυτό γιατί η άποψή μου, και την έχω γράψει δεκάδες φορές, είναι πως οι οικονομολόγοι είναι οι άνθρωποι που θα μας πουν αύριο που έκαναν λάθος σήμερα. Όχι απαραίτητα γιατί εξυπηρετούν σκοπιμότητες αλλά γιατί πιστεύω στην ρήση του J. K. Galbraith. «Η μόνη λειτουργία των οικονομικών προβλέψεων είναι ότι κάνουν την αστρολογία να φαίνεται αξιοπρεπής». Σχετικά όμως με το ΔΝΤ δεν πρόκειται περί αυτού.

Το ΔΝΤ δεν έκανε λάθος. Όπως δεν έκανε λάθος στη Χιλή, στις Φιλιππίνες, στην Αργεντινή, στη Βραζιλία κ.λπ. Όπως δεν έκαναν λάθος και οι οίκοι αξιολόγησης, το trio inferno (τριάδα κόλαση) των Moody΄s, S&P και Fitch, όταν πχ λίγο πριν την πτώχευση της Lehman Brothers την αξιολογούσαν με Α, Α2 και Α+. Ή όταν έδιναν στο 93%(!!!) των στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης (subprimes) άριστα (ΑΑΑ). Ή όταν το trio inferno αναβάθμιζε(!!) την πιστοληπτική ικανότητα της Ισλανδίας δύο μόλις μήνες πριν η χώρα καταρρεύσει.

Είναι να σα να λέμε ότι έκανε λάθος ο νεοφιλελευθερισμός κι απέτυχε. Γιατί πέτυχε; Θα ρωτήσει εύλογα κάποιος και στην ερώτηση αυτή κρύβεται όλη η ουσία. Διότι πράγματι οι ολέθριες επιπτώσεις της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας στους λαούς, πιστοποιούν με τον καλύτερο τρόπο πως ο νεοφιλελευθερισμός απέτυχε παταγωδώς...

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Χρήστου Γιαννίμπα, πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου