Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Επιχείρηση «ξεπάγωμα»...!!!

Αγώνα δρόμου για να μπορέσει να συνεχίσει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση ξεκινά η κυβέρνηση,  

με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ξεκινά νέο γύρο επαφών, προκειμένου να...
ξεπαγώσει η διαπραγμάτευση για να μην χαθεί το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε σε σχετική σύσκεψη τις τελευταίες ημέρες εντολή στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να έχει μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.


Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα έχει επαφές με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί, τους συμμάχους στις ελληνικές θέσεις Μισέλ Σαπέν και Πιερ Κάρλο Παντοάν, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και τετ α τετ με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στη φαρέτρα του υπουργού Οικονομικών για την επίτευξη ενός «έντιμου συμβιβασμού», όπως έχει τονιστεί από το κυβερνητικό επιτελείο, είναι η παράταση του δημοσιονομικού φρένου εάν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι, ώστε να αποκρουστούν οι «παράλογες απαιτήσεις» του ΔΝΤ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια και μέτρα 4,2 δισ ευρώ για το 2019. Η κυβέρνηση επί της ουσίας θέλει να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση από εκεί που σταμάτησε με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, βασιζόμενη στους δύο πυλώνες – κόκκινες γραμμές της: Αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μη νομοθέτηση μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως από την πλευρά του υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου βρίσκεται στα σκαριά ραντεβού και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προκειμένου να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις του για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την ένταξη της Αθήνας.

Εν τω μεταξύ, παράλληλα με το Κυπριακό, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να αναλάβει εκ νέου πρωτοβουλίες σε επίπεδο κορυφής προκειμένου να υπάρξει ο πολιτικός συμβιβασμός που θα δώσει τέλος στο αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση.

Στόχος των επαφών αυτών είναι να ξεπαγώσει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, μετά και την «παγίδα» Σόιμπλε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, ώστε τον Μάρτιο η Αθήνα να είναι έτοιμη να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Πάντως, αν και στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν πως ορόσημο αποτελεί το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, όλο και πιο ρεαλιστικός φαντάζει ο στόχος της συνεδρίασης της 20ης Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, στην κυβέρνηση περιμένουν την έκθεση του Πολ Τόμσεν για το ελληνικό πρόγραμμα, πιθανότατα μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, ώστε να αποκρυσταλλωθούν και οι προθέσεις του Ταμείου για το κατά πόσο θα μετέχει ή όχι σε αυτό. Και τούτο, διότι μία σκληρή έκθεση εκλαμβάνεται από πολλούς ως προαναγγελία αποχώρησης του ΔΝΤ, σενάριο το οποίο αν και δεν λέγεται ανοιχτά και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του Βερολίνου, αποτελεί ευχής έργο για το Μέγαρο Μαξίμου...

tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου